Τέλος στην εξασφάλιση εξειδικευμένων αντιβιοτικών μέσω των διαδικασιών της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων (ΕΟΑ) βάζει το υπουργείο Υγείας και, ως εκ τούτου, γιατροί και νοσηλευτήρια ενημερώθηκαν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας ότι τα σκευάσματα αυτά θα περιλαμβάνονται στις ομάδες συγγενών διαγνώσεων (DRGs), στη βάση των οποίων αποζημιώνονται χωρίς καμία άλλη διαδικασία. Δηλαδή, για τα συγκεκριμένα αντιβιοτικά, που λαμβάνει μικρός αριθμός ενδονοσοκομειακών ασθενών με σοβαρά προβλήματα, δεν θα χρειάζεται να ακολουθείται ξεχωριστή και κάποτε χρονοβόρα διαδικασία μέσω της ΕΟΑ, αλλά από την άλλη, το κόστος αυτών των αντιβιοτικών δεν θα το επωμίζεται πλέον το Υπουργείο Υγείας, αλλά το νοσηλευτήριο που περιθάλπει τον ασθενή, χωρίς πρόσθετη αποζημίωση από τον ΟΑΥ.

«Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση σε γιατρούς, οι οποίοι επικοινώνησαν με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας και εξήγησε: «Από τη μια έχουμε την εξασφάλιση των εξειδικευμένων αντιβιοτικών, χωρίς να απευθύνεται ο ασθενής  στο υπουργείο Υγείας για να πάρει έγκριση και μετά να λάβει το φάρμακο του. Από την άλλη όμως, η ένταξη των σκευασμάτων αυτών στο συνολικό ποσό που καταβάλλεται στα νοσηλευτήρια και τους γιατρούς για κάθε ενδονοσοκομειακή πράξη, προκαλεί έντονη ανησυχία, διότι υπάρχει ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να μην καταλήγουν τελικά στους ασθενείς και να αντικαθίστανται με άλλα, λιγότερο εξειδικευμένα και φθηνότερα φάρμακα».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Κουλούμας, «μέχρι σήμερα, κάποια αντιβιοτικά, εξειδικευμένα και ακριβά, οι ασθενείς μας τα εξασφάλιζαν μέσω της ΕΟΑ του υπουργείου Υγείας. Δηλαδή, ο ασθενής υπέβαλλε αίτημα, η επιτροπή το εξέταζε, έδινε την έγκριση της και ερχόταν το φάρμακο στον ασθενή (με το κόστος να επιβαρύνει το Υπουργείο Υγείας). Η συγκεκριμένη διαδικασία σίγουρα προκαλούσε καθυστερήσεις και, στην περίπτωση των αντιβιοτικών, δεν νομίζω να μην γίνεται εύκολα αντιληπτό το ότι ο γιατρός χρειάζεται το σκεύασμα την στιγμή που το έχει ανάγκη ο ασθενής του και όχι σε δύο ή τρεις μέρες». 

Από την άλλη όμως, «τα αντιβιοτικά αυτά, «είναι φάρμακα ενδονοσοκομειακής χρήσης. Δηλαδή, τα λαμβάνει ο ασθενής κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Τα νοσηλευτήρια (και οι γιατροί), για κάθε πράξη που διενεργούν στο πλαίσιο του ΓεΣΥ αποζημιώνονται στη βάση των «Ομάδων Συγγενών Διαγνώσεων», τα γνωστά σε όλους DRGs. Το κάθε ένα από αυτά τα DRGs, περιλαμβάνει τα πάντα. Για παράδειγμα, για μια χειρουργική επέμβαση, περιλαμβάνει  λειτουργικό κόστος, αναλώσιμα, αποζημίωση του νοσοκομείου και αποζημίωση του γιατρού. Εάν λοιπόν έρθουμε εμείς τώρα και πούμε ότι σε ένα DRGs, το οποίο δίνει συνολικά στο νοσοκομείο και στον γιατρό €5.000 σήμερα, προστίθεται και ένα αντιβιοτικό που στοιχίζει €2.000, σημαίνει ότι αυτομάτως μειώνουμε την αποζημίωση που θα λάβει ο γιατρός και το νοσηλευτήριο. Άρα εμείς, ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, εκφράζουμε έντονη ανησυχία, διότι δεν μπορεί κανένας να μας διασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία δεν θα επιλέγουν φθηνότερα αντιβιοτικά και όχι τα εξειδικευμένα, ώστε να παραμένει σταθερή η αποζημίωση τους. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην υγεία ή και στη ζωή των ασθενών άραγε; Ως οργανωμένο κίνημα των ασθενών, αυτό πρέπει να μας ενδιαφέρει και αυτό τονίζουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ήδη, όπως είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, «αρκετά νοσηλευτήρια αλλά και γιατροί έχουν απευθυνθεί κοντά μας και τεκμηριωμένα ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να καλύπτονται τα αντιβιοτικά νέας γενιάς για ορισμένες σοβαρές λοιμώξεις από τα DRGs, μεταξύ άλλων και λόγω της υψηλής τους δαπάνης. Για αυτό και θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις, έτσι ώστε οι εν λόγω ασθενείς να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα, χωρίς καθυστερήσεις που θα θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και χωρίς να υπάρχει παράλληλα ενδεχόμενο να μην λάβουν, για οικονομικούς λόγους, τα σκευάσματα που πραγματικά έχουν ανάγκη». 

Η χορήγηση εξειδικευμένων αντιβιοτικών, μέσω των διαδικασιών της ΕΟΑ, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, θα τερματιστεί την 1η Απριλίου. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», μέσω της ΕΟΑ είχαν εξυπηρετηθεί τους προηγούμενους δύο μήνες περίπου 20 ασθενείς, για τους οποίους είχαν υποβληθεί σχετικά αιτήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς είχαν λάβει συγκεκριμένο αντιβιοτικό, το κόστος του οποίου είναι €2.100. 

Η Ομοσπονδία, είπε ο κ. Κουλούμας, «απέστειλε επιστολή στον ΟΑΥ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της και πρέπει να πούμε ότι οι ανησυχίες αυτές προέρχονται και από τους γιατρούς συνεργάτες μας, διότι υπάρχει και το ενδεχόμενο, ενώ ο γιατρός θα κρίνει ότι χρειάζεται ένα εξειδικευμένο αντιβιοτικό, το νοσηλευτήριο να το κρίνει ασύμφορο και να μην εγκρίνει τη χορήγηση του μέσω του DRG, αφού κάτι τέτοιο θα σημαίνει μείωση της καθαρής αποζημίωσης που θα λάβει από τον ΟΑΥ».

«Πρέπει να βρεθούν λύσεις», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ και πρόσθεσε ότι «ως Ομοσπονδία στην επιστολή μας περιλαμβάνουμε και συγκεκριμένες εισηγήσεις και αναμένουμε ότι θα έχουμε μια συνάντηση με τον ΟΑΥ προκειμένου να συζητήσουμε το θέμα και αν χρειαστεί να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις πριν την 1η Απριλίου που βάσει τη σχετικής εγκυκλίου θα αρχίσει και η υλοποίηση τους». 

Ξεχωριστή αποζημίωση ζητούν οι ασθενείς 

«Πρώτα ζητάμε από τον ΟΑΥ να κατανοήσει ότι οι ασθενείς που έχουν σοβαρές λοιμώξεις πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε αποτελεσματικά αντιβιοτικά, χωρίς καμία καθυστέρηση στην χορήγηση τους. Από εκεί και πέρα, τα αντιβιοτικά αυτά, πρέπει να αποζημιώνονται ξεχωριστά από τα DRGs. Δηλαδή, όπως υπάρχει ο κατάλογος ενδονοσοκομειακών αναλωσίμων και φαρμάκων, να ενταχθούν και τα αντιβιοτικά αυτά και στην βάση πρωτοκόλλων να τα έχουν οι γιατροί στη διάθεση τους. Η ΟΣΑΚ δεν επιθυμεί να γίνονται όλα ανεξέλεγκτα και να δίνονται χωρίς κανένα έλεγχο αυτά τα σκευάσματα. Για αυτό και λέμε ότι πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι κανονισμοί, αλλά να μην είναι συνδεδεμένα τα φάρμακα αυτά με την συνολική αποζημίωση του νοσοκομείου», είπε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ. 

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, «τότε ο ΟΑΥ θα μπορούσε να συστήσει μια επιτροπή επειγόντων περιστατικών στην οποία να απευθύνονται οι γιατροί σε καθημερινή βάση και να λαμβάνουν την απαραίτητη έγκριση πριν την χορήγηση του αντιβιοτικού. Η επιτροπή αυτή, πρέπει να αποτελείται από γιατρούς, λοιμωξιολόγους, φαρμακοποιούς οι οποίοι είναι ειδικοί επί του θέματος»

Πέραν αυτών, «και επειδή τα σκευάσματα αυτά δεν είναι ευρείας χρήσης, δηλαδή, χορηγούνται σε πολύ μικρό αριθμό ασθενών κάθε μήνα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι στην Κύπρο θα  υπάρχουν αποθέματα και οι γιατροί θα μπορούν να τα έχουν την στιγμή που τα χρειάζονται».  

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Διορθώνεται ένα, χαλά άλλο

Η πορεία του ΓεΣΥ είναι μάλλον πονεμένη αφού σε όλα σχεδόν τα ζητήματα προκύπτουν προβλήματα. Διορθώνεται ένα πρόβλημα και προκύπτει δεύτερο, όπως και στην προκειμένη περίπτωση. Τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν στα λεφτά. Τα λεφτά όλων. Του ΟΑΥ, των νοσοκομείων, των γιατρών, των άλλων παρόχων υπηρεσιών Υγείας. Μια λύση να βρεθεί που οι ασθενείς και οι γιατροί θα έχουν στη διάθεση τους όλα τα φάρμακα που χρειάζονται, την ώρα που τα χρειάζονται, μέσω διαδικασιών που θα διευκολύνουν τον ασθενή και μόνο τον ασθενή και με τρόπο που οικονομικά, αφού αυτό είναι το πρόβλημα όλων, θα βολευτούν όλοι. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση ενός προβλήματος και στην πορεία διαπιστώνεται ότι η εφαρμογή τους δημιούργησε άλλα κενά.