Τις διαμαρτυρίες όλων προκάλεσε η αναθεωρημένη πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για τον νέο τρόπο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσοκομείων, υποστήριξε χθες δημόσια ότι η πρόταση του οργανισμού «είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των μεγάλων νοσοκομείων» και την ίδια ώρα οι εκπρόσωποι του συνδέσμου μικρομεσαίων νοσηλευτηρίων υποστήριζαν στο παρασκήνιο ότι η πρόταση «ευνοεί τα μεγάλα νοσηλευτήρια και όχι τα μικρομεσαία και μικρά». 

«Στόχος είναι να ενταχθούν κριτήρια που θα καλύπτουν τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα νοσοκομεία» το σχόλιο από πλευράς ΟΑΥ, ο οποίος προγραμματίζει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή τον ερχόμενο Ιούλιο, χρονοδιάγραμμα με το οποίο όμως δεν συμφωνούν οι εκπρόσωποι των νοσηλευτηρίων που υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση.

Ο ΟΑΥ είχε στείλει την αρχική του πρόταση σε όλα τα νοσηλευτήρια πριν από μερικούς μήνες και μετά τις διαβουλεύσεις που ακολούθησαν προχώρησε σε επεξεργασία όλων των εισηγήσεων που τέθηκαν ενώπιον του και αναθεώρησε τον σχεδιασμό που είχε αρχικά ετοιμάσει. 

Οι σημαντικότερες αλλαγές αφορούν την διαπίστευση των νοσοκομείων, τον τρόπο αποζημίωσης των εξειδικευμένων επεμβάσεων, την αποζημίωση των νοσοκομείων σε σχέση με τον αριθμό των χειρουργικών αιθουσών που διαθέτουν, αλλά και την προσθήκη δεικτών ποιότητας και ασφάλειας στα  ποιοτικά κριτήρια στην βάση των οποίων θα αποζημιώνονται τα νοσοκομεία.  

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θέλουν δωρεάν φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Οι αλλαγές αυτές, όπως φαίνεται δεν ικανοποίησαν τα νοσοκομεία τα οποία, αναλόγως μεγέθους και δυναμικότητας, διαμαρτύρονται και ζητούν εκ νέου αλλαγές από τον ΟΑΥ. 

Σε ό,τι αφορά την διαπίστευση των νοσοκομείων, ο ΟΑΥ προκειμένου να δώσει περισσότερα κίνητρα στα μικρομεσαία και μικρά νοσηλευτήρια, ενέταξε στον σχεδιασμό του και την παραχώρηση μονάδων στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα νοσηλευτήριο είναι διαπιστευμένο αλλά όχι από οίκο εγκεκριμένο από τον διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα διαπίστευσης ISQua. (Αξίζει να αναφερθεί ότι η διαδικασία διαπίστευσης στα πλαίσια του ISQua κοστίζει πολύ περισσότερο από ότι η διαπίστευση από οίκο μη εγκεκριμένο από τον διεθνή αυτό φορέα). Για να εξισορροπήσει την κατάσταση ο οργανισμός καθόρισε ότι τα διαπιστευμένα από τον ISQua νοσοκομεία θα λαμβάνουν 15 επιπρόσθετες μονάδες στην αποζημίωση τους και τα υπόλοιπα θα λαμβάνουν μόνο 5 μονάδες. 

Η ενέργεια αυτή του ΟΑΥ, προκάλεσε την αντίδραση τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών νοσηλευτηρίων, με τα μεγάλα νοσηλευτήρια να υποστηρίζουν ότι ο οργανισμός, «ρίχνει την ποιότητα της διαπίστευσης των νοσοκομείων» και τα μικρά να διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι ο οργανισμός παραχωρεί μόνο 5 μονάδες σε όσους θα εξασφαλίσουν διαπίστευση από οίκους εκτός ISQua. 

Διαμαρτυρίες καταγράφονται από πλευράς των μεγάλων νοσοκομείων και για την αλλαγή που αφορά τον τρόπο αποζημίωσης των εξειδικευμένων επεμβάσεων, αφού ο ΟΑΥ διαφοροποίησε την αρχική του πρόταση με τρόπο που  όπως υποστηρίζει ο ΠΑΣΙΝ θα επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτηρίων. 

Τα μικρομεσαία και μικρά νοσοκομεία από πλευράς τους, διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι βάσει της νέας πρότασης δεν θα λαμβάνουν επιπρόσθετες αποζημιώσεις εάν διαθέτουν μόνο δύο ή λιγότερες χειρουργικές αίθουσες. 

Σε ό,τι αφορά την ένταξη δεικτών ποιότητας και ασφάλειας, δεν καταγράφηκαν χθες, τουλάχιστον επίσημα αντιδράσεις, ενώ για όλες τις αλλαγές, τα νοσοκομεία του ΓεΣΥ αναμένεται ότι θα ενημερωθούν λεπτομερώς την ερχόμενη Πέμπτη. 

Αναφέρεται ότι στην πρόταση του ΟΑΥ περιλαμβάνονται και πρόνοιες που αφορούν νοσηλευτήρια που θα ενταχθούν στο μέλλον στο ΓεΣΥ.