Συνάντηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ), είχαν οι ηγεσίες της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ) και του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος (ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ) κατά την οποία συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας της Αρχής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΣΔΥΚ.

Ο Πρόεδρος του ΚΑΣ Λουκάς Χρίστου ανέφερε ότι η ΑΑΔΙΠΑ ως ανεξάρτητος θεσμός “θα πρέπει να διακρίνεται για την αμεροληψία του με την οποία εργάζεται, κατά τρόπο που να διασφαλίζει τα δικαιώματα κάθε πολίτη, όπως επίσης, των Αστυνομικών υπαλλήλων, οι οποίοι συχνά βρίσκονται αδικαιολόγητα στο στόχαστρο”.

Κατατέθηκε υπόμνημα από τον ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ με το οποίο ζητείται να μην ασκείται οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον φερόμενο ως παραπονούμενο πολίτη, αν και εφόσον αποδειχθεί ότι το παράπονο είναι ανυπόστατο ή ψευδές, τότε να διακόπτεται η εξέταση και να αποστέλλεται ο φάκελος στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίζει κατά πόσο θα ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη που υπέβαλε το παράπονο (άρθρο 114 του Κεφ.154 με τίτλο Ψευδείς πληροφορίες σε αστυνομικό).

Επίσης ζητείται να περιληφθεί άρθρο στον οικείο Νόμο που θα προβλέπει και την ενημέρωση του μέλους της Αστυνομίας, εναντίον του οποίου εκκρεμεί η υπόθεση, σχετικά με την κατάληξη της διερεύνησης, ώστε ο υπό κατηγορία αστυνομικός να δύναται, αν το επιθυμεί, να κινηθεί νομικά εναντίον του πολίτη που προέβη στην ανυπόστατη καταγγελία.

Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ ζητά εξάλλου να καθοριστεί με εσωτερική νομοθεσία χρονικό πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων, “προκειμένου να αποφεύγεται η χρονοτριβή που σήμερα παρατηρείται”.

Ο Πρόεδρος της Αρχής εξήγησε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι η Αρχή διερευνά μόνο επώνυμα παράπονα και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει βάσιμη υπόθεση, τότε λαμβάνεται γραπτή κατάθεση από τον παραπονούμενο, πριν την έναρξη οποιωνδήποτε άλλων διαδικασιών.

Ο Ανδρέας Πασχαλίδης ανάφερε ακόμη, ότι η Αρχή με την ολοκλήρωση μιας διερεύνησης παραπόνου καθηκόντως ενημερώνει το Αρχηγείο Αστυνομίας, για το αποτέλεσμα, αλλά όχι τον φερόμενο υπό καταγγελία αστυνομικό υπάλληλο. Η ενημέρωση του υπό καταγγελία μέλους της Αστυνομίας, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Αρχηγείου και όχι της Αρχής, ανέφερε.

Η Αρχή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαφωνεί με την εισαγωγή χρονικού πλαισίου, καθώς, όπως υποστηρίζεται, θα δημιουργήσει πίεση στους ποινικούς ανακριτές. Αντίθετα, ο ΚΑΣ εκτιμά ότι η απουσία χρονικού πλαισίου δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και συνάμα λειτουργεί σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων (οικονομικό και ψυχολογικό κόστος).

Πηγή: ΚΥΠΕ