Ήταν τόσο φτωχοί που κάποτε έμεναν νηστικοί για μέρες, έως ότου να περάσει ο θείος του και τους δώσει δύο σελίνια για να αγοράσουν ένα ψωμί, ώστε να φάει όλη η οικογένεια». Αυτή η εξομολόγηση από έναν παλιό φίλο στον Χαράλαμπο Παττίχη, η παιδική ανάμνηση των Κύπριων προσφύγων που περίμεναν σε μακριές ουρές για λίγη βοήθεια, καθώς και το αίσθημα αλληλεγγύης, οδήγησαν τον ίδιο και τη σύζυγό του, Έλενα, να δημιουργήσουν στη διάρκεια του 2020, το «Charalambos & Elena Pattihis Foundation».

Το εν λόγω ίδρυμα ασχολείται με τη φιλανθρωπία, ενώ προσφέρει και στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και του περιβάλλοντος. Μια χαρακτηριστική δράση του ιδρύματος αποτελεί η δωρεά €100.000 στο κράτος για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της περιοχής ορεινής Λάρνακας και Λεμεσού. 

Όπως ανέφερε ο κ. Παττίχης, μεταξύ πολλών άλλων υπήρξαν δύο περιστατικά που πραγματικά επηρέασαν την άποψή του για την προσφορά βοήθειας. «Το ένα είναι οι εικόνες που έχω ακόμα στο μυαλό μου από την τουρκική εισβολή. Ήμουν 10 ετών παιδί όταν έβλεπα συμπατριώτες μας να κάνουν ουρά έξω από την κλινική Τριτοφτίδη, λίγο πιο πάνω από το σπίτι που μέναμε τότε, για να πάρουν βοήθεια. Υπήρχαν μωρά, ίσως και συνομήλικοι μου, που φορούσαν μόνο εσώρουχα γιατί τα σήκωσαν οι γονείς τους άρον-άρον για να φύγουν και να γλυτώσουν και δεν πρόλαβαν να ντυθούν ή να πάρουν ρούχα μαζί τους. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν χάσει τα πάντα και τώρα έπρεπε να ζουν με την αβεβαιότητα του αύριο, χωρίς να ξέρουν πού να στραφούν για να ξανακτίσουν τη ζωή τους». 

Το άλλο περιστατικό, αναφέρει ο κ. Παττίχης, ήταν στον στρατό. «Γνώρισα παιδιά από πολύ φτωχές οικογένειες, με ένα από τα οποία δημιούργησα μια φιλία. Τον κάλεσα πολλές φορές σπίτι μου να φάμε το βράδυ όταν είχαμε έξοδο, αλλά πάντα αρνούταν. Μια φορά επέμενα πολύ και δέχτηκε. Όταν ήλθε, μου είπε κάτι που μου προκάλεσε σοκ. Ήταν τόσο φτωχοί που κάποτε έμεναν νηστικοί για μέρες, έως ότου να περάσει ο θείος του και να τους δώσει δύο σελίνια για να αγοράσουν ένα ψωμί να φάει όλη η οικογένεια. Θυμάμαι τα λόγια του: «Έπιανα το διπλοσέλινο και έτρεχα με όλη μου την δύναμη στον μπακάλη να αγοράσω ένα ψωμί και μετά βουρητός πάλι πίσω». Αυτός ήταν ο μικρότερος από τρία αγόρια και δεν είχε άλλα ρούχα να φορέσει εκτός από τα στρατιωτικά, γι’ αυτό και πάντα αρνιούταν να έλθει σπίτι μου. Από ντροπή». 

Τα άτομα που ευεργετήθηκαν από τη ζωή, αναφέρει ο κ. Παττίχης, είτε επειδή ήταν έξυπνα και ικανά και δημιούργησαν περιουσία, είτε γιατί φάνηκαν τυχερά, πρέπει να δίνουν κάτι πίσω στην κοινωνία. «Είναι καθήκον μας και νιώθω πραγματικά τυχερός που είμαι σε θέση να το κάνω». Πιστεύουμε ακράδαντα, είπε, ότι η αλληλεγγύη και η γενναιοδωρία είναι οι πιο σημαντικές αρετές μιας κοινωνίας. «H οικογένεια μας, κυρίως ο πατέρας μου, η σύζυγός μου και εγώ, προβαίναμε σε διάφορες φιλανθρωπικές ενέργειες εδώ και πολλά χρόνια». Τελικά, από το 2020 οργάνωσαν αυτές τις φιλανθρωπικές προσπάθειές υπό το Charalambos & Elena Pattihis Foundation. Μια ιδέα που συζητούσαν για χρόνια με τη σύζυγό του, Έλενα και την οποία από κοινού αποφάσισαν να υλοποιήσουν. 

Το Charalambos & Elena Pattihis Foundation έχει πέντε βασικούς πυλώνες δράσης:

Φιλανθρωπία

Το ίδρυμα συμμετέχει σε πολλά έργα που παρέχουν άμεση οικονομική υποστήριξη και πόρους σε οικογένειες της Κύπρου που παλεύουν με τη φτώχεια. Επίσης, έχει στενή συνεργασία με διάφορους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με τους οποίους συντονίζουν φιλανθρωπικές ενέργειες. 

Πολιτισμός 

«Το 2022 ιδρύσαμε το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού. Το μουσείο μας είναι μοναδικό στο είδος του παγκοσμίως και φιλοξενεί μια εκλεκτή συλλογή επιστημονικών εκθεμάτων που σχετίζονται με την παρασκευή και ανάλυση φαρμακευτικών προϊόντων». Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν. 

Το ίδρυμα ετοιμάζει, επίσης, τη συγγραφή και έκδοση διαφόρων βιβλίων με θέμα την πολιτιστική/ αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου. «Ένας από τους πιο σημαντικούς τίτλους βιβλίων στους οποίους δουλεύουμε, αφορά κτήρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και ιστορικού χαρακτήρα στη Λεμεσό και ακολούθως στις υπόλοιπες πόλεις της Κύπρου». 

Υγεία

«Βοηθούμε συμπατριώτες μας που χρειάζονται επιπλέον στήριξη από αυτή του κράτους σε ότι αφορά την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη π.χ. για εγχείρηση στο εξωτερικό και προγραμματίζουμε χορηγίες σε ιδρύματα και οργανισμούς που έχουν να κάνουν με την υγεία ή την βοήθεια ασθενών / παθόντων».  

Εκπαίδευση 

Το ίδρυμα συμμετέχει σε έργα που παρέχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε φοιτητές που δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους. Σε αυτόν τον πυλώνα εμπίπτει, επίσης και το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη. «Μαθητές και φοιτητές μπορούν να μάθουν για την φαρμακοβιομηχανία και για άλλα επιστημονικά θέματα». 

Περιβάλλον

«Είμαστε από τους πρώτους φορείς που ανταποκρίθηκαν και πρόσφεραν βοήθεια για τον μετριασμό των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, και ιδιαίτερα των πυρκαγιών που έπληξαν Κύπρο», σημείωσε ο κ. Παττίχης.

Επιπλέον, το ίδρυμα προωθεί ενεργά την ανακύκλωση, καθώς και την αποφυγή σπατάλης υλικών και ενέργειας. «Το 2024 προγραμματίζουμε δράσεις καθαρισμού παραλιών και την προστασία πολύτιμων οικότοπων».

Στα σκαριά εκδηλώσεις και νέες συνεργασίες

Όπως σημειώνει ο κ. Παττίχης, υπάρχουν δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών, επαφές με οργανώσεις, αναβάθμιση των παροχών του μουσείου, έκδοση βιβλίων, υλοποίηση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.  

«Πρώτον, έχουμε ξεκινήσει την επικοινωνία μας με διάφορα άλλα ιδρύματα και οργανισμούς για να συζητήσουμε πιθανή συνεργασία που συμπεριλαμβάνει και ετήσια χορηγία από το ίδρυμα μας για προώθηση των κοινωφελών σκοπών τους», σημείωσε και διευκρίνισε ότι εντός Μαρτίου θα υπογραφτεί μνημόνιο με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και με τον Σύνδεσμο Γονέων & Φίλων Καρδιοπαθών Παιδιών.

Δεύτερον, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου του Μουσείου Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη στα τέλη Απριλίου, ετοιμάζεται η βελτίωση του με προσθήκη και άλλων εκθεμάτων, αναβάθμιση της εμπειρίας επίσκεψης και μετάφραση της ιστοσελίδας και του περιεχόμενου της διαδραστικής οθόνης σε επιπλέον γλώσσες. «Έχουμε πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια, όπου οι επισκέπτες θα βλέπουν καινούργια εκθέματα κάθε έτος».

Τρίτον, προγραμματίζουν εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα όπου όλα τα έσοδα θα διατεθούν σε κοινωφελείς σκοπούς.

Τέταρτον, προγραμματίζουν μια σειρά από βιβλία τα οποία θα διατίθενται και ηλεκτρονικά. «Ήδη έχουμε ξεκινήσει μια σειρά για τα αξιόλογα κτήρια της Κύπρου που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αρχιτεκτονικής άποψης και τα θεωρούμε μέρος της πολιτιστικής / αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Κάτι για το οποίο έχουμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Φιλελεύθερο». 

Ο κ. Παττίχης εξέφρασε την ευχαρίστηση του για το γεγονός ότι κάποια αξιόλογα κτήρια έχουν ορισθεί ως διατηρητέα, όμως, αυτό δεν κατέστη δυνατό για όλα. «Με λυπεί ιδιαίτερα να βλέπω τέτοια όμορφα και αξιόλογα κτήρια να χάνονται με την πάροδο του χρόνου». Πολλά από αυτά, σημειώνει, έχουν παίξει και σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης. «Με τη σκέψη ότι αν δεν καταγραφούν και φωτογραφηθούν τα κτήρια αυτά θα χαθεί και η ιστορία τους για τις επόμενες γενιές, ξεκινήσαμε δουλειά και χαιρόμαστε που έχουμε θετική ανταπόκριση από πολλούς ιδιοκτήτες».

Προσφορά €100.000 για τους πυρόπληκτους

Μια από τις σημαντικές ενέργειες του ιδρύματος, ήταν η δωρεά €100.000 προς την κυβέρνηση, για τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς του 2021 στην ορεινή περιοχή Λάρνακα και Λεμεσό. Παράλληλα, το Charalambos & Elena Pattihis Foundation έχει προσφέρει με διάφορες χορηγίες και εισφορές στην στήριξη προγραμμάτων και ομάδων του πληθυσμού. Ανάμεσά τους, η προσφορά €10.000 στο Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού (ΠΣΣΕ) για τις διάφορες εκστρατείες του και €10.000 στη Μητρόπολη Λεμεσού για τα συσσίτια που διοργανώνει ημερησίως. 

Σχετικά με τη μεγάλη προσφορά των €100.000 προς τους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς, ο κ. Παττίχης ανέφερε πως ο σκοπός των χρημάτων ήταν να ενισχυθεί σε κάποιο βαθμό η αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών, «οι οποίοι στην πραγματικότητα έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Έχασαν ότι είχαν μέσα στα σπίτια τους (ρούχα, έπιπλα, ηλεκτρονικά είδη κ.λπ.) ακόμα και τις φωτογραφίες με τις προσωπικές τους αναμνήσεις».

Με μεγάλη χαρά, σημειώνει, είδαμε πως η εισφορά μας αυτή αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους οργανισμούς. «Στο τέλος μαζεύτηκαν μερικά εκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά, ότι οι Κύπριοι συνεχίζουν να νοιάζονται για τους συμπατριώτες τους».