Στη βάση κατευθυντήριων οδηγιών η παραπομπή ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, στη βάση ποιοτικών κριτηρίων ο τρόπος αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών και στη βάση επιστημονικής τεκμηρίωσης η έκδοση μακροχρόνιων παραπεμπτικών.

Προς εφαρμογή, όλες οι αλλαγές που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον ΟΑΥ και στόχο έχουν την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των γιατρών εντός του ΓεΣΥ. Η διαβούλευση με τις επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών του συστήματος για τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αμοιβής τους έχει ήδη αρχίσει και συνεχίζεται, ενώ από τις 13 Μαρτίου, όλοι οι γιατροί του ΓεΣΥ, προσωπικοί και ειδικοί, ενημερώθηκαν για την υποχρέωση που έχουν πλέον, να τεκμηριώνουν με επιστημονικά δεδομένα τους λόγους για τους οποίους αιτούνται την έκδοση μακροχρόνιων παραπεμπτικών ή εγκρίνουν την έκδοση μακροχρόνιων παραπεμπτικών για τους ασθενείς τους. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη σταλθεί στους προσωπικούς γιατρούς, 21 από τις 30 κατευθυντήριες οδηγίες, τις οποίες πρέπει να ακολουθούν πριν την παραπομπή των ασθενών τους σε ειδικούς γιατρούς. 

Οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι προσωπικοί γιατροί του ΓεΣΥ είναι καθημερινές, και αυτό αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα αφού ο ΟΑΥ, προχωρεί χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση όλων των αποφάσεων που είχαν ληφθεί τους προηγούμενους μήνες και βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα. 

Η τελευταία οδηγία που στάλθηκε από τον ΟΑΥ σε όλους τους γιατρούς του ΓεΣΥ, ανεξαρτήτως ειδικότητας, αφορά τον τρόπο έκδοσης των μακροχρόνιων παραπεμπτικών, με τον Οργανισμό να απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση και να επισημαίνει στη σχετική επιστολή του, ότι έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των παραπεμπτικών αυτών. 

Συγκεκριμένα, και όπως ανέφερε ο ΟΑΥ: «Τα αιτήματα έκδοσης μακροχρόνιων παραπεμπτικών, τα οποία υποβάλλονται από τους ειδικούς γιατρούς, πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πλήρως τεκμηριωμένα και στοιχειοθετημένα, με αναφορά στους λόγους ανάγκης συνέχισης της παρακολούθησης του δικαιούχου από ειδικό γιατρό, πέραν της καταγραφής της διάγνωσης και συμπτωματολογίας του δικαιούχου». Οι γιατροί, προσωπικοί και ειδικοί, ανέφερε ο οργανισμός, «οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν τα αιτήματα αυτά, δεν πρέπει να προχωρούν σε έγκριση του αιτήματος, παρά μόνο εάν αυτά, πληρούν τις προϋποθέσεις». Τα αιτήματα έκδοσης μακροχρόνιου παραπεμπτικού, των οποίων η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται εντός 15 ημέρων, ακυρώνονται αυτόματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση, «στο λογισμικό του ΓεΣΥ, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση στον αριθμό των μακροχρόνιων παραπεμπτικών και ταυτόχρονα έχει διαπιστωθεί ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν όλες τις επισκέψεις σε ειδικό γιατρό, που προνοούν τα παραπεμπτικά αυτά». Δηλαδή, «ένα μακροχρόνιο παραπεμπτικό, μπορεί να περιλαμβάνει 6 ή 7 επισκέψεις σε γιατρό συγκεκριμένης ειδικότητας, αλλά ο ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό μόνο 3 ή 4 φορές το χρόνο». Τα αιτήματα για έκδοση μακροχρόνιου παραπεμπτικού, υποβάλλονται κυρίως από τους ειδικούς προς τους προσωπικούς γιατρούς. Ο ειδικός γιατρός, υποβάλλει το αίτημα του και ο προσωπικός γιατρός το εγκρίνει. Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΟΑΥ, ο ειδικός γιατρός, κατά την υποβολή του αιτήματος του, επιβάλλεται να τεκμηριώνει και να στοιχειοθετεί την ανάγκη για έκδοση του παραπεμπτικού και ο προσωπικός γιατρός, επιβάλλεται να ελέγχει αυτή την τεκμηρίωση πριν την έγκριση του αιτήματος και την έκδοση του παραπεμπτικού. Αναφέρεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το μακροχρόνιο παραπεμπτικό υποβάλλεται ή εγκρίνεται από ειδικό προς ειδικό γιατρό. 

Το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούν όλες τις επισκέψεις που δικαιούνται μέσω των μακροχρόνιων παραπεμπτικών, δεν φαίνεται πάντως να είναι άσχετο και με τη διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής των γιατρών. Οι προσωπικοί γιατροί, μάλλον προτιμούν για τους ασθενείς τους αυτό το είδος των παραπεμπτικών, των οποίων ο αριθμός δεν λαμβάνεται υπόψη, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των απλών παραπεμπτικών που εκδίδουν κάθε μήνα, ο οποίος και ελέγχεται και προσμετρά στον υπολογισμό της αποζημίωσης τους από τον ΟΑΥ.

Για τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδονται γενικά στο ΓεΣΥ, η κ. Καμίτση ανέφερε ότι «παρουσιάζεται σημαντική μείωση τον τελευταίο χρόνο και αυτό είναι πολύ θετικό». 

Πότε εκδίδεται παραπεμπτικό για ειδικό γιατρό

Σε ό,τι αφορά τις κατευθυντήριες οδηγίες, μέχρι την περασμένη Τετάρτη, είχαν σταλθεί στους προσωπικούς γιατρούς 21 κατευθυντήριες οδηγίες, ενώ στο δρόμο βρίσκονται άλλες τουλάχιστον εννέα. Αφορούν παθήσεις/καταστάσεις τις οποίες καλούνται πολύ συχνά να διαχειριστούν οι προσωπικοί γιατροί, όπως για παράδειγμα το άσθμα, την δυσπεψία, τον ίλιγγο, τον διαβήτη, την αλλεργική ρινίτιδα, την ακράτεια ούρων στις γυναίκες, τις καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις κ.λπ..  

Στόχος του ΟΑΥ, σύμφωνα με την κ. Καμίτση, «είναι μεταξύ άλλων, να δώσουμε και ένα σημαντικό εργαλείο στους προσωπικούς μας γιατρούς, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τα αιτήματα των δικαιούχων τους για έκδοση παραπεμπτικών σε ειδικούς γιατρούς, την στιγμή που οι ίδιοι θα μπορούσαν να διαχειριστούν το πρόβλημα που έχει ο ασθενής τους». 

Τέλος και σε ό,τι αφορά την ένταξη ποιοτικών κριτηρίων στον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, βρίσκεται ήδη στα χέρια των επιστημονικών εταιρειών και έχουν μάλιστα πραγματοποιηθεί και οι πρώτες συναντήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι, ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές κατηγορίες κριτηρίων οι οποίες, θα αφορούν στην πλήρη εφαρμογή τους, το 30% της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, αφού το 70% θα υπολογίζεται, όπως και σήμερα, στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που έχει ο κάθε γιατρός στον κατάλογο του. 

Στην πρώτη κατηγορία, «εκπαίδευση και συνεχής βελτίωση», περιλαμβάνονται δράσεις όπως η συμμετοχή των προσωπικών γιατρών σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη δεύτερη κατηγορία, «ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών», περιλαμβάνονται οι δείκτες που και σήμερα ισχύουν και αφορούν την έκδοση παραπεμπτικών σε ειδικούς γιατρούς, σε ακτινοδιαγνωστικές και σε εργαστηριακές εξετάσεις. Όπως προβλέπεται, στους δείκτες αυτούς προστίθεται η εισαγωγή προγραμμάτων ελέγχου χρόνιων νοσημάτων, η διαθεσιμότητα φαρμάκων επείγουσας ανταπόκρισης στα ιατρεία των προσωπικών γιατρών, αλλά και ο εμβολιασμός ατόμων άνω των 65 ετών με εμβόλια κατά της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου. 

Στην τρίτη κατηγορία, «υπηρεσίες, υποδομή και προσβασιμότητα», ο σχεδιασμός του ΟΑΥ, περιλαμβάνει: Τη συμμόρφωση των γιατρών με απαιτήσεις που αφορούν την προσβασιμότητα των ιατρείων τους για άτομα με κινητικά προβλήματα, τη λειτουργία ιστοσελίδας μέσω της οποίας ο γιατρός θα απευθύνεται στους δικαιούχους του, την υποβολή προδιαγραφών υποδομής και εξοπλισμού, τις κατ’ οίκο επισκέψεις και την ομαδική άσκηση επαγγέλματος/πολύ- ιατρεία, (group practice).

Από τη μέχρι τώρα διαβούλευση μεταξύ ΟΑΥ και γιατρών, δεν φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές διαφωνίες. 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Στόχος το νοικοκύρεμα

Οι αλλαγές στις οποίες ο ΟΑΥ προχωρεί το τελευταίο διάστημα, στόχο έχουν να νοικοκυρέψουν το ΓεΣΥ, που εφαρμόστηκε εν μέσω έντονων διαφωνιών και αντιπαραθέσεων οι οποίες δεν έδωσαν χρόνο για ουσιαστικές ρυθμίσεις εντός του συστήματος και οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό στην ακαταστασία που σήμερα παρατηρείται. Απόδειξη το γεγονός ότι ο σχεδιασμός του ΓεΣΥ, από την αρχή προέβλεπε αμοιβή κατά 70% κατά κεφαλή και κατά 30% στη βάση κριτηρίων αλλά εξαιτίας των πιέσεων της ηγεσίας του ΠΙΣ, παραχωρήθηκε στους προσωπικούς γιατρούς το 100% της αμοιβής τους κατά κεφαλή, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, οι δύο πλευρές, τρία χρόνια μετά, να προσπαθούν να καθορίσουν αυτά που έπρεπε να είχαν καθοριστεί προ της εφαρμογής του συστήματος.