Επικίνδυνα φαινόμενα τα οποία ταλαιπωρούν ασθενείς «ή σε κάποιες περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους που χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση και ταυτόχρονα είτε βασανίζουν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας είτε ακόμα οδηγούν σε κατάχρηση του ΓεΣΥ», προκύπτουν από αρκετούς από τους οριζόντιους περιορισμούς που επιβάλλει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας.

Το τελευταίο διάστημα και «μέσω των παραπόνων που υποβάλλονται στο παρατηρητήριο ασθενών», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «βλέπουμε ότι ο καθένας, είτε πάροχος, είτε δικαιούχος, πράττει όπως σκεφτεί χωρίς να υπολογίζει ούτε το ίδιο το Γενικό Σύστημα Υγείας αλλά κυρίως ούτε τους υπόλοιπους παρόχους ή ασθενείς». 

Για παράδειγμα, είπε ο κ. Κουλούμας, «γιατροί απευθύνονται στην ΟΣΑΚ για να μας παραπονεθούν ότι ορισμένοι πολίτες, όταν χρειάζεται να δουν ένα ειδικό γιατρό, για παράδειγμα ορθοπεδικό, παίρνουν τηλέφωνο σε δύο ή τρεις ορθοπεδικούς του ΓεΣΥ, διευθετούν ραντεβού και στους τρεις και σε όποιον τους βολεύει περισσότερο πάνε. Το χειρότερο είναι ότι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να ακυρώσουν τα άλλα δύο ραντεβού, με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση να παραμένουν στην αναμονή για να τους δει ο γιατρός». 

Αυτό όμως, όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, είναι ένα μόνο φαινόμενο, «έχουμε κι άλλα. Ο ΟΑΥ σε μια προσπάθεια να χτυπήσει τις καταχρήσεις έχει καθορίσει ανώτατο όριο επισκέψεων για τις οποίες μπορούν να υποβάλουν απαίτηση για αποζημίωση οι γιατροί κατά τη διάρκεια μιας ημέρας ή ενός μήνα. Για παράδειγμα, 20 επισκέψεις. Κάποιοι γιατροί, κυρίως μη χειρουργικών ειδικοτήτων, όπως μας έχουν αναφέρει ασθενείς, όταν δεν συμπληρώσουν τα 20 ραντεβού, αρχίζουν να επικοινωνούν με ασθενείς τους και τους καλούν για να τους δουν προκειμένου να φθάσουν τις 20 επισκέψεις την ημέρα. Αυτό οδηγεί σαφώς σε κατάχρηση του Συστήματος διότι δεν λέει πουθενά ότι ο γιατρός πρέπει να συμπληρώνει 20 επισκέψεις την ημέρα, λέει μέχρι και 20 επισκέψεις την ημέρα». 

Τέλος και από τον ίδιο οριζόντιο περιορισμό, «κάποιοι άλλοι γιατροί οι οποίο έχουν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, παραπονιούνται ότι εξαιτίας αυτού του καθορισμένου αριθμού επισκέψεων, οι ίδιοι υποχρεώνονται και για κάποιες μέρες κάθε μήνα βλέπουν τους ασθενείς τους χωρίς να πληρώνονται διότι ξεπερνούν κατά πολύ το όριο που έχει θέσει ο ΟΑΥ. Κάποιοι υποβάλλουν την απαίτηση τους για τις συγκεκριμένες επισκέψεις τον επόμενο μήνα κ.λπ. με αποτέλεσμα και εδώ να παρατηρείται μια αχρείαστη στρέβλωση στο ΓεΣΥ». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

«Δυστυχώς, όπως διαπιστώνουμε ο καθένας κάνει ότι σκαρφιστεί εντός του ΓεΣΥ με αποτέλεσμα να έχουμε το φαινόμενο της προκλητής ανάγκης. Δηλαδή, όταν ένας ασθενής έχει ραντεβού με τρεις διαφορετικούς γιατρούς της ίδιας ειδικότητας, δεν γίνεται στη συνέχεια να λέμε ότι φταίει το ΓεΣΥ που έχουμε λίστες αναμονής. Μια καλή λύση, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο είναι η εισαγωγή του θεσμού του “ηλεκτρονικού ραντεβού”. 

Δηλαδή, ένας ασθενής που χρειάζεται για παράδειγμα νευρολόγο, να μπαίνει ηλεκτρονικά και να διευθετεί το ραντεβού του το οποίο θα καταχωρείται και δεν θα του επιτρέπεται να κλείσει στη συνέχεια κι άλλο ραντεβού σε άλλο γιατρό της ίδιας ειδικότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». 

«Αυτά είναι φαινόμενα τα οποία πρέπει να εκλείψουν. Είναι γεγονός ότι ευθύνη φέρουν και οι ίδιοι οι ασθενείς, όπως το παράδειγμα με τα ραντεβού σε διαφορετικούς γιατρούς. Το ΓεΣΥ προσφέρει υπηρεσίες για να τις αξιοποιούμε και όχι για να τις καταχραζόμαστε. Το ίδιο και με τους πάροχους υπηρεσιών υγείας. Το ΓεΣΥ τους προσφέρει στη χειρότερη περίπτωση ένα αρκετά καλό εισόδημα, δεν χρειάζεται να φθάνουμε στα άκρα χωρίς να υπάρχει ανάγκη», τόνισε ο κ. Κουλούμας. 

Από την άλλη, είπε, «πρέπει και ο ΟΑΥ να καταλάβει ότι δεν γίνεται να επιβάλλονται οριζόντιοι περιορισμοί. Έχουμε τους γιατρούς που δεν συμπληρώνουν τον αριθμό επισκέψεων που δικαιούνται και έχουμε και αυτούς που τον ξεπερνούν κατά πολύ. Άρα, χρειάζεται να δούμε ποιες ειδικότητες, ποιοι γιατροί και ποιες παθήσεις έχουν πρόβλημα και μετά να επιβάλλονται οι περιορισμοί». 

Σοβαρά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα

Σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό, «βρίσκονται ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι «Άλλοι Επαγγελματίες Υγείας» στο πλαίσιο του ΓεΣΥ», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ. «Είναι γεγονός και έχουμε συνεχώς παράπονα από γονείς παιδιών με διάφορα προβλήματα, π.χ. αυτισμό ή σύνδρομο Ντάουν, για τον αριθμό των φυσιοθεραπειών που δικαιούνται. Επίσης, το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των επισκέψεων σε λογοθεραπευτή, ενώ παραμένει άλυτο το πρόβλημα της μη ένταξης των εργοθεραπευτών στο ΓεΣΥ. Δυστυχώς, ο ΟΑΥ δεν έχει ακόμα καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους εργοθεραπευτές με αποτέλεσμα στο Σύστημα να έχουν ενταχθεί μόνο οι επαγγελματίες του ΟΚΥπΥ οι οποίοι όμως προσφέρουν υπηρεσίες μόνο κατά τις πρωινές ώρες, ώρες δηλαδή που τα παιδιά βρίσκονται στα σχολεία τους». Σε εκκρεμότητα, «βρίσκεται επίσης και το θέμα των ποδολόγων. Έχει γίνει βεβαίως για αυτό το θέμα μια προσπάθεια ώστε να αναλάβει το κόστος, προς το παρόν, το υπουργείο Υγείας αλλά όπως και να έχει και οι υπηρεσίες αυτές πρέπει σε κάποια στιγμή να ενταχθούν στο ΓεΣΥ». 

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκκρεμότητες, ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, αναφέρθηκε, «στο τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην ένταξη στο Σύστημα των φαρμάκων τα οποία ακόμα διαχειρίζεται η Επιτροπή Ονομαστικών Αιτημάτων του υπουργείου Υγείας. Έχει συμφωνηθεί ότι αριθμός φαρμάκων θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Αναμένουμε ενημέρωση». 

«Από εκεί και πέρα, έχουμε άλλα προβλήματα όπως είναι η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται από κάποια ακτινοδιαγνωστικά κέντρα. Κοντά μας έρχονται και πληροφορίες ότι δεν υπάρχει καν γιατρός ακτινολόγος σε κάποιες περιπτώσεις και φυσικά το μεγαλύτερο θέμα σε αυτή την περίπτωση είναι η καταλληλότητα των εξοπλισμών που χρησιμοποιούνται». 

Τέλος, «έχουμε τα θέματα που αφορούν την ένταξη των ιδιωτικών ΤΑΕΠ, έχουμε το φαινόμενο ιδιωτικά νοσοκομεία του ΓεΣΥ να επιλέγουν τα περιστατικά που θα εξυπηρετήσουν και να αποφεύγουν τα παθολογικά ή μη συμφέροντα, με βάση την αποζημίωση που δίνει ο ΟΑΥ, περιστατικά. Αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει ο ΟΑΥ σε κάποια στιγμή να μελετήσει και να κάνει τις παρεμβάσεις του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

«Το ΓεΣΥ είμαστε εμείς»

Δυστυχώς, όπως παλαιότερα συνέβαινε με τον δημόσιο τομέα, ως πολίτες έχουμε αναπτύξει τη νοοτροπία του «επειδή πληρώνω μπορώ να σπαταλώ». Εκείνο που έπρεπε να κάνουμε όλοι, είναι ακριβώς το αντίθετο. «Επειδή πληρώνω, προστατεύω το ΓεΣΥ». Η κατάχρηση του Συστήματος δεν συμφέρει κανέναν όπως δεν συμφέρουν κανέναν οι «εξυπνάδες» που κατά καιρούς σκεφτόμαστε, όπως η ταυτόχρονη διευθέτηση ραντεβού σε δύο ή τρεις γιατρούς της ίδιας ειδικότητας. Εκείνο το ραντεβού που εμείς διευθετήσαμε και δεν μπήκαμε στον κόπο να το ακυρώσουμε, το έχουμε στερήσει από κάποιον άλλο ασθενή που βρίσκεται σε αναμονή για να τον δει ο γιατρός.