Η ρητορική μίσους είναι ευρέως διαδεδομένη στον δημόσιο λόγο στην Κύπρο, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI), υπογραμμίζοντας κενά στην εφαρμογή ποινικής νομοθεσίας που θα συνδράμουν στην εξάλειψή της. Ο εν λόγω ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προβαίνει σε 15 συστάσεις για τη χώρα μας, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν την έννομη τάξη, τα δημόσια σχολεία, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τους μετανάστες. Όπως σημειώνεται, παρά τα βήματα προόδου που ακολούθησαν μετά από έκθεσής της το 2016, εντούτοις «υπάρχουν ζητήματα που προκαλούν ανησυχία».

Ειδικότερα η Επιτροπή συστήνει: Να αντιμετωπίσουν τα διάφορα μακροχρόνια κενά στην εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και της βίας υποκινούμενης από μίσος. Μεταξύ άλλων, αναφέρει, οι Αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν την ποινική νομοθεσία για τα εν λόγω αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων ένδικων μέσων έννομης προστασίας για τα θύματα, και να παρέχουν κατάλληλη εκπαίδευση στους αστυνομικούς, τους δημόσιους κατήγορους και τους δικαστές σχετικά με τη χρήση κατάλληλων ποινικών διατάξεων για την καταπολέμηση αυτών των αδικημάτων.

Επιπλέον συστήνει, να ληφθούν μέτρα ώστε οι διοικήσεις των σχολείων να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων αντιρατσιστικών πολιτικών που σχεδιάζονται από το υπουργείο Παιδείας. Να προετοιμαστεί μια εθνική στρατηγική ΛΟΑΤΚΙ, η οποία θα συνοδεύεται από εθνικό σχέδιο δράσης, με ενισχυμένα μέτρα κατά της ρητορικής μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

Να ληφθεί εσπευσμένα δράση για την υποστήριξη των παιδιών αιτητών ασύλου και των μεταναστών για την απόκτηση δεξιοτήτων στην ελληνική γλώσσα, ώστε να παρακολουθήσουν τις κανονικές τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μέτρα θα πρέπει να συνοδεύονται από ατομικές αξιολογήσεις για τον καθορισμό της πιο κατάλληλης σχολικής τάξης που θα πρέπει να τοποθετείται το κάθε παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λοττίδου: Μηδενική ανοχή σε συμπεριφορές που συνιστούν διάκριση

Να αναπτυχθούν κατάλληλα χρηματοδοτούμενες πολιτικές για την υποστήριξη των Ρομά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης και της εργασίας. Να αναθεωρηθούν οι κανόνες εγγραφής που θεσπίστηκαν για τις ΜΚΟ, ώστε να μην παρεμποδίζονται κατά την παροχή αναγκαίας υποστήριξης στους αιτητές ασύλου και σε άλλους μετανάστες.

Η Επιτροπή αναφέρεται και σε θέματα για τα οποία υπάρχει ανησυχία. Ανάμεσά τους υπογραμμίζει ότι ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως, ως ο μοναδικός φορέας ισότητας στην Κύπρο, συνεχίζει να μην έχει την αρμοδιότητα να κινήσει ή να συμμετάσχει σε δικαστικές διαδικασίες και αγωγές για λογαριασμό θυμάτων διακρίσεων ή μισαλλοδοξίας. Ανησυχεί, ακόμη, για φερόμενες ορθόδοξες εξομολογήσεις που διοργανώνονται στα σχολεία, χωρίς τη συγκατάθεση των μαθητών ή των γονέων τους. Για τις καταγγελλόμενες θεραπείες μεταστροφής στις οποίες φέρεται να υποβλήθηκαν ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Δεν υπάρχουν «τείχη προστασίας» σε πολιτικές που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα των παράτυπων μεταναστών. Ούτε ολοκληρωμένο σύστημα για την παρακολούθηση περιστατικών ρητορικής μίσους.