«Δεν υπολογίσαμε σωστά τις αντιδράσεις που θα προκαλούσαμε» λέει ο υπουργός Υγείας σχολιάζοντας τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου (ο οποίος τελικά ακυρώθηκε), από την Κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ και τον σάλο που είχε προκληθεί το περασμένο καλοκαίρι. «Βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο», προσθέτει. 

Αποκαλύπτει ότι ακόμα και σήμερα τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση δέχεται πιέσεις ώστε να δοθεί παράταση στην παραμονή των εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα εντός Συστήματος νοσοκομεία και διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κάτι που όπως διαπιστώνεται θέτει σε κίνδυνο τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ». 

Για τη μη ένταξη φαρμάκων στο Σύστημα υποστηρίζει πως «επιβάλλεται να βρεθεί λύση» και αποκαλύπτει πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τον ΟΑΥ τότε ο ίδιος θα επιβάλει τη λύση εκδίδοντας οδηγίες προς τον Οργανισμό. 

Για τον ΟΚΥπΥ, τονίζει πως τα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ κρίσιμα ενώ ερωτηθείς για τα μουρμουρητά από πλευράς υπουργείου Οικονομικών για την αύξηση στις δαπάνες για την Υγεία, απαντά πως η αύξηση των δαπανών για την υγεία των πολιτών, για τον ίδιο, «είναι επίτευγμα». 

Απαριθμώντας τις πιο δύσκολες του στιγμές στο υπουργείο Υγείας, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα κάνει χρονολογική αναδρομή: «Aν το πάρουμε χρονολογικά θα αναφερθώ στα τέλη Ιουλίου 2021, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου στο υπουργείο όταν είχαμε τη μεγάλη έξαρση στην πανδημία. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν γεμάτες και εμείς μετρούσαμε μια – μια τις κλίνες για να τα βγάλουμε πέρα. Μετά ήταν η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού. Όλοι θυμόμαστε τον πανικό που επικράτησε το πρώτο διάστημα πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς. Σήμερα εκείνο που μας ικανοποιεί είναι ότι οι προσπάθειες που καταβάλαμε έφεραν αποτελέσματα, με τη χώρα μας σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να έχει τον χαμηλότερο δείκτη θνησιμότητας, με τις λιγότερες μέρες lock-down».

Από εκεί και πέρα, «και αυτό και αν ήταν μια δύσκολη περίοδος, ήταν οι μέρες που ακολούθησαν μετά το διορισμό του προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Πέτρου Αγαθαγγέλου στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ. Δεν περίμενα ότι θα προκαλούσε τέτοιες αντιδράσεις. Δεν ανέμενα τέτοια εξέλιξη και το παραδέχομαι. Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΙΣ είχε αρχίσει τότε να συνεργάζεται με τον ΟΑΥ, πιστεύαμε πως θα υποβοηθούσε. Ευτυχώς επήλθε ηρεμία τελικά». 

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Υγείας κάνει αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν από την αρχή της θητείας του μέχρι σήμερα και αφορούν το ζήτημα της παρουσίας εκτός ΓεΣΥ γιατρών στα νοσηλευτήρια του Συστήματος. «Η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι αυτό ήταν παράνομο, ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να διαχειριστούμε. Ήταν και εξακολουθεί και σήμερα να είναι διότι το θέμα δεν έχει λήξει, αφού εκκρεμεί στα Δικαστήρια. Από τη στιγμή όμως που είπαμε ότι στόχος μας πρέπει να είναι η διαφύλαξη του ΓεΣΥ και της φιλοσοφίας του, το σκηνικό για εμένα ξεκαθάρισε». 

Δυστυχώς, όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα, «ακόμη και σήμερα και ενώ είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και είπαμε οι γιατροί αυτοί φεύγουν από τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ, δέχομαι και εγώ προσωπικά αλλά και η Κυβέρνηση γενικά πιέσεις και από γιατρούς που επηρεάζονται και από ασθενείς για να δώσουμε κι άλλη παράταση στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία εντός του Συστήματος. Μας λένε ότι τα νοσηλευτήρια τους, που είναι εντός του ΓεΣΥ, δεν επιτρέπουν στους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς τους να χειρουργήσουν σε νοσοκομεία εκτός Συστήματος. Δηλαδή, ένα πρόβλημα το οποίο είναι καθαρά εσωτερικό και μεταξύ των γιατρών και των νοσηλευτηρίων τους προσπαθούν να μας το φορτώσουν». 

Για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη καινοτόμων και άλλων φαρμάκων στο ΓεΣΥ, ο υπουργός Υγείας λέει ότι είναι ένας από τους προσωπικούς του στόχους. Αποκαλύπτει ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τον τρόπο ένταξης των φαρμάκων στο ΓεΣΥ τότε ο ίδιος θα εκδώσει οδηγίες γενικής φύσεως προς τον Οργανισμό, επιβάλλοντας πρόταση που ήδη βρίσκεται υπό συζήτηση και με την οποία συμφωνεί η πλειονότητα των εμπλεκομένων. «Συχνά γίνεται λόγος από τον ΟΑΥ για τον προϋπολογισμό. Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση ενέκρινε €150 εκατομμύρια για να μπουν στο ταμείο του ΓεΣΥ πριν το τέλος του χρόνου. Πρέπει να δοθεί μια λύση σε αυτό το θέμα. Πρέπει να λήξει μέχρι την 1η Μαρτίου 2023 που θα βρίσκομαι στο υπουργείο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 8 νεκροί και 3.736 κρούσματα την τελευταία εβδομάδα 

«Οριστικά στον ΟΑΥ τα επείγοντα περιστατικά»

Εργαζόμενοι και ο ΟΚΥπΥ να καταλάβουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για τον Οργανισμό

Μιλώντας γενικά για το ΓεΣΥ, τονίζει το γεγονός ότι «το ΓεΣΥ αντί να καταρρεύσει, όπως κάποιοι ήθελαν ή έλεγαν, βλέπουμε ότι συνεχώς ενισχύεται. Αντί να φεύγουν πάροχοι από το Σύστημα, εντάσσονται κι άλλοι. Εντάχθηκε η ανακουφιστική φροντίδα, τον Ιανουάριο θα ενταχθούν και οι υπηρεσίες αποκατάστασης, έχουμε τα εφημερεύοντα ιατρεία και δρομολογούνται κι άλλα».

Για το πρόγραμμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό, το οποίο βάσει νόμου θα έπρεπε να είχε ενταχθεί στο ΓεΣΥ αλλά παραμένει στο υπουργείο Υγείας, λέει ότι «το πρόγραμμα αυτό θα το αναλάβει ο ΟΑΥ μόλις είναι έτοιμος και πετύχει συμφωνίες με κέντρα του εξωτερικού παρόμοιες με αυτές που έχει το υπουργείο». Για το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών σε νοσοκομεία εκτός ΓεΣΥ της Κύπρου, τονίζει ότι «αυτό φεύγει από το υπουργείο Υγείας την 1η Ιανουαρίου 2023. Ο ΟΑΥ είναι ενήμερος και έχει προωθήσει και τις σχετικές αλλαγές». 

Ερωτηθείς για τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και τις συχνές παρεμβάσεις και διαφωνίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «έχουν βελτιωθεί κάπως τα πράγματα αλλά δεν είναι ακόμη στο σημείο που θα έπρεπε. Πρέπει οι εργαζόμενοι και ο ΟΚΥπΥ να καταλάβουν ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι πολύ κρίσιμα για τον Οργανισμό και να συνεργαστούν. Εάν δεν το κάνουν και εάν δεν βρει τον τρόπο να λειτουργεί όπως πρέπει ο ΟΚΥπΥ, τότε σίγουρα θα έχουν πρόβλημα στο τέλος της επόμενης διετίας». 

Για τα μουρμουρητά και τις κατά καιρούς τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών για την αύξηση των δαπανών στον τομέα της Υγείας απαντά: «Καταλαβαίνω τον συνάδελφο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διαχειρίζεται τα χρήματα του Κράτους. Είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει όλα τα υπουργεία με αυστηρότητα και οφείλω να παραδεχτώ ότι κάποτε είναι λιγότερο αυστηρός μαζί μας. H αύξηση των δαπανών στην Υγεία προς όφελος των πολιτών, θεωρώ όμως ότι είναι επίτευγμα. Ο στόχος της Κυβέρνησης είναι το ανθεκτικό σύστημα υγείας που δημιουργήθηκε να παραμείνει ανθεκτικό και προσβάσιμο για όλους τους πολίτες».

O υπουργός Υγείας στη συνέντευξη του αναφέρεται και στο Σχέδιο «Κύπρος – το Αύριο». Η Κύπρος θα αντλήσει για τον τομέα της Υγείας ποσό €81 εκατομμύρια. «Τα 50 περίπου εκατομμύρια θα αξιοποιηθούν για τη βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα υπόλοιπα €31 εκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για τη θωράκιση του ΓεΣΥ». 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

Σε μια μόνο ερώτηση δεν απάντησε

Πολλές φορές τοποθετήθηκα δημόσια εναντίον των αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, του ίδιου του υπουργού αλλά και της Κυβέρνησης. Για τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, έχω να πω ότι ποτέ «δεν κρατά μούτρα». Έλαβε λάθος αποφάσεις οι οποίες στο τέλος γύρισαν εναντίον του. Και το γνωρίζει και στο παρασκήνιο το παραδέχεται. Ένα όμως έχω να μαρτυρήσω και το λέω με πλήρη ειλικρίνεια: Είναι άνθρωπος με όλα τα γράμματα κεφαλαία και συχνά παρασύρεται από το συναίσθημα. Δυστυχώς υπουργέ μου, η θέση του υπουργού δεν σηκώνει συναισθηματισμούς. Ένας άνθρωπος από τον τομέα της Οικονομίας να βρεθεί ξαφνικά στα βαθιά της Υγείας είναι κάπως παράδοξο. Μια μόνο ερώτηση δεν θέλησε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και αυτή αφορούσε τα εσωτερικά του υπουργείου του. Δεν ήθελε, όπως μου είπε, να θίξει κανέναν συνεργάτη του δημόσια.