Με κόστος 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων είναι η ακριβότερη πρεσβεία που κατασκευάστηκε ποτέ. Οι σχεδιαστές της λένε ότι η νέα διπλωματική έδρα των ΗΠΑ στα νότια του ποταμού Τάμεση σηματοδοτεί ένα παράδειγμα μεταστροφής στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό: η αμερικανική πρεσβεία θα αποπνέει εξωστρέφεια, καθώς κρύβει όλους τους έξυπνους τρόπους με τους οποίους προστατεύεται από πιθανή επίθεση.
Θα ανοίξει τις επίσημα τις πύλες της στις 16 Ιανουαρίου.
Μετά από δεκαετίες οικοδόμησης αμερικανικών πρεσβειών που μοιάζουν στυγνές ή αδιάφορες, σαν φρούρια, το οίκημα στο Νάιν Ελμς του Λονδίνου είναι ένας κρυστάλλινος κύβος (οι Βρετανοί ήδη του κόλλησαν το παρατσούκλι Sugar Cube), τοποθετημένος στη μέση ενός δημόσιου πάρκου, χωρίς ορατά τείχη, ανατολικά του θρυλικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Battersea.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τραμπ δεν πάει Λονδίνο και κρατάει «μούτρα» για ένα κτίριο
Όπως επισημαίνει η Washington Post, το κτήριο δεν φωνάζει «εδώ εργάζονται κατάσκοποι!» ούτε «σταθείτε πίσω!» παρά το γεγονός ότι η πόλη αυτή έχει υποστεί πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις. Αντ ‘αυτού, η ατμόσφαιρα θυμίζει μουσείο μοντέρνας τέχνης, που συμβαίνει επίσης να εκδίδει βίζες και μπορεί να έχει μερικά κρυφά καταφύγια κάπου.

Το όραμά του, πολύπλοκο και απλό, ήταν να δημιουργήσει ταυτόχρονα μια πρεσβεία «φιλόξενη και ασφαλή», προσμετρώντας την επιθυμία να εκφράζει «διαφάνεια, εξωστρέφεια, ισορροπία» κόντρα στην ανάγκη να «φιλτράρει όλους και οτιδήποτε εισέρχεται στο κτήριο.
Η αρχιτεκτονική ιδέα του κρυστάλλινου κύβου αποσκοπεί στο να δείχνει το κτήριο αποτελεσματικό και ελκυστικό. Στόχος ήταν μια εμβληματική αρχιτεκτονική με εσωτερικούς χώρους φωτισμένους και ευάερους, με ωραία θέα και φιλική στο περιβάλλον.
Αντί για τείχη προστασίας υπάρχει μια περιμετρική λίμνη, με καταρράκτες ανακυκλωμένου νερού και βαθιές τάφρους – και στην οροφή υπάρχουν συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών που παράγουν αρκετή ενέργεια ώστε το κτήριο να λειτουργεί αυτόνομα και να επιστρέφει τα επιπλέον βατ πίσω στο δίκτυο.

Ο τέως δήμαρχος του Λονδίνου Κεν Λίβινγκστον είχε δηλώσει ότι η πόλη περίμενε «κάτι λίγο πιο συναρπαστικό», ενώ ένας κριτικός στον Guardian ανέφερε ότι οι δύο Βρετανοί που ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσπάθησαν να μπλοκάρουν το σχέδιο επειδή το θεωρούσαν πολύ βαρετό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος πρέσβης Ρόμπερτ «Γούντι» Τζόνσον εικάζει ότι ο Τραμπ ενδέχεται να επισκεφθεί το Λονδίνο τον Φεβρουάριο. Βρετανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Σαντίκ Χαν, πιέζουν την Τερέζα Μέι να ακυρώσει την πρόσκληση προς τον Τραμπ, ενώ ακτιβιστές προειδοποιούν με μαζικές διαδηλώσεις εάν και όταν εμφανιστεί στη βρετανική πρωτεύουσα ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο βουλευτής των Εργατικών Πολ Φλιν δήλωσε μάλιστα ότι ο Τραμπ πρέπει να συλληφθεί κατά την άφιξή του.

Ο πρέσβης Τζόνσον ομολόγησε ότι νιώθει μια μικρή μελαγχολία, γιατί υπάρχει τόσο πολύ ιστορία στην παλιά πρεσβεία στην πλατεία Γκρόσβενορ. Ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στο Λονδίνο ήταν ο Τζον Άνταμς, που έμελλε να γίνει ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ μετά τον Ουάσινγκτον.
Η παλιά πρεσβεία, ένα νεωτεριστικό κτήριο του 1960 σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Έερο Σάαινεν, πουλήθηκε σε επενδυτικό όμιλο ακινήτων από το Κατάρ, που θα το μετατρέψει σε υπερπολυτελές ξενοδοχείο. Τα χρήματα από την πώληση χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση της νέας πρεσβείας.
Πηγή: philenews με πληροφορίες από Washington Post