Σπεύδει να ενεργήσει προληπτικά με στόχο την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή του τομέα της Δικαιοσύνης, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ). Ο πρόεδρος του, Χρίστος Κληρίδης, με επιστολές του τις τελευταίες ημέρες σε δύο στελέχη της νέας κυβέρνησης επισημαίνει κενά και ανησυχίες.

Αντικείμενο των γραπτών θέσεων του, είναι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, αλλά και ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τις κτηριακές υποδομές που είτε προορίζονται να φιλοξενήσουν τα νεοσυσταθέντα δικαστήρια, είτε υφίστανται και πρέπει να αναβαθμιστούν.

Ο λόγος είναι προφανής. Από την 1η Ιουλίου ανοίγει η αυλαία για το μεγάλο αυτό εγχείρημα και θα υπάρξει μια ιδιαίτερα κρίσιμη μεταβατική περίοδος, η ομαλότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τη στήριξη της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο κ. Κληρίδης ήδη έχει αποστείλει δύο επιστολές προς την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Άννα Προκοπίου – Κουκκίδη (1/3 και 07/03) και μια προς τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών κι Έργων, Αλέξη Βαφειάδη. Μάλιστα, ήδη έχει διευθετήσει συνάντηση με την κ. Προκοπίου – Κουκκίδη για τις 30 Μαρτίου.

Στην πρώτη επιστολή του προς την νέα υπουργό Δικαιοσύνης, η οποία στάλθηκε από την μέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της (1/3), αφού πρώτα τη συγχαίρει και τονίζει την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία με τον ΠΔΣ, παραθέτει περί τα 20 σημεία που αφορούν στον τομέα της δικαιοσύνης. Οι εκκρεμότητες που -μεταξύ άλλων- έχουν να κάνουν με νομοσχέδια, με πρόσληψη διοικητικού προσωπικού αλλά και με τον δρομολογημένο εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, είναι κάποια από τα ζητήματα που επισημαίνονται από τον κ. Κληρίδη. Ο τελευταίος αναμένεται να τα συζητήσει με την υπουργό στη συνάντησή τους που ήδη έχει διευθετηθεί για τις 30/3.

Παραθέτουμε ορισμένα απ’ αυτά, όπως ακριβώς καταγράφονται: ODR ακροάσεις, ηλεκτρονική δικαιοσύνη (ejustice), digital recording, αύξηση αριθμού δικαστών, διορισμός συνταξιούχων δικηγόρων και δικαστών, τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου για παραπομπή υποθέσεων σε διαμεσολάβηση και διαιτησία, τροποποιήσεις του περί Δικηγόρων Νόμου, ο περί Πολιτικής Δικονομίας για την εκτέλεση αποφάσεων, ο περί Συμβάσεων Νόμος – σύνταξη πωλητήριων από δικηγόρους, θεσμικό πλαίσιο της Νομικής αρωγής, θεσμικό πλαίσιο του επαγγελματικού απορρήτου, στελέχωση με υπαλληλικό προσωπικό του νέου Εφετείου, το νέο Δικαστικό Μέγαρο, τα νομοσχέδια για Οικογενειακό Δίκαιο και συμμόρφωση της διοίκησης με ακυρωτικές αποφάσεις, η αναθεώρηση του Φορολογικού Συμβουλίου, η αύξηση διοικητικού προσωπικού Δικαστηρίων, τροποποίηση περί Δικαστηρίων Νόμου για τις κλίμακες δικαιοδοσίας και διάφορα άλλα νομοσχέδια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παραμένει το μπάχαλο στις Κεντρικές Φυλακές

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου απέστειλε και νέα επιστολή στην κ. Κουκκίδη – Προκοπίου την περασμένη Τρίτη, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις με το «Φιλοξενία». Στο πρώην ξενοδοχείο θα φιλοξενηθούν τρία νεοσυσταθέντα δικαστήρια. Πρόκειται για το Εφετείο, το Εμπορικό Δικαστήριο και το Ναυτοδικείο. Φαίνεται, όμως, πως προκύπτει ζήτημα.

Σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα του «Φ» (4/3) το απερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση προκειμένου το «Φιλοξενία» να χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο Τύπου για τις ανάγκες που θα προκύψουν από το γεγονός ότι η Κύπρος θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026. Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο χώρος από το 2024. Κάτι που σημαίνει ότι θα προκύψει θέμα στέγασης με τα νέα δικαστήρια.

Ο κ. Κληρίδης, λοιπόν, σ’ αυτή τη δεύτερη επιστολή του προς την υπουργό, τονίζει με έντονο ύφος πως με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να συμβεί αυτό, υποδεικνύοντας πως πρέπει να βρεθεί άλλη λύση. Άλλωστε, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, σε δημόσια παρέμβασή του τις προηγούμενες ημέρες γι’ αυτό το θέμα, ήταν έντονος: «Την πρώτη Ιουλίου 2023 θα πρέπει να βρίσκονται στα γραφεία τους στο Φιλοξενία οι 16 νέοι Εφέτες και επτά δικαστές Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Τα υπόλοιπα δεν είναι πρόβλημα του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά του ΥΠΕΞ. Ας το λύσει. Τα δικαστήρια δεν μετακινούνται. Δεν είναι περιπατικά. Πρέπει επιτέλους να είμαστε σοβαροί».

Σ’ αυτή τη δεύτερη πιο πρόσφατη επιστολή, προς την υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου – Κουκκίδη, ο κ. Κληρίδης επισημαίνει ότι θα πρέπει να προσληφθεί έγκαιρα και το διοικητικό προσωπικό για τα νέα αυτά δικαστήρια που θα στεγαστούν στο «Φιλοξενία». Ήδη, πάντως, τα έργα στο πρώην ξενοδοχείο έχουν ολοκληρωθεί, με την απερχόμενη υπουργό, Στέφη Δράκου, να τα επιθεωρεί και να εκφράζει ικανοποίηση για τις εργασίες που έγιναν. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 22 συλλήψεις για παράνομη διαμονή στη Δημοκρατία

Εκκρεμούν πολλές εργασίες στα δικαστήρια Λευκωσίας

Με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αλέξη Βαφειάδη, ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, θέτει το θέμα με τα βελτιωτικά έργα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των δικαστηρίων.

Όπως είναι γνωστό, το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στους χώρους των Δικαστηρίων της Λευκωσίας. Ήδη έχουν γίνει σημαντικές αναβαθμίσεις. Ωστόσο, εκκρεμούν οι εργασίες σε άλλες αίθουσες όπως αυτές που φιλοξενούν ποινικές υποθέσεις.

Τα όσα καταγράφει ο κ. Κληρίδης, λοιπόν, αφορούν και τα κτήρια των Δικαστηρίων στη Λευκωσία και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνονται βελτιωτικές εργασίες σε περιόδους που λειτουργούν τα Δικαστήρια. Τα μέχρι στιγμής αποπερατωθέντα έργα γίνονταν σε περιόδους διακοπών. Κατά συνέπεια, χρειάζεται να τηρείται ο αρχικός προγραμματισμός που έχει τεθεί. Κάτι το οποίο επεσήμανε και ο ίδιος ο κ. Κληρίδης, μιλώντας στον «Φ». 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα δικαστήρια, πάντως, είναι ότι ήδη υποθέσεις δημόσιου ενδιαφέροντος που είναι ορισμένες να εκδικαστούν στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, διεξάγονται μετ’ εμποδίων λόγω της ανεπάρκειας των αιθουσών. Είναι ενδεικτική η υπόθεση που αφορά το περιβόητο ρεπορτάζ του ΑΛ Τζαζίρα και δύο άλλες πολιτογραφήσεις. Σε κάποιες από τις δικάσιμους, δικηγόροι ήταν ιστάμενοι στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας και γενικότερα ο χώρος ήταν ανεπαρκής για να φιλοξενήσει όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες. Σημειώνεται πως η ανάγκη για αναβάθμιση των δικαστηριακών εγκαταστάσεων της πρωτεύουσας έχει επισημανθεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ακόμη, ότι θα σωρευτούν κι άλλες υποθέσεις και το δικαστικό σύστημα θα δεχθεί πίεση μετά την 1η Ιουλίου. Στην προκειμένη περίπτωση, είναι ενδεικτικό το παράδειγμα με την υπόθεση του Αλ Τζαζίρα. Ο πρόεδρος του τριμελούς Κακουργιοδικείου που την εκδικάζει, από την 1η Ιουλίου θα είναι ένας εκ των 16 Εφετών. Από τη στιγμή που ο χρόνος μέχρι την 1η Ιουλίου δεν επαρκεί για την ολοκλήρωση της δίκης (δεν άρχισε καν η ακρόαση), η υπόθεση θα κληροδοτηθεί στο νέο τριμελές σώμα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης δεν υλοποιήθηκε και δεν επιτυγχάνεται με το κούνημα ενός μαγικού ραβδιού. Ναι μεν δρομολογήθηκε, ωστόσο, η παρούσα φάση, όπως και η χρονική περίοδος που θα ακολουθήσει της 1ης Ιουλίου, είναι κρίσιμες. Η δικαστική εξουσία θα πρέπει να στηριχθεί από την εκτελεστική για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η μετάβαση στα νέα δεδομένα. Οι δε παρεμβάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου επί του προκειμένου, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν. Ο ΠΔΣ εκπροσωπεί τους δικηγόρους, οι οποίοι είναι καθημερινά σε επαφή με το δικαστικό σύστημα και είναι σε θέση να γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά και να διαβλέπουν τους κινδύνους.