«Η ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών μέσω των οποίων εξασφαλίζουν τα φάρμακα τους από τα κρατικά φαρμακεία οι χρόνιοι ασθενείς, είναι πλέον επείγουσα και επιτακτική», τόνισε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου Μάριος Κουλούμας, επισημαίνοντας ότι «το τελευταίο διάστημα, με κάποιες αλλαγές που έγιναν, το πρόβλημα όχι μόνο δεν επιλύθηκε αλλά η κατάσταση έχει γίνει ακόμα πιο άσχημη για τους ασθενείς, οι οποίοι υποχρεώνονται για να εκτελέσουν μια μόνο συνταγή να στήνονται σε διαφορετικές ουρές προκειμένου να εξυπηρετηθούν». 

«Οι ασθενείς χρειάζονται τα φάρμακα τους και δεν είναι δυνατό, μια φορά το μήνα να τους υποχρεώνουμε να ζουν αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία προκειμένου να τα εξασφαλίσουν. Ένας ασθενής,  υποχρεώνεται να σταθεί πρώτα στην ουρά για να δει ο φαρμακοποιός τη συνταγή του και να ορίσει τη συμπληρωμή που πρέπει να καταβάλει στο ΓεΣΥ. Στη συνέχεια, ο ασθενής πρέπει να σταθεί και πάλι σε άλλη ουρά ώστε να πληρώσει αυτή τη συμπληρωμή και να κάνει την εγγραφή του και ακολούθως πρέπει και πάλι να περιμένει στην ουρά του φαρμακείου για να του δοθούν τα φάρμακα που χρειάζεται». 

Αυτά τα προβλήματα, «είναι γνωστά εδώ και πάρα πολύ καιρό. Εμείς ως ΟΣΑΚ έχουμε διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές, τόσο με επιστολές μας προς τον ΟΚΥπΥ αλλά και τον ΟΑΥ, όσο και δημόσια χωρίς να βρίσκουμε όμως ανταπόκριση. Σε πολλές περιπτώσεις, δώσαμε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από τις ουρές δεκάδων ανθρώπων μπροστά από τα κρατικά φαρμακεία, χωρίς όμως και πάλι να δούμε να λαμβάνονται αποφάσεις για την διευκόλυνση των ασθενών. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να γίνονται και πισωγυρίσματα αφού ακόμα και κάποιες αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τον ΟΑΥ πριν από ένα και πλέον χρόνο και στόχευαν στην διευκόλυνση των ασθενών, έχουμε πληροφορηθεί ότι δεν θα υλοποιηθούν, ενώ κάποιες κινήσεις που έγιναν από πλευράς ΟΚΥπΥ το τελευταίο διάστημα, όχι μόνο δεν οδήγησαν στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν αλλά μάλλον προκάλεσαν περισσότερη ταλαιπωρία για τους ασθενείς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγκεκριμένα, «με τον ΟΑΥ είχαμε συμφωνήσει ότι οι χρόνιοι ασθενείς που παίρνουν τις θεραπείες τους από τα κρατικά φαρμακεία, θα έπαιρναν αποθέματα φαρμάκων για δύο μήνες και όχι για έναν, όπως ισχύει γενικά στο ΓεΣΥ.  Περιμέναμε για ένα και πλέον χρόνο για την υλοποίηση αυτής της απόφασης, ο ΟΑΥ σε κάποια στιγμή μας ενημέρωσε ότι αυτή η διαδικασία θα άρχιζε εντός Φεβρουαρίου 2023 και τελικά τώρα ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση εκείνη δεν θα εφαρμοστεί, αφού η εφαρμογή της ενδεχομένως να οδηγήσει σε καταχρήσεις εντός του συστήματος. Δηλαδή, όπως μας ενημέρωσαν, υπάρχει το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις ένας ασθενής κατά τη διάρκεια του διμήνου να διακόψει τη συγκεκριμένη θεραπεία και ως εκ τούτου τα σκευάσματα που θα έχει στην κατοχή του θα καταλήξουν στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν είναι παράλογο αυτό το επιχείρημα αλλά δεν μπορούμε να καταδικάζουμε όλους τους ασθενείς για ένα ενδεχόμενο το οποίο μπορεί να επαληθεύεται, μια ή δύο ή δέκα φορές το χρόνο για πολύ μικρό αριθμό ασθενών». 

Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που εφαρμόζει ο ΟΚΥπΥ, «εκείνο που λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να αλλάξουν και να εφαρμοστούν άλλες. Δεν γίνεται να στέκονται οι ασθενείς σε τρεις ουρές, με όλα τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν, για να πάρουν τα φάρμακα τους». Την περασμένη εβδομάδα, «είχαμε μια άτυπη συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ, βάλαμε κάτω τα προβλήματα αυτά, θεωρούμε ότι έγιναν κατανοητά, συζητήθηκαν κάποιοι τρόποι που πιθανόν να βελτιώσουν την κατάσταση και τώρα περιμένουμε».