Το Αρεταίειο Νοσοκομείο στο πλαίσιο ενημέρωσης του κοινού δημοσιεύει Health Talks με θέματα υγείας που αφορούν όλους!

Ο Δρ. Ευαγόρας Οικονομίδης – Ειδικός Καρδιολόγος, Ακαδημαϊκό Μέλος, και Κλινικός Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής St. George’s, University of London at University of Nicosia, μας εξηγεί τα αίτια, το πως εκδηλώνονται, καθώς και την αντιμετώπιση των καρδιακών αρρυθμιών.

Οι αρρυθμίες είναι μια παθοφυσιολογική κατάσταση, κατά την οποία η καρδιά χτυπάει εκτός του φυσιολογικού της ρυθμού. Υπάρχουν περίπου 50 τύποι και υποκατηγορίες αρρυθμιών όπως οι ταχυκαρδίες, βραχυκαρδίες, και άλλες. Τις περισσότερες φορές τα αίτια δεν είναι ανησυχητικά, υπάρχουν όμως και κάποιες καταστάσεις που είναι επικίνδυνες, όπως όταν υπάρχουν κλειστές αρτηρίες, ή γενετική δυσμορφία της καρδιάς, γι’ αυτό και πρέπει να επισκεφθούμε τον γιατρό μας σε κάθε περίπτωση.

Τα συμπτώματα είναι οι αφύσικοι καρδιακοί πλαμοί, έντονο βάρος στο στήθος, τάσσεις λιποθυμίας, ή ακόμα και «φτερουγίσματα». Η διάγνωση γίνεται μέσω καρδιογραφήματος, αλλά και με Holters που μπορεί να πάρει ο ασθενής σπίτι για 1 με 7 ημέρες, καθώς και μέσω των smartwatches που πολλοί απο εμάς φοράμε.

Η αντιμετώπιση των αρρυθμιών προκύπτει με βάση τα αίτια. Υπάρχει ένα φάσμα από θεραπευτικές μεθόδους, ξεκινώντας από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής (διαχείριση άγχους, απώλεια βάρους), συνεχίζει με διάφορες φαρμακευτικές αγωγές (όπως το μανήσιο), και καταληγει στις πιο σοβαρές περιπτώσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή) μέχρι και σε επέμβαση. Οι περισσότερες αρρυθμίες είναι ελέγξιμες (καλοείθεις) και λίγες χρήζουν επέμβασης.