Η σχολική βία και η νεανική παραβατικότητα αποτελούν πολύ σοβαρά ζητήματα τα οποία στην εποχή μας λαμβάνουν συχνά μεγάλες διαστάσεις και απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας. Σύμφωνα με έρευνες που αξιοποιεί η ίδια η UNICEF (United Nations Children’s Fund) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με σκοπό την άμβλυνση του προβλήματος, οι μισοί σχεδόν μαθητές ηλικίας 13 μέχρι 18 ετών παγκοσμίως έχουν υποστεί βία από συμμαθητές τους είτε μέσα στον σχολικό χώρο είτε έξω από αυτόν, ενώ, όπως θα αναμενόταν, πολύ μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των μαθητών που έχουν γίνει μάρτυρες ή θεατές φαινομένων βίας και παραβατικότητας. Σύμφωνα με τη UNICEF, η πιο κοινή μορφή σχολικής βίας είναι ο εκφοβισμός (bullying).

Στη χώρα μας, παρά τα μέτρα που λαμβάνονται από την Πολιτεία, παρατηρείται περιοδικά έξαρση της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, ειδικά σε ό,τι αφορά φαινόμενα καταστροφών, εμπρησμών και βανδαλισμών σε σχολικούς χώρους, αλλά και φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού. Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), με μια σειρά προληπτικών μέτρων που λαμβάνει, μέσω της προώθησης δράσεων και καλών πρακτικών, φαίνεται αποφασισμένο να κτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, αφού ζητούμενο είναι η πρόληψη και η μη εμφάνιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας και όχι η εκ των υστέρων καταστολή τους.

>Τι προκαλεί τη βία και την παραβατικότητα στα σχολεία

Η βία/παραβατικότητα στα σχολεία μπορεί να λάβει μορφή σωματικής βίας, ψυχολογικής βίας, σεξουαλικής βίας και εκφοβισμού, περιλαμβανομένου και του διαδικτυακού εκφοβισμού. Τα φαινόμενα βίας εμφανίζονται συχνότερα μεταξύ μαθητών, αλλά κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστούν και μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Πριν προχωρήσουμε στην παρουσίαση των δράσεων, μέτρων και καλών πρακτικών που εφαρμόζει το ΥΠΑΝ για το θέμα της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία, ας δούμε επιγραμματικά τα κυριότερα αίτια του θλιβερού αυτού φαινομένου και των επιπτώσεων του στους μαθητές. 

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στη σχολική βία. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι η λανθασμένη ανατροφή των παιδιών μέσα στην οικογένεια, οι ακραίες θρησκευτικές πεποιθήσεις, η έλλειψη επαρκούς κατάρτισης των  εκπαιδευτικών, η βία μέσα στην οικογένεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης, η κοινωνική ανισότητα, η σιωπή γύρω από τη βία στην κοινότητα, το μη ικανοποιητικό νομικό πλαίσιο, καθώς και η υπερβολική έκθεση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, ιδιαίτερα, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τα παιδιά που επηρεάζονται από τη βία μπορεί να υποφέρουν σωματικά, πνευματικά, ψυχικά. Η βία/παραβατικότητα μπορεί να προκαλέσει κάθετη πτώση στην ακαδημαϊκή τους επίδοση, έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες, αυτοαπομόνωση, ακόμα και τάσεις αυτοκτονίας.

>Προώθηση δράσεων και καλών πρακτικών από το ΥΠΑΝ

Το ΥΠΑΝ, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί για την Πρόληψη και τη Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, έχει προχωρήσει στην προώθηση σειράς δράσεων και καλών πρακτικών, με πρωταρχικό στόχο τη μείωση και, ιδανικά, τη μη εμφάνιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας είτε μέσα στους σχολικούς χώρους είτε έξω από αυτούς. Πιο κάτω παρατίθενται μερικές από τις δράσεις και τις καλές αυτές πρακτικές, που επιχειρούν να φρενάρουν τη βία στα σχολεία μας, με «μπροστάρηδες» το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του ΥΠΑΝ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

1. Διαγωνισμός μεταξύ σχολείων

Πρόκειται για δράση που αναλαμβάνεται σε συνεργασία του Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Εγκληματικότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του Γραφείου του Επιτρόπου Εθελοντισμού. Μέσω της δράσης, προκηρύσσεται διαγωνισμός και βραβεύονται σχολικές μονάδες στις οποίες εφαρμόστηκαν καλές πρακτικές πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας. Οι καλές πρακτικές που θα υλοποιήσουν τα σχολεία εντάσσονται στο Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας, το οποίο το κάθε σχολείο καθορίζει και υλοποιεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς. 

Οι βραβεύσεις των σχολικών μονάδων έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν την ανάληψη πρωτοβουλιών για ενδοσχολικές δράσεις που προωθούν τη δημιουργία θετικού κλίματος στα σχολεία και τη συνεργασία και εμπλοκή μαθητών σε δημιουργικές και ευχάριστες δραστηριότητες, με απώτερο στόχο την πρόληψη και μείωση της βίας και της νεανικής παραβατικότητας.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, ο Διαγωνισμός έχει ως θέμα την προώθηση, γνωστοποίηση και εφαρμογή της πολιτικής για την πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού στο πλαίσιο πρόληψης της βίας και της νεανικής παραβατικότητας στο σχολείο και της προαγωγής της ενεργού πολιτότητας.  

Το κάθε σχολείο που θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό χρειάζεται να παρουσιάσει και να επεξηγήσει τη διαδικασία που ανέπτυξε και ακολούθησε για την υλοποίηση των δράσεων για την πρόληψη και διαχείριση της βίας/παραβατικότητας, τεκμηριώνοντας τη συλλογική συμμετοχή εκπαιδευτικών, μαθητών και άλλων μελών της σχολικής κοινότητας, καθώς και σχετικών φορέων. Επιπρόσθετα, το κάθε σχολείο θα πρέπει να υποβάλει τα τεκμήρια της δράσης του, δηλαδή το έργο που έχει αναπτυχθεί, σε μία ή και περισσότερες μορφές (π.χ. δημιουργία βίντεο, δημιουργία/παρουσίαση θεατρικού δρωμένου). 

Τα γενικά κριτήρια αξιολόγησης των δράσεων είναι η ενεργός εμπλοκή των μαθητών και συνεργασία με άλλες ομάδες στόχων (εκπαιδευτικοί και γονείς), η σύνδεση των δράσεων με το Σχέδιο Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Παραβατικότητας και με το Ενιαίο Σχέδιο Βελτίωσης της Σχολικής Μονάδας, η συνεργασία με υπηρεσίες και φορείς εκτός σχολείου, καθώς και η πρωτοτυπία, επινοητικότητα και δημιουργικότητα.

Η απονομή των βραβείων πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε ειδική τελετή κατά την οποία τα βραβευθέντα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις δράσεις τους. Σε κάθε σχολείο που βραβεύεται δίνεται συμβολικό χρηματικό ποσό. Το ποσό αυτό χρησιμοποιείται για πρωτοβουλίες και δράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη της βίας στο σχολείο και της νεανικής παραβατικότητας, σε συνεργασία με το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο.

Περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα καλών πρακτικών από τους διαγωνισμούς των προηγούμενων ετών βρίσκονται αναρτημένα στον σύνδεσμο:pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=3211&Itemid=503&lang=el 

2. Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπεύθυνων Τμημάτων με θέμα τη σχολική βία και παραβατικότητα

Το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπεύθυνων Τμημάτων με θέμα τη σχολική βία και παραβατικότητα για όλους τους εκπαιδευτικούς Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, προωθείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Σχολικής Εκπαίδευσης και τις Υπηρεσίες του ΥΠΑΝ. Στόχος του Προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί να βελτιώσουν τις γνώσεις, στάσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για πρόληψη και διαχείριση της βίας και παραβατικότητας, από τη θέση του θεσμικού τους ρόλου ως Υπεύθυνων Τμημάτων. Αναμένεται ότι η ενδυνάμωση των Υπεύθυνων Τμημάτων θα αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα για τα παιδιά του τμήματός τους, αλλά και για τους ίδιους, ενώ θα τους δώσει την ικανότητα να καταστούν ικανοί να συμβάλουν στη στήριξη όλων των παιδιών, με σκοπό να αναπτυχθεί ένας υγιής και δυνατός δεσμός του παιδιού με τον εκπαιδευτικό του, το τμήμα του και το σχολείο του και αυτός ο δεσμός να αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα για θέματα βίας και παραβατικότητας.

Σε συνέχεια της πιλοτικής προσφοράς του Προγράμματος τον Ιούνιο του 2022 σε διαδικτυακή μορφή, το Πρόγραμμα, κατά τη φετινή χρονιά, προσφέρεται εξ αποστάσεως και σε ασύγχρονη μορφή, αξιοποιώντας το Διαδικτυακό Περιβάλλον Μάθησης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (elearn.pi.ac.cy/). Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν σε χρόνο που οι ίδιοι θα αποφασίσουν και με τον δικό τους προσωπικό ρυθμό. Για διευκόλυνση των εκπαιδευτικών έχει αναπτυχθεί λεπτομερής Οδηγός Εκπαιδευομένων, ο οποίος περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και βήματα για την παρακολούθηση του Προγράμματος.

Το περιεχόμενο του Προγράμματος αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες: α) Πολιτικές Πρόληψης και Διαχείρισης, β) Εξατομικευμένη Στήριξη Παιδιών και γ) Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών. Η κάθε ενότητα περιλαμβάνει τις βιντεοσκοπημένες παρουσιάσεις των εισηγητών, καθώς και μικρό αριθμό δραστηριοτήτων με άμεση ανατροφοδότηση. 

Για τη φετινή χρονιά το Πρόγραμμα είναι διαθέσιμο μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023 και ο αναμενόμενος χρόνος για την ολοκλήρωσή του υπολογίζεται στις δώδεκα ώρες. Μέχρι σήμερα, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Πρόγραμμα άνω των δύο χιλιάδων εκπαιδευτικών, εκ των οποίων οι 500 περίπου το έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στον σύνδεσμο: pi.ac.cy/pi/index.php?option=com_content&view=article&id=3857&Itemid=501&lang=el.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και πρόληψη

 Η δράση αυτή προωθείται μέσω του Παρατηρητηρίου για τη Βία στο Σχολείο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Παρέχει στήριξη στις σχολικές μονάδες και προσφέρει Προγράμματα Επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς που στοχεύουν στη βελτίωση του σχολικού κλίματος, με απώτερο στόχο τη μείωση της βίας στα σχολεία. Τα εν λόγω Προγράμματα εστιάζουν είτε εξ ολοκλήρου στο ατομικό επίπεδο (Προαιρετικά Σεμινάρια, Ημερίδες-Συνέδρια), είτε συνδέουν το ατομικό επίπεδο με το συλλογικό επίπεδο (Δίκτυο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Υπευθύνων Τμημάτων), είτε εστιάζουν μόνο στο συλλογικό επίπεδο του σχολείου. 

Το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο προσφέρει δομημένα Προγράμματα Επιμόρφωσης σε σχολική βάση. Η στήριξη για εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών από λειτουργούς του Παρατηρητηρίου γίνεται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε σχολικής μονάδας. Τα προγράμματα είναι: α) Πρόληψη και διαχείριση του Σχολικού Εκφοβισμού στο Γυμνάσιο, β) Όταν οι αμέτοχοι θεατές γίνονται δρώντες θεατές: Πρόληψη και διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία, γ) Πρόληψη και διαχείριση των σχολικών συγκρούσεων σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και δ) Δίκτυο Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές) για ανάλυση, πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς με χρήση των ψυχοπαιδαγωγικών μεθόδων της συστημικής (ή οικοσυστημικής) προσέγγισης.

Βασική προϋπόθεση για εμπλοκή του σχολείου σε ένα Πρόγραμμα είναι η σύμφωνη γνώμη των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Οι επιμορφώσεις πραγματοποιούνται σε ομάδες εκπαιδευτικών για το 50% τουλάχιστον του προσωπικού ή στην ολομέλεια σε σχολικό χρόνο και οι εκπαιδευτικοί δεσμεύονται να εμπλακούν στην εφαρμογή του Προγράμματος, π.χ. στη διδασκαλία σχετικών μαθημάτων και την εφαρμογή τεχνικών. Στο πλαίσιο του Προγράμματος υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα ενημέρωσης ή/και επιμόρφωσης των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου.

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, το Παρατηρητήριο για τη Βία στο Σχολείο προσφέρει προγράμματα υποστήριξης σε 53 σχολεία και σε 1204 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. 

Περισσότερες πληροφορίες και επιμορφωτικό υλικό βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου στον σύνδεσμο pi.ac.cy/pavis

>Θέματα σχολικού εκφοβισμού

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προσφέρει ειδικές επιμορφώσεις στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, μέσα από τις δομές του. Πιο συγκεκριμένα υλοποιούνται επιμορφώσεις στο πλαίσιο σεμιναρίων σε σχολική βάση, προαιρετικών σεμιναρίων, του Προγράμματος Επιμόρφωσης Στελεχών Εκπαίδευσης, της λειτουργίας Δικτύου Σχολείων Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, της υποστήριξης της αντιρατσιστικής πολιτικής, του Διημέρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, των σεμιναρίων για γονείς και των διαδικτυακών μαθημάτων για μαθητές/μαθήτριες σε μη εργάσιμο χρόνο.

Αναφορικά με τον εκφοβισμό και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, σημειώνεται  ότι το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο συντονίζει το «Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CyberSafety IV», μία από τις κύριες δράσεις του οποίου είναι η παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με συμμετοχή παιδιών, νέων, εκπαιδευτικών και γονέων, σε θέματα που αφορούν στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Επίσης, παρέχει τη Γραμμή Καταγγελιών 1480 προσφέροντας ένα άμεσο σημείο αναφοράς για καταγγελίες παράνομου περιεχομένου ή ενεργειών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού. 

Στη μάχη και η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του ΥΠΑΝ

Η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του ΥΠΑΝ διοργανώνει δράσεις, παρεμβάσεις, προγράμματα, βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, με στόχο την πρόληψη και τον χειρισμό  προβλημάτων ψυχικής υγείας καθώς και  την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο. Οι ενέργειες αυτές απευθύνονται είτε στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και γενικότερα στη σχολική κοινότητα είτε σε ειδικές περιπτώσεις παιδιών για τα οποία, μετά την ολοκλήρωση της ψυχοδιαγνωστικής διαδικασίας, προγραμματίζονται εξατομικευμένες παρεμβάσεις στη βάση των αναγκών που προκύπτουν. Συγκεκριμένα:

1. Εκπαιδεύσεις

Η ΥΕΨ εκπαιδεύει ένα μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικής, Μέσης και Τεχνικής) σε διάφορα θέματα όπως: διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, εκφοβισμός, σχολική βία, μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο, διαχείριση συναισθηματικών αντιδράσεων μαθητών σε περιόδους κρίσεων κ.λπ. Εκπαιδεύσεις για θέματα ψυχικής υγείας παρέχονται επίσης και σε γονείς/κηδεμόνες. 

2. Προληπτικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια για μαθητές

Τα βιωματικά εργαστήρια είναι μια μέθοδος επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης που στόχο έχει να βοηθήσει τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες αντιμετώπισης και επικοινωνίας, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις δυσκολίες τους. Πραγματοποιούνται σε διαμορφωμένο χώρο για ομάδες και δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να επεξεργαστούν προσωπικά τους βιώματα και να δοκιμάσουν λύσεις ώστε να μπορούν στο μέλλον να τις εφαρμόσουν. Τα βιωματικά εργαστήρια που εφαρμόζονται από την ΥΕΨ αφορούν θέματα όπως η φιλία, η διαφορετικότητα, η διαχείριση θυμού, η διαχείριση συγκρούσεων, η επίδραση του διαδικτύου, η ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας, η αναγνώριση και διαχείριση συναισθημάτων  και η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης. Επίσης, τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται το Πρόγραμμα ο «Κύκλος της Υποστήριξης», το Πρόγραμμα «Συζητήσεις Εφήβων» καθώς και το προληπτικό πρόγραμμα «Ευτυχισμένες τάξεις», που προωθείται από την ΥΕΨ στο πλαίσιο της θετικής εκπαίδευσης και της προώθησης της ψυχικής υγείας όλων των μαθητών. 

3. Παρουσιάσεις από ΥΕΨ

Οι εξειδικευμένες αυτές παρουσιάσεις της Υπηρεσίας Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) απευθύνονται σε μαθητές, γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς.  Οι παρουσιάσεις αφορούν τα πιο κάτω θέματα: ● Θετική ψυχολογία – θετική εκπαίδευση, ● Διαχείριση κρίσεων στα σχολεία, ● Πένθος και απώλεια, ● Διαχείριση άγχους, ● Ψυχική ανθεκτικότητα, ● Διαχείριση θυμού, ● Πειθαρχία, όρια, συνέπειες, ● Μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό Σχολείο, ● Μετάβαση από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο, ● Ο ρόλος του σχολικού ψυχολόγου –  Ψυχοεκπαιδευτική παρουσίαση προς γονείς, ● Εθισμός στο Διαδίκτυο: Γενικά Χαρακτηριστικά, αιτιολογία και πρακτικοί τρόποι διαχείρισης στο πλαίσιο του σχολείου, ● Διαχείριση δύσκολων  συμπεριφορών, ● Διαδικτυακές παρουσιάσεις σε μαθητές Λυκείου παγκύπρια με θέμα την ψυχική ενδυνάμωση, ● Ενσυναίσθηση, ● Ευγνωμοσύνη, ● Εκφοβισμός.

Αθηνά Μιχαηλίδου: Προτεραιότητα του ΥΠΑΝ η πρόληψη

Σε δηλώσεις της στον «Φιλελεύθερο», η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου ανέφερε ότι η πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΝ, αφού πρόκειται για ένα στόχο που, αν επιτευχθεί, θα έχει καθοριστικά θετική επίδραση σε ολόκληρη την κοινωνία. Η Υπουργός επεσήμανε ότι το ίδιο το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπει εμπλουτισμό και ενίσχυση των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων με δράσεις που προάγουν την ενσυναίσθηση, την πρόληψη, την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, την ισότητα των φύλων και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ποικιλομορφία. Προβλέπει, επίσης, συνέχισε η κ. Μιχαηλίδου, αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του Κώδικα Συμπεριφοράς κατά του ρατσισμού στα σχολεία και του Οδηγού Διαχείρισης και Καταγραφής Ρατσιστικών Περιστατικών, με στόχο την αναβάθμιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που θα ενδυναμώσουν τα σχολεία και θα καλλιεργήσουν μια ισχυρή στάση πρόληψης απέναντι στα περιστατικά οποιασδήποτε διάκρισης. Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου, ως ΥΠΑΝ, θα κινηθούμε με αποφασιστικότητα για περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία μας και για δραστική μείωση ή ακόμα και εξάλειψη των φαινομένων σχολικής βίας και νεανικής παραβατικότητας. Στόχος δεν πρέπει να είναι η δημιουργία σχολείων-φυλακών, αλλά σχολείων-χώρων δημιουργίας και μάθησης, κατέληξε η Υπουργός.   

 

 

Σε ό,τι αφορά τα ακραία περιστατικά βίας που παρατηρούνται στα σχολεία μας, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι αυτά αφορούν πολλούς φορείς  (αστυνομία, κοινότητες, σχολείο, γονείς κ.λπ.), οι οποίοι θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να τα αντιμετωπίσουν σφαιρικά, ως κοινωνικό φαινόμενο. Ήδη, πρόσθεσε, για προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος, συζητούνται ανασταλτικά μέτρα, όπως η τοποθέτηση καμερών και η ενίσχυση της φύλαξης των σχολικών χώρων.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Απαιτείται αποφασιστικότητα

Αναμφισβήτητα, η παραβατική συμπεριφορά και η βία, οποιασδήποτε μορφής, αποτελούν θλιβερά φαινόμενα που απασχολούν ολόκληρη την κοινωνία. Ειδικά όταν η βία εκδηλώνεται μέσα στους σχολικούς χώρους, οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της κοινωνίας μας, δικαιολογημένα αυξάνονται. Η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας να δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη των φαινομένων σχολικής βίας και νεανικής παραβατικότητας κινείται προς την απόλυτα ορθή κατεύθυνση. Ευχόμαστε, όλες αυτές οι δράσεις και οι καλές πρακτικές που προωθούνται να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η νέα Υπουργός Παιδείας έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για την αποφασιστικότητα της να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» στον χώρο της εκπαίδευσης. Το πρώτο ζητούμενο είναι να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα και στα θέματα της βίας. Το δεύτερο, η προσπάθεια της να στηριχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από την Πολιτεία γενικότερα.