Άλλες δύο δομές θα αποκτήσει η Κύπρος ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τα θέματα της παράτυπης μετανάστευσης και παράλληλα να αποσυμφορηθεί το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα, το οποίο έχει πνιγεί από μετανάστες και πρόσφυγες. 

Οι δύο δομές θ’ αφορούν Κέντρο Φιλοξενίας το οποίο θα είναι προέκταση του Πουρνάρα και Προαναχωρησιακό Κέντρο, στο οποίο θα διαμένουν όσοι είναι για απέλαση από την Κύπρο, με συνολική χωρητικότητα 1.800 ατόμων. Τα δύο αυτά Κέντρα θα ανεγερθούν στην περιοχή της Μεννόγειας η οποία καθίσταται πλέον κέντρο για μετανάστες, αφού εκεί λειτουργεί ήδη χώρος για φιλοξενία αιτητών πολιτικού ασύλου, καθώς και ο Χώρος Κράτησης Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ). 

Χθες, τα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών Επικοινωνών και Έργων μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ως Αναθέτουσα Αρχή με βασικό στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης στη χώρα μας, προκήρυξαν διαγωνισμό για την ανέγερση Κέντρου Φιλοξενίας «Λίμνες» για αιτητές διεθνούς προστασίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου για πρόσωπα που θα επαναπατριστούν, επίσης στην περιοχή Λίμνες, στη Μεννόγεια της επαρχίας Λάρνακας. 

Το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή και οκταετή συντήρηση συνολικού εμβαδού 27.000τ.μ. (ισόγειο και όροφος). Αφορά επίσης τη μελέτη, κατασκευή και οκταετή συντήρηση υφιστάμενων κτηριακών εγκαταστάσεων, συνολικού εμβαδού περίπου 1.400τ.μ., το οποίο αφορά εργασίες σε υφιστάμενους ισόγειους χώρους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: YΠΕΣ: Ναι στο Σχέδιο Δράσης ΕΕ για μεταναστευτικό

Συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από τα δύο ακόλουθα Κέντρα:

►Κέντρο Φιλοξενίας: Το Κέντρο Φιλοξενίας το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων και σε αυτό θα διαμένουν αιτητές διεθνούς προστασίας, των οποίων η αίτησή τους έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια.

►Προαναχωρησιακό Κέντρο: Το Προαναχωρησιακό Κέντρο, το οποίο θα είναι χωρητικότητας περίπου 800 ατόμων και σε αυτό θα διαμένουν υπήκοοι τρίτων χωρών, των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία είτε έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και δεν έχουν κάνει προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, είτε απορρίφθηκε η προσφυγή τους, είτε έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό αποποιούμενοι την εν λόγω αίτηση. 

Πέραν των βασικών υποδομών σε κάθε Κέντρο, το έργο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χώρους κοινόχρηστων δραστηριοτήτων, εξυπηρετήσεων, αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρους ψυχαγωγίας/ παιχνιδότοπος, χώρους άσκησης θρησκευτικών καθηκόντων, κοινόχρηστους κήπους και εξωτερικούς χώρους στάθμευσης για οχήματα. Επίσης, πλησίον του έργου, θα κατασκευαστεί μέσω άλλης σύμβασης, βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, που θα καλύπτει τις ανάγκες του, καθώς και τις ανάγκες του παραπλήσιου Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π.), στην Κοφίνου.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο μελέτη, κατασκευή και οκταετή συντήρηση και η εκτιμώμενη αξία του είναι €80.000.000 συν Φ.Π.Α. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί η 12/4/2023. Το συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί εντός του Ιουνίου 2023 και η διάρκεια του είναι 24 μήνες. Το όλο έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των €67.000.000, που καλύπτει πλήρως το κόστος ανέγερσης των δύο Κέντρων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η χρηματοδότηση αυτή αποτελεί πρόσθετη χρηματοδότηση, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, που παρατηρούνται στην Κύπρο. Εκτιμάται δε ότι με την ολοκλήρωση του έργου, αυτό θα αξιοποιηθεί κυρίως για την αποτελεσματική επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους και έτσι αυτό αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών για διαχείριση γενικότερα της παράτυπης μετανάστευσης.

Μάρτιο οι 300 οριοφύλακες – 7.500 επαναπροωθήσεις το 2022

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα είναι έτοιμοι οι 300 οριοφύλακες που αναμένεται ότι θα συμβάλουν στην μείωση των μεταναστευτικών ροών μέσω της Πράσινης Γραμμής. 

Σήμερα ολοκληρώνονται οι αθλητικές δοκιμασίες όσων υπέβαλαν αίτηση και δεν άλλαξαν γνώμη και αναμένεται στη συνέχεια να γίνει αξιολόγησή τους. Απομένει να περάσουν από νάρκοτεστ και όσοι είναι αρνητικοί τότε θα ντυθούν με τη στολή του αστυνομικού. Εκτιμάται ότι στο τέλος μπορεί να μην καλυφθούν και οι 300 θέσεις, ωστόσο, πρόθεση του Αρχηγού Αστυνομίας, Στέλιου Παπαθεοδώρου, είναι να γίνει επαναπροκήρυξη για πρόσληψη όσων χρειάζεται για να συμπληρωθούν και οι 300. 

Σύμφωνα με τις διαδικασίες, όσοι θα προσληφθούν τώρα θα περάσουν από ταχύρρυθμα μαθήματα έξι εβδομάδων στην Αστυνομική Ακαδημία και ακολούθως θα σταλούν στις Αστυνομικές Διευθύνσεις (πλην της Λεμεσού) για ν’ αναλάβουν καθήκοντα.

Στο μεταξύ, συνολικά 7.500 παράνομα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία, υπήκοοι τρίτων χωρών, επιστράφηκαν το 2022 στις χώρες καταγωγής τους, ενώ στις 24 Ιανουαρίου φέτος επιστράφηκαν 38 ακόμα άτομα.  

Σε ανακοίνωση του Κλάδου Επικοινωνίας του Αρχηγείου Αστυνομίας αναφέρεται ότι η Αστυνομία Κύπρου «σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και υπό τον συντονισμό του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) διοργάνωσαν κοινή πτήση αναγκαστικής επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συγκεκριμένα, το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου αεροσκάφος, το οποίο ναυλώθηκε από τον Frontex προερχόμενο από την Αθήνα πραγματοποίησε ενδιάμεσο σταθμό στη Λάρνακα, όπου επιβιβάστηκαν 38 παρανόμως διαμένοντες μετανάστες. Τον συντονισμό της επιχείρησης είχε η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, μέλη της οποίας, με τη συνδρομή άλλων τμημάτων της Αστυνομίας και μέλη του Μονίμου Σώματος του Frontex, συνόδευσαν τους μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους».

Προστίθεται ότι με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης συνεχίζει να επικεντρώνει τις προσπάθειες της στη μεγιστοποίηση του αριθμού επιστροφών και από την αρχή του χρόνου έχουν ήδη απελαθεί 107 άτομα, ενώ άλλα 360 άτομα που διέμεναν παράνομα στη Δημοκρατία έχουν επιστραφεί εθελούσια. Σημειώνεται ότι, το 2022 επιστράφηκαν στις χώρες καταγωγής τους, 7.500 παρανόμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών.

Με καθυστέρηση τα δύο Κέντρα

Μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να ανεγερθούν τα δύο Κέντρα θα φτάσουμε τον Ιούνιο του 2025. Έως τότε ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο. Με τις σημερινές ροές και το περσινό ρεκόρ, αν δεν υπάρξει κάτι θεαματικό για την ανακοπή τους, τότε το πρόβλημα θα χειροτερεύει.

Η δημιουργία των δύο Κέντρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. «Αναπνέει» από τη μια το Πουρνάρα και από την άλλη, όσοι είναι υπό απέλαση θα κρατούνται πλέον σε ειδικό χώρο. Καθυστέρησε πολύ όμως. Δεν έπρεπε να περιμένουμε να «ξεχειλίσει» το Πουρνάρα για να σπεύσουμε με τη δημιουργία δεύτερου Κέντρου Φιλοξενίας. Εν πάση περιπτώσει, το νέο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μεννόγεια, θα αποσυμφορήσει και την περιοχή πέριξ του Πουρνάρα. Ελπίζουμε ότι τα μέτρα στην Πράσινη Γραμμή θα φέρουν αποτελέσματα, διαφορετικά θα έχουμε μια από τα ίδια.    .