Μία βδομάδα πριν το άνοιγμα των κέντρων αναψυχής, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για το μέλλον τους. Δύο μήνες μετά το λουκέτο, εστιατόρια, καφετέριες, μπιραρίες και μπαράκια θα ανοίξουν τις πόρτες τους να υποδεχτούν τους πρώτους τους πελάτες.
Φυσικά από την 21η Μαΐου θα τους επιτραπεί να λειτουργήσουν μόνο τους εξωτερικούς χώρους, ενώ οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αναδιοργανώσουν τους χώρους τους προκειμένου να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Πίσω στις δουλειές τους κανονικά θα έπρεπε να επιστρέψουν 25 χιλ. άτομα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας για το 2018, στην εστίαση απασχολούνταν 18,7 χιλ. άτομα και στον κλάδο των ποτών 7,2 χιλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο κυνήγι της ρευστότητας ξενοδόχοι
Ωστόσο, δεν υπάρχει μια ενιαία εικόνα και οι ιδιαιτερότητες του κλάδου είναι πολλές. Τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στις παραλιακές περιοχές δεν θα ανοίξουν διότι δεν θα έχουν πελατεία. Ενδεικτικό παράδειγμα, τα εστιατόρια και τα μπαράκια σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν μαγαζιά τα οποία δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Όπως το ερμηνεύουν οι Σύνδεσμοι, είναι λογικό ότι ούτε αυτά θα ανοίξουν και θα εμπίπτουν στο σχέδιο της αναστολής εργασιών.
Πάντως, από πλευράς ΟΕΒ έχει σταλεί μια επιστολή στην υπουργό Εργασίας σχετικά με το προσωπικό που θα πρέπει να προσλάβουν πίσω οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Οι επιχειρηματίες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα καθώς βλέπουν τα λειτουργικά τους έξοδα να είναι ψηλά, ενώ ξέρουν ότι η πελατεία τους θα είναι μειωμένη. Είτε λόγω των λιγότερων θέσεων που θα έχουν είτε λόγω της μουδιασμένης ψυχολογίας.
Το δεδομένο είναι ότι οι επιχειρήσεις θα εμπίπτουν στο σχέδιο μερικής αναστολής της Κυβέρνησης, ωστόσο, γι’ αυτούς δεν είναι αρκετό. Ξέρουν ότι οι πρώτες μέρες θα ξεκινήσουν από το σημείο μηδέν και με μειωμένη πελατεία γι’ αυτό και ζητούν από την υπουργό Εργασίας να τους επιτρέψει να επαναφέρουν σταδιακά το προσωπικό τους, ανάλογα με τη ζήτηση. Εάν για παράδειγμα στον εξωτερικό χώρο μείνουν μόνο τα μισά τραπεζάκια και από αυτά γεμίζουν μόνο τα μισά, γιατί να πρέπει ο επιχειρηματίας να επαναφέρει ένα μεγάλο ποσοστό του προσωπικού του, είναι το επιχείρημα που θέτει η ΟΕΒ αλλά και οι επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης. Επομένως, ζητούν από την υπουργό όπως τους επιτραπεί να φέρουν όσο προσωπικό χρειάζονται στις επιχειρήσεις τους.