Διαφορετικά διαβάζει τις επιστολές που αντάλλαξε με τον Μιχάλη Δαμιανό ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και υποστηρίζει ότι δεν αποδέχεται την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ως ανεξάρτητο φορέα και νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, για «να μην υπάρχει σπατάλη πόρων».

Ο Μάκης Κεραυνός, σχολίαζε σημερινό δημοσίευμα του «Φ», το οποίο αποκαλύπτει τις επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο Υπουργοί τις προηγούμενες εβδομάδες και σύμφωνα με το περιεχόμενο τους, ο ίδιος απορρίπτει την σχετική πρόταση που ο υπουργός Υγείας είχε καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση τον περασμένο μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε κατά λέξη: «Παρόλο που η ανάληψη του συντονισμού των θεμάτων για την αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο σε κεντρικό επίπεδο κρίνεται σωστή, δεν φαίνεται να δικαιολογείται η σύσταση νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την ανάληψη του πιο πάνω ρόλου. Το υπουργείο Οικονομικών συμφωνεί με την περαιτέρω προώθηση της πρότασης προς το Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση με την προϋπόθεση ότι δεν θα συσταθεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο καθώς και η ανάληψη των υπόλοιπων αρμοδιοτήτων που αναμένεται να έχει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, θα μπορούσαν να αναληφθούν, σε πρώτη φάση, από ξεχωριστή διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας και με την πάροδο του χρόνου, όπου θα υπάρχουν πραγματικά δεδομένα, να επανεξεταστεί η μετεξέλιξη της ή όχι».

Όπως, ο «Φ» δημοσίευσε, στη θέση του υπουργού Οικονομικών υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση του υπουργού Υγείας: «Η εισήγησή σας για ανάληψη, σε πρώτη φάση, των σχετικών αρμοδιοτήτων που αναμένεται να έχει το εθνικό ινστιτούτο καρκίνου από ξεχωριστή διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να αξιολογηθεί σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας διέθετε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο». Ο κ. Δαμιανός καλούσε στην ίδια επιστολή τον υπουργό Οικονομικών να εξεταστεί «εκ νέου η πρόταση του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση ξεχωριστής νομικής οντότητας που θα διαχειρίζεται απρόσκοπτα τα θέματα του καρκίνου σε κεντρικό επίπεδο».

Στις δηλώσεις του σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών προσπαθώντας να εξηγήσει τη θέση του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέσα στις επιστολές που έχουν διαρρεύσει δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν επιθυμεί την ίδρυση Ινστιτούτου Καρκίνου».

Πρόσθεσε ότι «Είναι γνωστές οι διαχρονικές ευαισθησίες μου και η διαχρονική προσφορά μου στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και κυρίως στα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Επομένως, είναι τουλάχιστον ατυχές να γίνονται τέτοιες αναφορές». Το υπουργείο Υγείας, είπε, «τώρα είναι ένα επιτελικό Υπουργείο από το οποίο τώρα έχουν αφαιρεθεί τα ασθενοφόρα, τα νοσοκομεία κλπ και είναι ένα Υπουργείο το οποίο εφαρμόζει και συντονίζει την κυβερνητική πολιτική για την υγεία. Θα ήταν καλύτερα το Ινστιτούτο για τον καρκίνο να είναι σε μια από τις διευθύνσεις, να γίνει μια νέα διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας ώστε να υπάρχει κεντρικός συντονισμός και να υπάρχει συντονισμός όλων των φορέων που ασχολούνται με τον καρκίνο για να υπάρχει μια συντονισμένη πολιτική για τον καρκίνο, αυτής της κατάρας που πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτή είναι η θέση για να μην υπάρχει σπατάλη πόρων σε παρά πολλά ιδρύματα ασυντόνιστα και να μην υπάρχει το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».

Σε ερώτηση κατά πόσο εντοπίζονται σπατάλες, ο κ. Κεραυνός απάντησε: «Κανένα στοιχείο, όλα τα ιδρύματα κάνουν εξαιρετική δουλειά, το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, απλώς όταν υπάρχει αυτός ο διάσπαρτος αριθμός φορέων που μπορεί να μην υπάρχει και συντονισμός μεταξύ τους, τότε οι πόροι δεν έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε να έχουμε. Ο φορέας θα συντονίζει όλους τους επιμέρους φορείς για να έχουμε ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα». Ανέφερε τέλος, ότι «το υπουργείο Οικονομικών είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε τα απαραίτητα χρήματα για να υπάρξει σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου».