Αρκετά πίσω έχει μείνει η Κύπρος, όπως δείχνουν οι δείκτες, στον τομέα της χρήσης ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών. «Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια προωθεί δράσεις έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η εικόνα» ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου είναι ψηφιακό: Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και εξυπηρέτηση του πολίτη», στην οποία συμμετείχαν δημοσιογράφοι, λειτουργοί ΜΜΕ και λειτουργοί κυβερνητικών τμημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιάστηκαν τα ηλεκτρονικά συστήματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο από το ευρύ κοινό. Κατέστη σαφές, ωστόσο, ότι χρειάζεται να  αντιμετωπιστούν τα ζητήματα κωλυσιεργείας και γραφειοκρατίας που παρατηρούνται για την εξέλιξη των διαφόρων συστημάτων, καθώς και το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να απλοποιηθούν οι διάφορες διαδικασίες και να καταστούν πιο φιλικές προς τους πολίτες οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Σε μια εποχή, όπου η ψηφιακή τεχνολογία έχει εισχωρήσει για τα καλά στη ζωή μας, και η χρήση των ψηφιακών μέσων αποτελεί θέμα ανάγκης και όχι επιλογής, η Κύπρος προχωρεί σε αυτόν τον τομέα με αργούς ρυθμούς. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2017, η Κύπρος κατατάσσεται στην 22η θέση στο σύνολο των 28 ευρωπαϊκών χωρών.  Σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, το 2016 η Κύπρος βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα χρήσης ψηφιακών μέσων. Πρόσθετα, μόλις το 43% του πληθυσμού κατείχε βασικές ψηφιακές δεξιότητες, έναντι 53% του μέσου  όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατατάσσοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την Κύπρο στην 26η θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΣ: Προτεραιότητα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών, Μάριο Δημητριάδη, ένας από τους λόγους που η Κύπρος έμεινε πίσω, έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, σημείωνοντας ωστόσο ότι την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα κονδύλια μέσω των διαρθρωτικών ταμείων.

Τόνισε επίσης ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία – με την εφαρμογή της νομοθεσίας εντός του 2018 για υποχρεωτική υποβολή της φορολογικής δήλωσης ηλεκτρονικά – να συνδεθούν τα τρία συστήματα που χρησιμοποιούνται περισσότερο από το ευρύ κοινό, δηλαδή τα συστήματα του Τμήματος Φορολογίας, των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, καθώς και η εγγραφή των πολιτών στην κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ, μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος. Διαβεβαίωσε ότι θα αναλάβει σχετική πρωτοβουλία  προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο της συζήτησης η εκπρόσωπος της Μονάδας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης Έβελυν Μιχαηλίδου παρουσίασε την κυβερνητική διαδικτυακή δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ, η  οποία στοχεύει στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες τη βδομάδα. Η εγγραφή στην δίοδο ΑΡΙΑΔΝΗ γίνεται διαδικτυακά ενώ στη συνέχεια ο πολίτης θα πρέπει να επισκεφτεί ένα από τα εξουσιοδοτημένα γραφεία για τη διαδικασία ταυτοποίησης. Μέσω της ΑΡΙΑΔΝΗΣ οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συνολικά 68 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων η επανέκδοση πιστοποιητικού γέννησης, βεβαιώσεις από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, φορολογικά στοιχεία και διάφορες υπηρεσίες του Τμήματος Κτηματολογίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες e-υπηρεσίες αλλάζουν τη ζωή μας

 Παρουσιάστηκε ακόμη το σύστημα TAXISnet από την Αρχιφοροθέτη του Τμήματος Φορολογίας Άννα Φαντάρου. Μέσω αυτής της υπηρεσίας, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν  ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις. Όπως αναφέρθηκε, από το 2018 οι φορολογικές δηλώσεις θα γίνονται πλέον μόνο ηλεκτρονικά δια νόμου.
 
Επισης, παρουσιάστηκε το σύστημα πληρωμής εισφορών στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τον Ανώτερο Λειτουργό Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ) Νίκο Φιλίππου.
 
Έγινε, επιπρόσθετα, παρουσίαση των προγραμμάτων κατάρτισης για την εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων που παρέχει το ΚΕΠΑ και πιο συγκεκριμένα των προγραμμάτων «Εργαστήρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» και «Ψηφιακές Δεξιότητες για Όλους».
 
Το πρόγραμμα «Εργαστήρια Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» διεξάγεται σε συνεχή βάση σε όλες τις πόλεις, είναι διάρκειας 4 ωρών και καλύπτει όλα τα σημαντικά συστήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.Το πρόγραμμα «Ψηφιακές Δεξιότητες για Όλους» διεξάγεται επίσης σε συνεχή βάς,η παγκύπρια, είναι διάρκειας 24 ωρών και περιλαμβάνει 6 θεματικές ενότητες.
 
Η συζήτηση, συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος Πέτρος Θεοχαρίδης,  διοργανώθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών «Συνδέσου ψηφιακά-Εύκολα και απλά».