Στο προσκήνιο επανέρχεται η άρση του αφορισμού του θεολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη με πρωτοβουλία του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού. Ο κ. Κυριακού συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και στη συνέχεια διευθετήθηκε συνάντηση στην παρουσία και του κ. Πιτσιλλίδη. 

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, δεν φέρει ένσταση στην άρση του αφορισμού, νοουμένου ότι ο κ. Πιτσιλλίδης θα ανασκευάσει όσα είχε δηλώσει στο παρελθόν. 

Ο κ. Κυριακού ανέφερε στον «Φ», ότι αν αρθεί ο αφορισμός του κ. Πιτσιλλίδη θα κλείσει μια πληγή στην Εκκλησία της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», θέση του Μακαριωτάτου είναι ότι οι πόρτες της Εκκλησίας είναι ανοικτές για όλους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επί του συγκεκριμένου θεωρεί, πως το ζήτημα μπορεί να διευθετηθεί αν αρθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για αφορισμό του Ανδρέα Πιτσιλλίδη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και θεωρεί πως το θέμα αφορά την Ιερά Σύνοδο και όχι μόνο τον ίδιο, ο Αρχιεπίσκοπος θα ταχθεί υπέρ της άρσης του αφορισμού, νοουμένου ότι και ο ίδιος ο αφορισθείς, θα αποστείλει σχετική επιστολή. 

Με βάση το πιο πάνω δεδομένο, η άρση του αφορισμού θα γίνει κατά την πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, μετά τη λήψη της σχετικής επιστολής από τον Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Υπενθυμίζεται, πως τον θεολόγο έκρινε «ένοχο» πενταμελής Συνοδική Επιτροπή στις 2 Οκτωβρίου 2015 σχετικά με θέσεις που εξέφραζε για θεολογικά ζητήματα.

Την πενταμελή επιτροπή αποτελούσαν ο τότε Μητροπολίτης Πάφου (και νυν Αρχιεπίσκοπος) Γεώργιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Μητροπολίτης Κιτίου Νεκτάριος

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2019 ο κ. Πιτσιλλίδης ζήτησε με επιστολή του προς όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου άρση του αφορισμού, αλλά τότε η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε.

Μάλιστα, τότε ο κ. Πιτσιλλίδης είχε θέσει θέμα μη συμμετοχής των πέντε μελών της επιτροπής στην απόφαση για άρση του αφορισμού του, υποστηρίζοντας πως το θέμα έπρεπε να κριθεί από τα υπόλοιπα 11 μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία δεν συμμετείχαν στην καταδικαστική απόφαση εις βάρος του.

Σε επιστολή που απέστειλε τότε ο θεολόγος, χαρακτήριζε τον αφορισμό του ως «παντελώς άδικο, αντικανονικό, άκυρο και έκνομο», αφού, όπως υποστήριξε, ανάμεσα σε άλλα παραβίαζε δεκάδες άρθρα του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και κυρίως το άρθρο 79, το οποίο καθορίζει ως «αποκλειστικώς αρμοδίαν περί της επιβολής της ποινής του αφορισμού την Ιεράν Σύνοδον και όχι την Πενταμελή Συνοδικήν Επιτροπήν ή το Πενταμελές Συνοδικόν Δικαστήριο».

Παράλληλα με το πιο πάνω ζήτημα, την Ιερά Σύνοδο θα απασχολήσει, όπως έγραψε ήδη ο «Φ» και το θέμα της αποκατάστασης του Αρχιμανδρίτη Παγκράτιου Μερακλή, ο οποίος τέθηκε σε αργία το 1998.

Ωστόσο, ο Παγκράτιος θα περιμένει να τελειώσουν τόσον οι προεδρικές εκλογές όσον και οι εκλογές για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη Πάφου και μετά να ζητήσει με επιστολή του άρση της αργίας. Η επιστολή θα διαβιβαστεί μέσω του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, του οποίου την περιφέρεια υπάγεται ο Αρχιμανδρίτης.

Μόρφου Νεόφυτος και Παγκράτιος Μερακλής αναμένεται να επισκεφθούν την Αρχιεπισκοπή όπου θα συζητήσουν το θέμα της αποκατάστασης, την οποίαν θα στηρίξει και ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.