Στα €33 εκατ. ανήλθε το πόσο που δόθηκε πέρσι από τον κρατικό προϋπολογισμό υπό μορφή επιδομάτων στους αιτητές ασύλου, ενώ φέτος έχουν, ήδη, προσφερθεί €8 εκατ. Με σκοπό τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προσφέρονται οικονομικά κίνητρα για εθελούσιους επαναπατρισμούς και μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους 828 πρόσωπα. Παράλληλα, μέσω της ταχείας εξέτασης αιτήσεων ασύλου που εφαρμόστηκε για 3.648 αλλοδαπούς που ήρθαν από χώρες που κρίνονται ως ασφαλείς, απορρίφθηκαν οι 3.461, δηλαδή πέρα από το 90%. Συνολικά, εξετάστηκαν από τη Δικαιοσύνη 85 υποθέσεις διακινητών πέρσι και πέντε φέτος, με τις ποινές να έχουν αυξηθεί στα 15 έτη. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στην ad hoc επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος της Βουλής, όπου εκφράστηκε πλήθος παραπόνων για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.   

Ειδικότερα, εκπρόσωπος του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ότι οι υπηρεσίες τους καλούνται να διαχειριστούν έναν μεγάλο αριθμό αιτητών διεθνούς προστασίας. «Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας παρέχουν υλικές συνθήκες υποδοχής μόνο στους αιτητές ασύλου».

Κάθε άτομο λαμβάνει €186 συν €75 για έξοδα ηλεκτρισμού – ύδρευσης συν €100 για επίδομα ενοικίου, σύνολο €361. Ξεκαθαρίστηκε ότι το επίδομα των €100 για το ενοίκιο διαφοροποιείται ανάλογα με την περιοχή που διαμένουν και τον αριθμό μελών της οικογένειας. «Στη Λευκωσία για δύο άτομα είναι €200, για τρία ως τέσσερα €290, για πέντε και πάνω €364. Η Λεμεσός είναι λίγο πιο ψηλά». 

Σήμερα, αναφέρθηκε, τα βοηθήματα αυτά δίνονται σε περίπου 9.000 οικογένειες. «Σε μια κοινή προσπάθεια με το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Τμήμα Εργασίας, είχαμε εντοπίσει έναν σημαντικό αριθμό των ατόμων αυτών που εργάζονταν και τους τερματίσαμε τα επιδόματα, με αποτέλεσμα να μειωθεί το σύνολό τους στη διάρκεια του 2022. Όμως, λόγω του αυξανόμενου αριθμού αφιχθέντων βρισκόμαστε σήμερα στις 9.000, ενώ από τον Αύγουστό έως το τέλος του 2022 ήμασταν γύρω στους 6.500 – 7.000 δικαιούχους».

Το ετήσιο κόστος αυτών των επιδομάτων στη διάρκεια του 2022 ανήλθε στις €33 εκατ., ενώ για τη φετινή χρονιά, μέχρι τον Μάρτιο έχουν δοθεί περίπου €8 εκατ. Αυτά τα ποσά είναι από τον προϋπολογισμό του κράτους και τα επιδόματα δίνονται στους δικαιούχους εντός ενός μηνός από την αίτησή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε ότι η πολιτική του κράτους στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Περιορισμός των ροών, διαχείριση των εν λόγω ροών, εξέταση αιτήσεων και επαναπατρισμοί. 

Σε σχέση με τον περιορισμό των ροών, αναφέρθηκε ότι έγινε πρόσληψη 218 συνοριοφυλάκων, η εκπαίδευση των οποίων θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου. Σημειώθηκε, ακόμη, ότι θα εκδοθεί και νέα προκήρυξη για ακόμη 82 συνοριοφύλακες. 

Σε σχέση με τη διαχείριση των εν λόγω ροών, σημειώθηκε ότι αφορά θέματα υποδομής. «Γίνεται ριζική αναβάθμιση του “Πουρνάρα”, όπου θα δοθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια €25 εκατ.». Επίσης, θα γίνει αναβάθμιση του Κέντρου Φιλοξενίας στην Κοφίνου, το οποίο από τις 450 θέσεις θα μπορεί να υποστηρίξει 700 άτομα. Ακόμη, θα ανεγερθεί το Προαναχωρησιακό Κέντρο «Λίμνες» και Κέντρο Φιλοξενίας με προϋπολογισμό €80 εκατ. Το έργο θα ξεκινήσει φέτος τον Ιούνιο – Ιούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί μετά από 18 μήνες.   

Για την εξέταση των αιτήσεων έχουν προληφθεί 44 λειτουργοί (27 νέα άτομα στην Υπηρεσία Ασύλου συν 17 άτομα από το EASO) για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων. Σε περίπτωση που κάποιο άτομο έρθει στην Κύπρο από χώρα που κατατάσσεται στις ασφαλείς, η αίτηση τίθεται στην ταχεία διαδικασία εξέτασης, δηλαδή εντός 15 ημερών. Συνήθως, αυτές οι αιτήσεις απορρίπτονται. «Από τις 3.648 αιτήσεις που έγιναν το 2023, μόνο 51 έλαβαν συμπληρωματική προστασία και 136 προσφυγικό καθεστώς. Απορρίπτεται πέρα από το 90%». 

Για τους επαναπατρισμούς, σημειώθηκε ότι μέχρι τις 14 Απριλίου έχουν γίνει 2.324 επιστροφές. «Στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθούν οι εθελούσιες επιστροφές για τις οποίες προσφέρεται οικονομικό κίνητρο γύρω στα €1.500 ανά άτομο, που προσφέρεται από την ΕΕ». Μέχρι σήμερα, στη διάρκεια του 2023, έχουν γίνει 828 εθελούσιοι επαναπατρισμοί και 456 εξαναγκαστικοί επαναπατρισμοί. 

Υπογραμμίστηκε, πάντως, πως η χώρα μας δεν μπορεί να μην δεχτεί κάποιον άνθρωπο που ζήτησε άσυλο, όμως εκείνο που πέτυχαν είναι να μειώσουν τον χρόνο εξέτασης την αιτήσεων και να αυξηθούν οι ποινές για τους διακινητές. Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι περίπου Μάιο – Ιούνιο θα προωθηθεί στη Βουλή η δημιουργία υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.  

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι οι ποινές για τους διακινητές αυξήθηκαν το 2020 στα 15 έτη κάθειρξης. Το 2022 διερευνήθηκαν  συνολικά 85 υποθέσεις για διακινητών και έγιναν 135 συλλήψεις. Επιπλέον, εξετάστηκαν 228 υποθέσεις παράνομης εργοδότησης, κατηγορήθηκαν γραπτώς 226 εργοδότες και έγιναν 357 συλλήψεις. Αντιστοίχως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023 διερευνήθηκαν πέντε υποθέσεις διακίνησης και έχουν γίνει έξι συλλήψεις.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, αναφέρθηκε στον Εθνικό Φορέα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, ο οποίος προγραμματίζεται να συνέλθει τον ερχόμενο Ιούνιο και έπειτα μία φόρα ανά εξάμηνο. Μεταξύ, άλλων, στόχος της συνέλευσης είναι να δημιουργηθεί και μια γραμματεία, η οποία θα συνέρχεται τακτικότερα και θα παρακολουθεί την πρόοδο διάφορων αποφάσεων.

Επιπλέον, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι στόχος είναι να προσφέρονται από την ερχόμενη χρονιά, πολύ περισσότερες ώρες διδασκαλίας ελληνικών πριν να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας οι μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. «Βελτιώνουμε τις κατανομές στα σχολεία, καθώς εντοπίστηκε σε μονάδες υπερπληθυσμός. Δουλεύουμε στην ανακατανομή περιφερειών». Από την ερχόμενη χρονιά δίνουν έμφαση στη φάση υποδοχής. «Αλλάζει η έμφαση στην εκμάθηση ελληνικών και στην αξιολόγηση των μαθητών αυτών», είπε. 

Δριμύ κατηγορώ για τους απόντες Υπουργούς

Ένταση προκλήθηκε λόγω της απουσίας των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και της υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας από τη συνεδρία της επιτροπής, καθώς σημειώθηκε ότι έχουν προσκληθεί επανειλημμένως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, οι οποίοι επιμένουν να μην εμφανίζονται για κοινοβουλευτικό έλεγχο. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε με την έναρξη της συζήτησης να καταγγελθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι. «Προσπαθούν με την απουσία τους να κρύψουν το πρόβλημα, διότι δεν ξέρουν τι θα κάνουν», είπε και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στο Κοινοβούλιο». Με τις αντιδράσεις αυτές συμφώνησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ και πρόεδρος της Επιτροπής, Λίνος Παπαγιάνης, σημείωσε ότι ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών υπέδειξε την ημερομηνία της συνεδρίασης και τους υπουργούς που πρέπει να καλεστούν. «Είναι 2,5 χρόνια που προσπαθούμε να συνέλθουμε. Δεν το καταφέραμε ούτε με την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν επιθυμούσε να γίνει αυτή η συζήτηση».  

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, θέλησε να μάθει πότε ενημέρωσε για την απουσία της η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και ποια αιτία επικαλέστηκε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, μίλησε για περιπαιξίματα από πλευράς των Υπουργών. «Σήμερα ήταν η ευλογημένη ημέρα που θα ήταν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί που εμπλέκονται σε αυτό το υψίστης σημασίας θέμα. Έχει πέρα από 1,5 χρόνο που ζητάμε να γίνε αυτή η σύσκεψη. Κάποιοι είχαν πιο σημαντικές δουλειές». 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η κυβέρνηση εκπροσωπείται στη συζήτηση από δύο υπουργούς και ότι προσκληθέντες που δεν συμμετέχουν με τη φυσική τους παρουσία, προφανώς εκπροσωπούνται.

Απελπισία εξέφρασαν ορισμένες περιοχές

Σε δημογραφική αλλοίωση αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας και οι κοινοτάρχες Κοκκινοτριμιθιάς και Χλώρακας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν επωμιστεί το βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος της Κύπρου. Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας ανέφερε ότι οι περίπου 5.000 Κύπριοι δημότες της περιοχής φιλοξενούν πέρα από 800 πρόσφυγες και μετανάστες, που ισοδυναμεί με 30% με 35% του πληθυσμού. Ανάλογη τοποθέτησε έκανε και ο Κοινοτάρχης Κοκκινοτριμιθιάς, ο οποίος είπε ότι είναι γύρω στους 5.000 με 6.000 ντόπιους, με τους μετανάστες όπως είπε να φτάνουν στο 50%, 60% ακόμη και 70%. Ο Κοινοτάρχης Χλώρακας ανέφερε ότι το ποσοστό των ξένων φτάνει έως και το 38%. 

Στη διάρκεια τις συζήτησης, πέρα από τη δημογραφική αλλοίωση μίλησαν για πλήθος προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και τα περιστατικά εγκληματικότητας. Σε κάθε μια από τις τοποθετήσεις απηύθυναν εκκλήσεις για τη διαχείριση του προβλήματος το συντομότερο.