Στο πλαίσιο μιας έκτακτης αλλά ιδιαίτερα εποικοδομητικής συνάντησης, την περασμένη Τρίτη, υπουργός Παιδείας και ΟΕΛΜΕΚ συζήτησαν αναλυτικά το μείζον θέμα που ταλανίζει αρκετά σχολεία: Τη σχολική βία και τη νεανική παραβατικότητα, φαινόμενα που ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα απασχόλησαν αρκετά την κοινή γνώμη.  Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός, ανέφερε στον «Φ» ότι στη συνάντηση έγινε μια επαρκής συζήτηση για το ζήτημα αυτό, ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων. Αναφορικά με τις σκέψεις που υπάρχουν για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων εντός των σχολικών χώρων, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχουν να επιτελέσουν και οι Υπεύθυνοι Τμήματος, επισημαίνοντας ότι θα επιμορφώνονται σχετικά και συστηματικά για τον χειρισμό αυτών των ζητημάτων. Επιπρόσθετα, εξετάζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων σε σχολεία και κυρίως σε αυτά που παρουσιάζουν αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας. 

Σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, είναι και «το πώς δρούμε μέσα στο σχολείο και πώς ενισχύονται οι προσπάθειες αντιμετώπισης των φαινομένων αυτών, που αναμφίβολα δημιουργούν προβλήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο μέρη –υπουργείο και ΟΕΛΜΕΚ– φαίνεται να έχουν συνεννοηθεί ούτως ώστε να εξετάσουν από κοινού κάποιους μηχανισμούς και δομές για τα θέματα αυτά, αλλά και για στήριξη παιδιών που παρουσιάζουν αυξημένα προβλήματα και εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επανεξετάζουν τα νομοθετήματα για μπούλινγκ

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου για τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020 και αρκετά συχνά λέγεται ότι αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από το υπουργείο Παιδείας, ανέφερε ότι το υπουργείο έχει εδώ και καιρό αποταθεί στη Βουλή ζητώντας της όπως προχωρήσει σε αλλαγές σε συγκεκριμένα σημεία της νομοθεσίας, ούτως ώστε να μπορεί στην πράξη να ενεργοποιηθεί.  Σημειώνεται επίσης ότι από πλευράς της η ΟΕΛΜΕΚ στο πλαίσιο της συνάντησης της με τον υπουργό έθεσε τις απόψεις της επί των θεμάτων αυτών, ενώ επανέλαβε εκ νέου τις εισηγήσεις της, οι οποίες θεωρεί ότι θα συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό στην επίλυση του προβλήματος. Υπενθυμίζεται ότι μερικά από τα αιτήματα της ΟΕΛΜΕΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι η τοποθέτηση φρουρών ασφαλείας και στα Γυμνάσια, καθώς και η ουσιαστική ενίσχυση προγραμμάτων και Συμβουλευτικής μέσα στα σχολεία.