Δυσαρέσκεια για τη διαφορά φιλοσοφίας που τον χώριζε με άλλα διοικητικά στελέχη του ΡΙΚ, εξέφρασε με δηλώσεις του ο παραιτηθείς από την προεδρία του Ιδρύματος, Μιχάλης Μιχαήλ. Αυτό συνάγεται από τα όσα μας ανέφερε χθες. Μιλώντας στον «Φ» και καλούμενος να τοποθετηθεί για τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από την προεδρία του Δ.Σ., σχολίασε: «Δεν μπορώ με την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, όπως είναι αυτή τη στιγμή, να επιτελέσω το έργο μου».

Αναφέρθηκε σε άτομα που κατά την έκφρασή του «δεν αντιλαμβάνονται πώς ασκείται δημόσια διοίκηση σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου». Μετά από ερώτημά μας αρνήθηκε να συγκεκριμενοποιήσει τις αναφορές του. Αρκέστηκε να πει ότι υποβάλλοντας την παραίτησή του στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην προαναφερθείσα απόφαση.

Ο κ. Μιχαήλ υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περασμένη Δευτέρα, ενώ χθες γύρω στις 15:00 γνωστοποίησε την απόφασή του το προσωπικό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος. Περίπου μισή ώρα αργότερα ενημέρωσε επίσημα και τους συνεργάτες του στο Δ.Σ. (προγραμματισμένη συνεδρία). Πάντως, είναι σαφές ότι ο κ. Μιχαήλ διαφωνούσε με τον τρόπο που έτυχε χειρισμού η υπόθεση του ανώτερου λειτουργού του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, Σάββα Αριστοδήμου. Όπως είναι γνωστό, στις 9/12 το διοικητικό συμβούλιο του ΡΙΚ είχε αποφασίσει να θέσει σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή προγραμμάτων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης με ψηφοφορία 7-1. Ο μόνος που είχε διαφωνήσει ήταν ο κ. Μιχαήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Με τη νέα κυβέρνηση ο διορισμός προέδρου ΔΣ ΡΙΚ

Εξάλλου, ο τελευταίος είχε αποχωρήσει από την έκτακτη συνεδρία που είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες αργότερα (15/12). Είχε εκφράσει θέση υπέρ του Αριστοδήμου, κι όταν το μέλος του συμβουλίου Σοφοκλής Μαρκίδης του ζήτησε πρακτικά που να επιβεβαιώνουν τις θέσεις του, ο κ. Μιχαήλ θεώρησε ότι αμφισβητείτο. Έτσι αποχώρησε διαμαρτυρόμενος.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Αριστοδήμου στις 22/11 είχε κάνει ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης καταλογίζοντας σε μέλος του Δ.Σ. του ΡΙΚ ότι προωθούσε παρουσιάστρια. Η δημοσίευση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια του προσωπικού του ΡΙΚ, με αποτέλεσμα πέραν των 30 υπαλλήλων να προσυπογράψουν γραπτό παράπονο σε βάρος του Αριστοδήμου. Ακολούθησε η απόφαση του συμβουλίου να τον θέσει σε διαθεσιμότητα. Ο κ. Αριστοδήμου από την πλευρά του κατήγγειλε το στέλεχος του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Σούλη Μαλέκο, στην Αστυνομία για πράξεις που δεν συνάδουν με το δημόσιο τομέα και πράξεις διαφθοράς. Ο κ. Μαλέκος είχε υποστηρίξει πως ο κ. Αριστοδήμου τον κατήγγειλε γιατί έχασε τη θέση του προσωπάρχη.

Οι επιπτώσεις της παραίτησης Μιχαήλ εξετάστηκαν στην προχθεσινή συνεδρία. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε με τους νομικούς συμβούλους του ΡΙΚ κατά πόσον το Δ.Σ. μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μέχρι το διορισμό νέου πρόεδρου. Οι δικηγόροι επιφυλάχθηκαν και δεσμεύτηκαν να τοποθετηθούν προσεχώς. Η θητεία του συμβουλίου εκπνέει το καλοκαίρι του 2024.

Στο μεταξύ η Νομική Υπηρεσία άναψε πράσινο στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διορίσει καταρτισμένο λειτουργό που θα διενεργήσει την πειθαρχική έρευνα για την καταγγελία σε βάρος του Σάββα Αριστοδήμου. Η διαθεσιμότητα του τελευταίου εκπνέει στις 8/3 (ανανεώθηκε δυο φορές). Υπό τα δεδομένα η πειθαρχική έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο Σάββας Αριστοδήμου, αμείβεται κανονικά κατά την περίοδο της διαθεσιμότητάς του.