Η 17η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας, σκοπός της οποίας είναι να αναδείξει τα ιδιαίτερα θέματα που αντιμετωπίζουν άτομα με αιμορροφιλία, μια πάθηση κατά την οποία αιμορραγικές διαταραχές εμποδίζουν τη σωστή πήξη του αίματος.

Τη μέρα αυτή, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αιμορροφιλίας (WFH) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, ανάμεσα τους και η δράση «Light it Up Red!”. Στο πλαίσιο της δράσης αυτής  φωτίζονται, σε όλο τον κόσμο, με κόκκινο χρώμα κτίρια ορόσημα, ή μνημεία με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στο θέμα των κληρονομικών αιμορραγικών διαταραχών.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι «Ισότιμη πρόσβαση για όλους: Αναγνώριση όλων των αιμορραγικών διαταραχών». Το όραμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αιμορροφιλίας (WFH) και της Παγκύπριας Οργάνωσης Αιμορροφιλικών, είναι για έναν κόσμο όπου όλα τα άτομα με κληρονομικές αιμορραγικές διαταραχές έχουν πρόσβαση στη φροντίδα, ανεξάρτητα από τον τύπο της αιμορραγικής διαταραχής, το φύλο, την ηλικία ή τη διαμονή τους. 

Το 2023, πάνω από 150 μνημεία /κτίρια ορόσημα σε όλο τον κόσμο συμμετείχαν στην εκστρατεία Light it up Red σε ένα νέο ρεκόρ!  Η προσπάθεια είναι για ένα νέο ρεκόρ το 2024! 

Η Κύπρος μέσω της Παγκύπριας Οργάνωσης Αιμορροφιλικών (Π.Ο.Α.), συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια. Οι Δήμοι  Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας, θα φωταγωγήσουν στις 17 Απριλίου με κόκκινο χρώμα, το συντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας, το Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού  και τη Λεωφόρο Αρτέμιδος στη Λάρνακα, αντίστοιχα.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, η Παγκύπρια Οργάνωση Αιμορροφιλικών συνδιοργανώνει μαζί με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, διάλεξη από τον Καθηγητή Μιχάλη Μακρή με θέμα “Current and Future Haemophilia Treatment” (η διάλεξη θα είναι στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά).  Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, στις 18:00 στην Αίθουσα B108, Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και θα είναι ανοιχτή στο κοινό.