Γυναίκα επικοινώνησε με ακτινοδιαγνωστικό κέντρο, ζήτησε τη διευθέτηση ραντεβού για τεστ οστεοπόρωσης και ενημέρωσε ότι αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα, γι’ αυτό και θα χρειαζόταν χώρο στάθμευσης αναπήρων για να εξυπηρετηθεί. Όταν ήρθε η ημέρα για την εξέταση της, μετέβη στο κέντρο και όταν ήρθε η ώρα την κάλεσαν να χρησιμοποιήσει τις σκάλες για να ανεβεί στον πρώτο όροφο όπου βρισκόταν ο εξοπλισμός για το τεστ οστεοπόρωσης. Ανελκυστήρας δεν υπήρχε. Η γυναίκα έφυγε χωρίς να εξυπηρετηθεί, αφού ως άτομο με σοβαρή κινητική αναπηρία δεν μπορούσε να ανεβεί στον πρώτο όροφο με τα πόδια. 

Άνδρας σε τροχοκάθισμα, χρειάστηκε υπηρεσίες ουρολόγου. Διευθέτησε το ραντεβού του, ωστόσο, κατά την εξέτασή του έζησε την εξευτελιστική διαδικασία να τον φορτωθούν οι παρευρισκόμενοι για να τον τοποθετήσουν στην ειδική εξεταστική καρέκλα η οποία δεν διέθετε μηχανισμό για εξέταση ατόμων με αναπηρίες. 

«Δυστυχώς, η προσβασιμότητα στις υπηρεσίες υγείας για τα άτομα με αναπηρίες εξακολουθεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι Γολγοθάς», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης. «Η έκθεση του Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ για το συγκεκριμένο ζήτημα, φαίνεται ότι έχει μείνει στα συρτάρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, τον οποίο ο Επόπτης είχε καλέσει να μεριμνήσει ώστε όλες οι υπηρεσίες και όλοι οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ να είναι προσβάσιμοι (κτηριολογικά αλλά και σε εξοπλισμούς) για τα άτομα με αναπηρίες». 

«Είναι απαράδεκτο το 2023 στην Κύπρο να δίνουμε μάχες για τα αυτονόητα. Είναι αποκλειστική ευθύνη του ΟΑΥ να αγοράζει προσβάσιμες υπηρεσίες για όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ. Είχαμε αποταθεί στον Επίτροπο Εποπτείας του ΓεΣΥ, εκδόθηκε και δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του. Δεν έγινε τίποτα από πλευράς ΟΑΥ και εμείς εξακολουθούμε καθημερινά να λαμβάνουμε παράπονα από άτομα με αναπηρίες, τα οποία ταλαιπωρούνται, εξευτελίζονται και σε κάποιες περιπτώσεις κινδυνεύουν, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες Υγείας», είπε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Από το 2017 εκκρεμούν συστάσεις ΟΗΕ προς Κύπρο για δικαιώματα ΑμεΑ

«Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, εντός ΓεΣΥ λειτουργούν ιατρεία χωρίς πρόσβαση, πολυιατρεία τα οποία δεν διαθέτουν ράμπα ή ανελκυστήρα ή ακόμα και φυσιοθεραπευτήρια χωρίς ράμπα. Αν είναι δυνατό, να ανεχόμαστε να λειτουργούν χώροι παροχής υπηρεσίων φυσιοθεραπείας χωρίς να διαθέτουν ράμπα», είπε ο κ. Λαμπριανίδης, προσθέτοντας ότι «εννοείται πως το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην προσβασιμότητα των κτηρίων αλλά και στους εξοπλισμούς». «Είναι αδιανόητο κάποια κέντρα, ακτινοδιαγνωστικά ή κάποιοι γιατροί στα ιατρεία τους ή κάποια νοσοκομεία του ΓεΣΥ να μη διαθέτουν εξοπλισμό που να διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες». 

Για τα συγκεκριμένα ζητήματα, υπενθύμισε ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, «έχουμε διαμαρτυρηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. Πρέπει επιτέλους ο ΟΑΥ να αναλάβει τις ευθύνες του, το ΓεΣΥ λειτουργεί με τις εισφορές όλων μας. Πρέπει να περιλάβει στους κανονισμούς του και την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών υγείας για προσβάσιμα κτήρια και εξοπλισμούς. Τα άτομα με αναπηρίες δεν μπορούν να στερούνται ούτε το δικαίωμα της επιλογής γιατρού και νοσηλευτηρίου επειδή είναι υποχρεωμένα να επιλέγουν με το αν ένας χώρος ή οι εξοπλισμοί είναι προσβάσιμοι, αλλά ούτε και το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ΓεΣΥ είναι η ισότητα». Σίγουρα, «ως ΟΠΑΚ περιμένουμε τώρα και την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως στην οποία επίσης αποταθήκαμε, αφού είναι ο αρμόδιος επόπτης για την εφαρμογή της σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες».

Έξω φρενών με τον ΟΑΥ και η ΟΣΑΚ

Αίτημα για ιατρεία προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, υπέβαλε στον ΟΑΥ και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου η οποία προσφάτως έλαβε σχετική απάντηση από τον Οργανισμό. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΣΑΚ: Αγωνία για όσα συμβαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια

«Όσον αφορά σε πρόνοιες για την προσβασιμότητα δικαιούχων με κινητικά προβλήματα στα ιατρεία προσωπικών γιατρών καθώς και την προσθήκη απαίτησης για εργοδότηση υποστηρικτικού/γραμματειακού προσωπικού από προσωπικό γιατρό, στην περίπτωση που οι γιατροί δραστηριοποιούνται σε ομάδες, πρόθεση του ΟΑΥ είναι όπως σταδιακά προστεθούν σχετικά κριτήρια ως μέρος της αμοιβής των γιατρών για αυτούς που τα διαθέτουν», ανέφερε ο ΟΑΥ. «Η απάντηση αυτή μάλλον προκαλεί οργή», σχολίασε ο κ, Λαμπριανίδης, ο οποίος ως εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ τόνισε ότι «η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε υπηρεσίες υγείας πρέπει να είναι υποχρέωση και όχι σε εθελοντική βάση ή για την εξασφάλιση περισσότερων χρημάτων».