Αγωνία για τους ηλικιωμένους της Κύπρου εκφράζει με αφορμή τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κρούσματα στους οίκους ευγηρίας, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας.

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του, Δήμος Αντωνίου, την περασμένη Δευτέρα στάλθηκε επιστολή στον υπουργό Υγείας μέσω της οποίας ζητούνται διαγνωστικοί έλεγχοι και ενίσχυση στα γηροκομεία, καθώς και στήριξη για τους ενοίκους. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, Λουκία Γρηγορίου, τονίζει ότι τηρούνται όλα τα μέτρα, όμως είναι δύσκολο να μείνει ο ιός εκτός των γηροκομείων, όταν βρίσκεται οπουδήποτε αλλού στην κοινότητα.

Ειδικότερα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι στάλθηκε επιστολή στον υπουργό Υγείας με την οποία ζητούν α) να εντατικοποιήσει τους ελέγχους στα γηροκομεία. β) Να σταθεί αρωγός τους και να τα ενισχύσει με οποιοδήποτε κόστος, και γ) να δημιουργήσει ομάδες ψυχολόγων, οι οποίες να μπαίνουν στα γηροκομεία για να στηρίξουν τους ηλικιωμένους.

«Οι ηλικιωμένοι είναι τρομοκρατημένοι και αυτό το γνωρίζουμε από την τηλεφωνική επικοινωνία που διατηρούμε μαζί τους, μέσω της γραμμής ψυχολογικής στήριξης που προσφέρουμε από τον περασμένο Μάρτιο. Μας αναφέρουν ότι φοβούνται συνεχώς. Ότι δεν βγαίνουν από το σπίτι τους. Ότι αισθάνονται απέραντη μοναξιά». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει, «είμαστε τρομοκρατημένοι και εμείς ως Παρατηρητήριο. Αυτό διότι αντιλαμβανόμαστε τον ηλικιακό ρατσισμό που έχει αναπτυχτεί, καθώς και ότι κάτι έχει αλλάξει στην κοινωνία. Βλέπουμε στα μέσα δικτύωσης ότι υπάρχουν αρνητές είτε της πανδημίας είτε των μέτρων προστασίας. Κάποιοι γράφουν “Αφήστε τους γέρους μέσα να πεθάνουν”. Άλλοι διερωτούνται στην είδηση θανάτου ενός ανθρώπου 85χρονου: “Ε, μέχρι πού ήταν να πάει; Στα 90;”. Βεβαίως και να πάει και μέχρι τα 90 και μέχρι τα 100. Να του στερήσουμε, δηλαδή, το δικαίωμα να ζήσει για να μπορέσουμε να βγούμε τις βόλτες μας; Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα. Να μην ξεθαρρεύουμε».  

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Στεγών Ευγηρίας, Λουκία Γρηγορίου, υπογράμμισε στον «Φ» ότι τηρούν όλους τους κανόνες, όπως αυτοί αναφέρονται στα πρωτόκολλα. «Από τη στιγμή που υπάρχει ο ιός παντού στην κοινωνία, είναι λογικό να εμφανιστεί και στους οίκους ευγηρίας. Οκτώ μήνες ήμασταν χωρίς κρούσμα και δείξαμε αν προσέχουμε και αν κρατάμε τα μέτρα στα γηροκομεία».

Όπως είπε, φορούν μάσκα στην εργασία. Εισέρχονται στα γηροκομεία μετά από θερμομέτρηση. Γίνεται χρήση γαντιών. «Διακόψαμε από τις 12 Νοεμβρίου 2020 και τις επισκέψεις. Το εν λόγω μέτρο το είχαμε ζητήσει πολύ νωρίτερα και από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, όμως δεν είχε γίνει δεκτό. Τελικά, μετά από την εμφάνιση κρουσμάτων στα ιδρύματα, ανακοίνωσαν τη διακοπή των επισκέψεων». Ωστόσο, η κ. Γρηγορίου εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι στους οίκους ευγηρίας αναχωρούν μετά τη βάρδια τους και επομένως δύναται να εκτεθούν στον ιό, ακόμη και από τα μέλη της οικογένειας τους και τα παιδιά τους.

Τόνισε παράλληλα, ότι υπουργείο Υγείας όφειλε να έχει κάποιο σχέδιο δράσης σε περίπτωση κρουσμάτων σε γηροκομεία. «Το ζητήσαμε επανειλημμένα με επιστολές, να μας δώσουν οδηγίες για να γνωρίζουμε πού να απευθυνθούμε και πώς να γίνει η διαχείριση. Θα μπορούσαν να απομονώσουν τους ηλικιωμένους ασθενείς στα ξενοδοχεία». Παράλληλα, είπε, ζητούν να γίνονται σε εβδομαδιαία βάση τεστ στα γηροκομεία.