Έρευνα με το πρόγραμμα RADAR, που εντοπίζει τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες, πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο σε 17 διαφορετικά σχολεία, με αντιπροσωπευτικό δείγμα των μαθητών της Δ’ Δημοτικού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η ομάδα του eyeRadar είχε ως στόχο να εξετάσει την αναγνωστική ευχέρεια των παιδιών της Δ’ Δημοτικού με το ψηφιακό ανιχνευτικό εργαλείο eyeRadar.

Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε από το eyeRadar, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Cyprus Pain Clinic.

Προστίθεται ότι η μέθοδος RADAR (Rapid Assessment for Dyslexia & Abnormalities in Reading), δημιουργήθηκε από μια διεπιστημονική ομάδα Ελλήνων οφθαλμιάτρων, μηχανικών και λογογοπαθολόγων, με επικεφαλής τον χειρουργό οφθαλμίατρο Δρ. Ι. Ασλανίδη και βασίζεται σε δεκαετή έρευνα πάνω στη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως Harvard, Cardiff MET και John Hopkins. Η μέθοδος έχει ήδη εφαρμοστεί σε περισσότερους από 3.000 μαθητές και έχει πιστοποίηση CE από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το 10% του πληθυσμού έχει δυσλεξία και μέχρι το 25% κάποιας μορφής αναγνωστική δυσκολία. Παιδιά 5 έως 14 ετών αποτελούν την ηλικιακή ομάδα που επηρεάζεται περισσότερο, καθώς μαθαίνουν να γράφουν, να διαβάζουν και να εξάγουν νόημα από τα συμφραζόμενα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα κοινοποιηθούν την νέα σχολική χρονιά.