Η Άννη Παττίχη, προπονήτρια ζωής (life coach), απαντά σε ερωτήσεις και επιλύει προβλήματα αναγνωστών του philenews μέσα από τη στήλη Life Coach.

Ερώτηση:

Σας διαβάζω εδώ και αρκετό καιρό και με βοηθάτε να αντιμετωπίσω καταστάσεις στη ζωή μου με διαφορετικό τρόπο.

Δουλεύω σε τράπεζα εδώ και περίπου 16 χρόνια και τελευταία νιώθω τελείως εξουθενωμένη. Οι πολλές ώρες, η συνεχής πίεση για προθεσμίες, η έλλειψη αναγνώρισης και το ότι δεν προχωράω επαγγελματικά, με έχουν εξαντλήσει και με έχουν κάνει να χάσω κάθε κίνητρο. Παλιά ένιωθα περήφανη που βοηθούσα τους πελάτες, αλλά τώρα νιώθω πως δεν αντέχω καν να πάω στη δουλειά. Έχω σκεφτεί να αλλάξω καριέρα, αλλά η σταθερότητα και τα διάφορα πλεονεκτήματα με κρατάνε εκεί. Από την άλλη, το να μένω έχει αρχίσει να επηρεάζει σοβαρά την ψυχική και σωματική μου υγεία. Τι να κάνω;

ΛΒ

Απάντηση:

Πρώτα απ’ όλα θέλω να ξέρεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Η εξουθένωση (burnout) σε απαιτητικές δουλειές με συνεχή επαφή με πελάτες είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Αυτό που βιώνεις δεν είναι απλώς άγχος ή κούραση. Φαίνεται να είναι κλασικά σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), και είναι σημαντικό να το διαχειριστείς.

Τι Είναι το Burnout (Επαγγελματική Εξουθένωση);

Το burnout είναι μια κατάσταση σωματικής, ψυχικής και συναισθηματικής εξάντλησης, που προκύπτει όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ζεις υπό έντονο στρες — κυρίως στη δουλειά. Δεν είναι απλά ότι “είσαι κουρασμένη”. Είναι κάτι βαθύτερο, που σε επηρεάζει παντού: στην υγεία σου, στην απόδοσή σου και στην καθημερινή σου διάθεση.

Ποια Είναι τα Κύρια Συμπτώματα:

  1. Συναισθηματική εξάντληση
    Νιώθεις συνέχεια εξαντλημένη. Ξυπνάς κουρασμένη, και όσο κι αν ξεκουράζεσαι, δεν γεμίζεις “μπαταρίες”.
  2. Αρνητικότητα και αποστασιοποίηση
    Ίσως αρχίζεις να βλέπεις αρνητικά τη δουλειά σου ή τους συναδέλφους σου. Σου φταίνε όλα, νιώθεις απογοητευμένη ή και αδιάφορη.
  3. Πτώση στην απόδοση
    Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς, κάνεις λάθη που δεν έκανες, και γενικά νιώθεις ότι δεν τα καταφέρνεις όπως παλιά.

Τι Προκαλεί Burnout (ειδικά στον τραπεζικό χώρο);

  • Πάρα πολλή δουλειά, χωρίς χρόνο για ξεκούραση
  • Πίεση για να πιάσεις στόχους ή προθεσμίες (deadlines)
  • Έλλειψη αναγνώρισης και ανταμοιβής
  • Συνεχής έλεγχος ή κακή διοίκηση
  • Μηδενική εξέλιξη
  • Όταν οι προσωπικές σου αξίες δεν ταιριάζουν πια με τη δουλειά σου

Τι Μπορεί να Συμβεί Αν Δεν Το Αντιμετωπίσεις:

  • Ψυχική καταρράκωση: άγχος, κατάθλιψη, αϋπνίες
  • Σωματικά προβλήματα: πονοκέφαλοι, εξάντληση, ευαισθησία σε ασθένειες
  • Προβλήματα στις σχέσεις σου: μπορεί να γίνεσαι νευρική, απόμακρη ή απομονωμένη
  • Κακή επαγγελματική εικόνα: μειωμένη απόδοση, λάθη, κακή διάθεση στη δουλειά

Τώρα όμως ας πάμε στο σημαντικό:

 Έχεις επιλογές. Και αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι.

Δες τα πράγματα θετικά

Πάντα υπάρχει η θετική πλευρά σε κάθε πρόκληση στη ζωή μας. Μια θετική στάση στη δουλειά δεν σημαίνει να αγνοείς τις προκλήσεις ή να φοράς ένα ψεύτικο χαμόγελο — σημαίνει να επιλέγεις να βλέπεις τις καταστάσεις με ελπίδα, ευελιξία και διάθεση για εξέλιξη. Όταν κρατάς θετική στάση, μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις προκλήσεις, να συνεργάζεσαι πιο αρμονικά με τους άλλους και να βλέπεις ευκαιρίες εκεί που πριν έβλεπες αδιέξοδα. Δεν αλλάζει μαγικά τις συνθήκες, αλλά σου δίνει τη δύναμη να τις διαχειριστείς με μεγαλύτερη ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση. Και συχνά, αυτή η ενέργεια επηρεάζει θετικά και το περιβάλλον γύρω σου.

Αναδιαμόρφωσε τον ρόλο σου

Πριν σκεφτείς να τα παρατήσεις, δες τι μπορεί να αλλάξει στη δουλειά σου. Μπορείς να μιλήσεις με κάποιον προϊστάμενο ή το HR και να ζητήσεις μείωση ωραρίου, εναλλαγή καθηκόντων ή συμμετοχή σε κάποιο νέο project. Δεν φαντάζεσαι πόσα μπορούν να αλλάξουν απλώς και μόνο επειδή μίλησες. Δεν χάνεις κάτι!

Αναθεώρησε τι σημαίνει “σταθερότητα”

Το να έχεις μισθό, ασφάλεια και ωφελήματα είναι σίγουρα σημαντικό. Αλλά σταθερότητα δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και το να έχεις υγεία, ψυχική ηρεμία, χρόνο για σένα και τους ανθρώπους σου. Αν η δουλειά σου σε διαλύει σιγά-σιγά, τότε μήπως δεν είναι τελικά τόσο ‘σταθερή’ όσο φαίνεται;

 Ξαναβρές τις αξίες σου

Σκέψου τι σε έκανε να νιώθεις περήφανη παλιά για τη δουλειά σου. Ήταν η επαφή με τον κόσμο; Το ότι ήσουν ικανή και χρήσιμη; Αυτά δεν τα έχασες — απλώς ίσως να μην τα βρίσκεις πια στο σημερινό σου περιβάλλον. Ίσως να υπάρχουν άλλες θέσεις, ακόμα και μέσα στην ίδια την τράπεζα, που να σου ταιριάζουν περισσότερο σήμερα.

Φτιάξε ένα «ήρεμο» πλάνο αποχώρησης

Αν η αλλαγή καριέρας σου φαίνεται βουνό, δεν χρειάζεται να τα αφήσεις όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Ξεκίνα μικρά: βρες κάποιο σεμινάριο, ψάξε ρόλους που θα σε ενδιέφεραν, φτιάξε το βιογραφικό σου. Ένα βήμα τη φορά. Το ζητούμενο δεν είναι να πηδήξεις στο κενό — είναι να χτίσεις μια γέφυρα για κάτι καλύτερο. Βήμα-βήμα προς την αλλαγή.

Φρόντισε τον εαυτό σου

Όταν είσαι εξαντλημένη, ξεχνάς τις δικές σου ανάγκες. Βρες λίγο χρόνο καθημερινά για σένα. Κάνε κάτι που σου αρέσει — ένα περπάτημα, ένα βιβλίο, ένα μασάζ, μια κουβέντα με καφέ με φίλη. Επίσης βρες διάφορα χόμπι για να τονώνεις την διάθεση σου.

Αν μπορείς, μίλα με κάποιαν ειδικό. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι φροντίδα, είναι επένδυση στο μέλλον σου.

Δεν είσαι παγιδευμένη. Απλώς βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι. Και ξέρεις κάτι; Εκεί ακριβώς αρχίζουν οι αλλαγές, αρχίζει η μαγεία. Ναι, θέλει θάρρος. Αλλά οι επιλογές σου είναι δύναμη. Και κάθε μικρό βήμα που κάνεις, κάθε «όχι άλλο έτσι» που λες, είναι μια πράξη φροντίδας και αυτοσεβασμού.

Έδωσες 16 χρόνια σε αυτή τη δουλειά. Τώρα ήρθε η ώρα να δώσεις κάτι πίσω στον εαυτό σου.

Η προπόνηση ζωής σε μαθαίνει πως να διαχειρίζεσαι οποιεσδήποτε προκλήσεις της ζωής και να βγάζεις στην επιφάνεια τα θετικά σου χαρακτηριστικά για να μπορείς να πορεύεσαι στη ζωή σου αγέρωχα και περήφανα.  Πρώτα μαθαίνουμε και μετά αρχίζουμε να εφαρμόζουμε και να εξασκούμε αυτούς τους καινούργιους τρόπους. Όταν αυξήσουμε τον δείκτη της Συναισθηματικής μας Νοημοσύνης (EQ) μπορούμε να  διαχειριζόμαστε τις προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.  Βήμα-βήμα μαθαίνει κάποιος καινούργιους τρόπους διαχείρισης της ζωής και των καθημερινών προκλήσεων.
Όλοι μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε και να κάνουμε βήματα σταθερά καθημερινά προς την αλλαγή!

Η Άννη Παττίχη είναι Προπονήτρια Ζωής, με ΜΑ στην Κλινική Ψυχολογία, Κλινική Υπνοθεραπεύτρια & Εκπαιδεύτρια, θεραπεύτρια Τεχνικών Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (EFT) & Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP). Βοηθά άτομα είτε σε ατομικές συνεδρίες ή σε ομάδες να βρουν τη δική τους πηγή σοφίας για να πάρουν πλήρη έλεγχο της ζωής τους. Παρουσιάζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο και αρθρογραφεί στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος. Επίσης κάνει εβδομαδιαία μαθήματα αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης στο Ανοικτό Σχολείο του Δημαρχείου Στροβόλου.

Στείλτε τις ερωτήσεις σας στην
Άννη Παττίχη
TransformNow Coaching Academy
Προπονήτρια Ζωής
ΜΑ Κλινική Ψυχολογία
Υπνοθεραπεύτρια
annie.pattichi@gmail.com
Tel: 99468260

Πατήστε ΕΔΩ για να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

https://www.facebook.com/transformnowannie/
https://www.facebook.com/annie.pattichi
https://www.youtube.com/channel/UCxAAmI3A7Zdczu02KmUEmgw

https://www.linkedin.com/in/anniepattichi/
https://twitter.com/AnniePattichi