Υπέρ της παραχώρησης άδειας κυνηγίου σε καμένες περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένοι πληθυσμοί σε λαγούς και πέρδικες, τάσσεται το υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, σε επιστολή του προς τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρεται σε υπερευαισθησίες κοινωνικών ομάδων που ζητούν, όπως καταγγέλλει, την απαγόρευση του κυνηγίου σ’ αυτές τις περιοχές λόγω εσφαλμένων εντυπώσεων.
Ειδικότερα, ο Γιώργος Περδίκης κάλεσε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να ενημερώσει τη Βουλή κατά πόσο επιτράπηκε το κυνήγι στις καμένες περιοχές της Σολιάς και της Αργάκας και γενικότερα, ποια είναι η κυβερνητική πολιτική για το κυνήγι σε καμένες περιοχές. Υποδεικνύοντας, παράλληλα στον υπουργό πως «υπάρχουν απόψεις περιβαλλοντολόγων που προτείνουν όπως για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά από ενδελεχή μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, απαγορευθεί η κυνηγετική δραστηριότητα στις καμένες περιοχές».
Στην απαντητική του επιστολή που διαβιβάστηκε προχθές στη Βουλή, ο κ. Πετρίδης πληροφορεί, μεταξύ άλλων, τη Βουλή με τα ακόλουθα:
1. Το κυνήγι στην περιοχή της κοινότητας Αργάκας που πλήγηκε από την πυρκαγιά του 2016 εμπίπτει στη μόνιμα απαγορευμένη περιοχή κυνηγίου του Δάσους Πάφου και ως εκ τούτου το κυνήγι απαγορεύεται. Όσον αφορά την περιοχή της Σολέας, το κυνήγι επιτρέπεται.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το κυνήγι τού στοίχισε 500 ευρώ
2. Η περιοχή ενός πρόσφατα καμένου δάσους είναι ένας πολύτιμος βιότοπος για μερικά είδη πανίδας. Τα κύρια θηράματα της Κύπρου προτιμούν αραιά δάση με διάκενα ή ανοιχτές εκτάσεις με φυσικούς φράκτες και ποικιλία καλλιεργειών με αποτέλεσμα να ευνοούνται σε λιβάδια και θαμνότοπους που δημιουργούνται τα επόμενα χρόνια από την εμφάνιση πυρκαγιάς.
Αντίθετα, παρουσιάζεται μείωση των πληθυσμών των πιο πάνω ειδών σε περιοχές με πυκνούς θάμνους ή δάση. Συγκεκριμένα, ο λαγός και η πέρδικα προτιμούν ανοικτές περιοχές με αποτέλεσμα οι πυρκαγιές που προκαλούνται σε περιοχές με πυκνή βλάστηση να ευνοούν αυτά τα είδη και περιοχές όπου πρόσφατα προκλήθηκε πυρκαγιά να παρουσιάζουν αυξημένους πληθυσμούς τα επόμενα χρονιά.
Χαρακτηριστικά, ο υπουργός αναφέρει ότι τα χρόνια που ακολούθησαν τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Πελεντρίου το 2007, τα πιο πάνω είδη (λαγοί και πέρδικες) ευνοήθηκαν σημαντικά ενώ σήμερα σχεδόν εξαφανίστηκαν λόγω της πυκνής βλάστησης που αναπτύχθηκε στην περιοχή. Αναφέρει, επίσης, ως παράδειγμα την επιστολή του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, την άνοιξη του 2008, δηλαδή τη χρονιά μετά τις πυρκαγιές του Σαϊτά, όπου ζητούσε από την Υπηρεσία Θήρας να επιτρέψει το κυνήγι στις καμένες εκτάσεις, διότι παρατηρήθηκε μεγάλη ζημιά στην αναγέννηση του δάσους από τα θηράματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σε δοκιμαστική βάση κυνήγι μπεκάτσας με σκύλο
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πετρίδης, «σήμερα λόγω υπερευαισθησίας κάποιων κοινωνικών ομάδων που πιστεύουν ότι το δάσος είναι το μοναδικό οικοσύστημα που συντηρεί είδη της άγριας πανίδας, δημιουργείται εσφαλμένα η εντύπωση ότι η απόλυτη προστασία των δασών χωρίς καμιά διαχειριστική δράση είναι προς όφελος της πανίδας.
Αντίθετα, αυτό το είδος “προστασίας” οδηγεί στην αύξηση της βιομάζας στο έδαφος και τον υπόροφο (σ.σ. φυλλωσιές και κλαδιά των δέντρων) με αποτέλεσμα κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες να ξεσπούν μεγάλης έντασης και έκτασης πυρκαγιές». Με τον υπουργό να σημειώνει εμφαντικά στην επιστολή του, ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του υπουργείου γνωρίζουν πότε πρέπει να απαγορευθεί το κυνήγι σε κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν ευαισθησίες και ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να βοηθήσουν την πανίδα.