Πλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία. Ο κύριος Μάκης, ο οποίος κατοικοεδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών, είναι η προσωποποίηση του Δία, του «θεού των θεών». Εκείνου που ρίχνει κεραυνούς κατά ριπάς. Προφανώς, κατέβηκε στη γη υπό κάλυψη και υπό το κωδικό όνομα Κεραυνός. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ρίχνει τόσους κεραυνούς, με τέτοια συχνότητα, να μας συγκλονίζει κάθε φορά και να καταφέρνει ο αφιλότιμος να παραμένει ατάραχος μπροστά στη λαϊκή οργή. Για πολλοστή φορά, μας εξόργισε με ένα νέο κεραυνό για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (ΕΙΚ).

Πασχίζουμε επί οκτώ ολόκληρα χρόνια να το στήσουμε, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί κατά το δυνατόν αυτή η μάστιγα και τώρα που το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο, βγαίνει ο Μάκης με έναν κεραυνό αναλγησίας να το τινάξει στον αέρα.

Αρχικά ο Μάκης μας κεραυνοβολούσε για πολλούς μήνες, όταν ο πληθωρισμός τσάκιζε κόκαλα, αφήνοντάς τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας να προσδοκούν απεγνωσμένα τα περιβόητα μέτρα στήριξης. Ση συνέχεια, μας έριξε κατακούτελα έναν κεραυνό, ισχύος ικανής να μας αποτελειώσει, πλασάροντάς μας ως μέτρο στήριξης το μηδενικό ΦΠΑ σε καφέ και ζάχαρη.

Αφού θεώρησε πως με την ακρίβεια πρέπει να μας τσάκισε και αφού στο ενδιάμεσο μας κεραυνοβόλησε και με την περιώνυμη πρότασή του να καταργηθούν οι πολλαπλές συντάξεις αλλά να αντικατασταθούν από πολλαπλά φιλοδωρήματα, ανέλαβε να «φτιάξει» και την Υγεία. Από πού και ως πού ο Οικονομικών να φτιάξει την Υγεία; Δίας είναι αυτός. Κόβει και ράβει. Πρώτα, λοιπόν, απεφάνθη ο «ειδήμονας» επί θεμάτων υγείας, πως δεν χρειαζόμαστε Ανεξάρτητη Αρχή Ασθενοφόρων. Την ζητάει το υπουργείο Υγείας; Ε και; Ξέρει καλύτερα από τον «θεό» το Υγείας τι χρειάζεται η υγεία;

Στη συνέχεια, προκάλεσε ασφυξία στους ασθενείς που παίρνουν εξειδικευμένα φάρμακα, όταν το Υγείας ζήτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό επειδή εκείνος που είχε εγκριθεί για το συγκεκριμένο λόγο αρκούσε μόνο για το μισό χρόνο. Το πρόβλημα πιθανότατα να μην έβρισκε λύση αν η συνάδελφος Μαριλένα Παναγή δεν αποκάλυπτε το πρόβλημα στον «Φ».

Τώρα, ο Δίας (άλλως Μάκης) έριξε ακόμη πιο ισχυρό κεραυνό. «Δεν χρειάζεται η σύσταση νέου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (σ.σ. του Ινστιτούτου Καρκίνου δηλαδή)» είπε στον υπουργό Υγείας. Κάνετε μια απλή διεύθυνση στο υπουργείο και αρκεί, απεφάνθη ο μέγας ειδικός επί της Υγείας!

Ενοχλήθηκε, μάλιστα, από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Φ». Είναι γνωστές οι ευαισθησίες του για τους πάσχοντες από καρκίνο είπε. Στην επιστολή την οποία αποκάλυψε ο «Φ» δεν φαίνεται πουθενά, λέει, ότι δεν επιθυμεί την ίδρυση Ινστιτούτου. Θεωρεί, όμως, ότι είναι καλύτερα να το αναλάβει μια νέα διεύθυνση του υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε.

Έτσι νόμισε ότι καθάρισε. Διότι, σαν «θεός» που είναι, νομίζει ότι εμείς οι κοινοί θνητοί, είμαστε αδαείς. Άκου, λοιπόν, κύριε Μάκη. Το ΕΙΚ δεν θα είναι ένα δημοσιοϋπαλληλικό σώμα. Δεν θα αποτελείται από τεχνοκράτες. Από αυτούς που έχετε ένα σωρό στα υπουργεία και μέχρι να ανταλλάξουν δυο επιστολές χρειάζονται δυο μήνες. Ούτε θα μετράνε τιμολόγια των ασθενών.

Εξέχων επιστημονικό σώμα θα είναι. Στο οποίο θα συμμετέχουν ένα σωρό επιστήμονες και οι κορυφαίοι ογκολόγοι της Κύπρου. Στόχος του θα είναι ο σχεδιασμός εθνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του καρκίνου. Θα χαράσσει γραμμή και θα λαμβάνει αποφάσεις σε επιστημονικό επίπεδο. Θα επιχειρήσει να λάβει τέτοια μέτρα, πολλά εκ των οποίων μακράς διάρκειας, με στόχο ακριβώς να περιοριστεί η μάστιγα. Αυτό θα έχει τεράστιο όφελος (πέραν από την υγεία και τις ζωές) και στα δημόσια οικονομικά (δεν το σκέφτηκες προφανώς).

Μάθε, λοιπόν, κύριε Μάκη, ότι η υπόθεση δημιουργίας ΕΙΚ, άρχισε το 2016 με πρόταση του ΠΑΣΥΚΑΦ. Το 2019 η πρόταση περιλήφθηκε στην Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο από την αρμόδια Επιτροπή της οποίας προΐστατο η Στέλλα Κυριακίδου. Το 2023 εμπλουτίστηκε από μελέτη ανεξάρτητου συμβουλευτικού οίκου (ευχαριστώ την ΟΣΑΚ για τα έγκυρα στοιχεία). Και το κυριότερο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε τη συμπερίληψη του ΕΙΚ στον κρατικό προϋπολογισμό. Ως ανεξάρτητου σώματος, βεβαίως, και όχι ως δημοσιοϋπαλληλικής διεύθυνσης του υπουργείου Υγείας.

Επειδή κύριε Μάκη, δεν ανεχόμαστε να υποτιμάτε τόσο βάναυσα τη νοημοσύνη μας πετώντας αρλούμπες, διάβασε ξανά τι γράφει ο υπουργός Υγείας στην επιστολή που σου απέστειλε: «Η εισήγησή σας για ανάληψη, σε πρώτη φάση, των σχετικών αρμοδιοτήτων που αναμένεται να έχει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου από ξεχωριστή διεύθυνση στο υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να αξιολογηθεί σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας διέθετε τις δυνατότητες για κάτι τέτοιο».

Τι δεν καταλαβαίνεις ειδήμονα επί της Υγείας; Το αρμόδιο υπουργείο, που υπενθυμίζουμε – διότι το αγνοείς- ότι είναι το Υγείας και όχι το Οικονομικών, δηλώνει ότι δεν διαθέτει τέτοια δυνατότητα! Τόσο απλά. Αυτοί που θα συμμετέχουν στο ΕΙΚ άνθρωπε μου, είναι επιστήμονες και όχι δημόσιοι υπάλληλοι σε ένα υπουργείο.

Βεβαίως, ο Μάκης μας εμπαίζει με τέτοιο προκλητικό τρόπο διότι δεν μας υποσχέθηκε και οτιδήποτε για να μας χρωστάει. Ο Πρόεδρος όμως; Αυτά υποσχόσουν προεκλογικά κύριε Χριστοδουλίδη; Τόση πρόκληση πια; Όταν ανέχεσαι τον Μάκη να μας κεραυνοβολεί με τέτοιο προκλητικό τρόπο, η ευθύνη είναι δική σου. Λίγη ντροπή πια!