Μέχρι το τέλος Μαΐου αναμένεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, όπως ήταν και η προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. 

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία του Υφυπουργείου, αφού εκτιμάται ότι θα προσφέρει στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος. Με οδηγίες του, την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο θα σταλθεί για εσωτερική διαβούλευση εντός του Υπουργείου και ακολούθως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο μέχρι τα τέλη Μάϊου να κατατεθεί στη Βουλή. Στο Υφυπουργείο Μετανάστευσης, θα στεγαστούν, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, οι υπηρεσίες ασύλου και το γραφείο επαναπατρισμού, οι διάφορες δομές πρώτης υποδοχής, φιλοξενίας και επαναπροώθησης και οτιδήποτε άλλο αποφασιστεί.

Όσον αφορά στο μέτρο της εγκατάστασης συρμάτινου φράκτη κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, με οδηγίες του κ. Ιωάννου αυτό  επαναξιολογείται, αφού εκτιμάται ότι δεν είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο. Όσον αφορά τις υποδομές, αυτό το διάστημα αναβαθμίζεται το Κέντρο Φιλοξενίας στο Πουρνάρα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσει το Κέντρο Φιλοξενίας στις Λίμνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλίδης: Eισήγηση για Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Σε μια άλλη εξέλιξη, δόθηκαν οδηγίες και μέχρι τον Μάιο θα διπλασιαστεί το προσωπικό που αναλαμβάνει την εξέταση των αιτήσεων για παραχώρηση ασύλου, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. 

Ο ΥΠΕΣ, εκτιμά πως η χώρα μας χρειάζεται τη συνεισφορά και βοήθεια των Βρυξελλών στο θέμα των μεταναστευτικών ροών. «Όταν έχεις μια Τουρκία που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και προωθεί μετανάστες είτε με βίζες φοιτητών στα κατεχόμενα, διότι το 95% προέρχονται από τα κατεχόμενα, δεν επαφίεται σε σένα τι θα κάνεις. Όταν έχεις να κάνεις με μια Τουρκία που δεν σε αναγνωρίζει και δεν συνομιλεί μαζί μας και έχεις την Πράσινη Γραμμή που δεν είναι σύνορο και δεν μπορείς να την ελέγξεις, τότε χρειάζεσαι τη συνεισφορά και τη βοήθεια της ΕΕ, τουλάχιστο για τον περιορισμό των ροών», ανέφερε χθες στον Alfa, προσθέτοντας πως ως κράτος κάνουμε ότι είναι δυνατόν για μέτρα περιορισμού των ροών και διαχείρισης.

«Το ουσιαστικό, είναι ότι έχει μπει ήδη αναφορά στο τελευταίο Συμβούλιο για τον καταρτισμό σχεδίου δράσης για τη Μεσόγειο, και στόχος είναι το συντομότερο δυνατό να τεθούν αυτά τα μέτρα σε ισχύ ώστε σε συνεργασία με τoν Frontex να γίνει γραφείο στην Κωνσταντινούπολη». Αναφέρθηκε για παράδειγμα, σε κυρώσεις στις αεροπορικές εταιρείες μέσω των οποίων φτάνουν ασυνόδευτοι μετανάστες στην Κύπρο.