Πίεση στους τεχνοκράτες προκειμένου να επιτρέπονται αναπτύξεις στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σωτήρας, πέραν των προνοιών του Τοπικού Σχεδίου, ασκήθηκαν εκ νέου στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εμπορίου κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος. Σε μια τεταμένη συνεδρία, στην οποία συζητείτο ένα ξεκάθαρα περιβαλλοντικό θέμα στην επιτροπή Εμπορίου αντί στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ενοχλήθηκε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, όταν ο Δήμαρχος Σωτήρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης έκανε αναφορά στην έκθεση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΑΟ). 

Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοπέμπτου παρεμβαίνοντας ανέφερε ότι το θέμα που συζητείται είναι θέμα της επιτροπής Περιβάλλοντος. Εξήγησε ότι τα θέματα Natura 2000, καθώς και οι όροι και οι διαδικασίες που αφορούν την ΕΑΟ, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της κοινοβουλευτικής επιτροπής Περιβάλλοντος. Παρεμβαίνοντας ο κ. Χατζηγιάννης και απευθυνόμενος στον κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι «δεν είναι τίτλος ιδιοκτησίας η συζήτηση κανενός θέματος». Ο κ. Θεοπέμπτου επανέλαβε ότι το θέμα αφορά την επιτροπή Περιβάλλοντος, προσθέτοντας ότι θα εγγραφεί προς συζήτηση και στην επιτροπή Περιβάλλοντος. 

Σε μια άλλη εξέλιξη και όταν ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Σωτήρας απαντούσε σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη Sun City, ο κ. Θεοπέμπτου διερωτήθηκε ποιον εκπροσωπεί στη συνεδρία, με τον ίδιο να απαντάει τον Δήμο Σωτήρας. Ακολούθως, όμως, πρόσθεσε ότι το θέμα του Sun City είναι παρεμφερές και ως γνώστης του θέματος έδωσε τις σχετικές απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Sun City: Μπλόκο σε νομιμοποίηση παράνομων ορόφων

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο νομικός του Δήμου Σωτήρας και της κατασκευάστριας εταιρείας του Sun City, Θεόδωρος Χατζηγεωργίου, «τα στοιχεία τα οποία ανέφερα μόνο κάποιος που εμπλέκεται θα τα γνώριζε». Τονίζεται πάντως, ότι τα στοιχεία που ανέφερε ερμηνεύονται διαφορετικά από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο κάνει λόγο για επιπρόσθετους ορόφους στη ξενοδοχειακή και οικιστική μονάδα, με στόχο οι συνολικοί όροφοι να φτάσουν τους οκτώ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τμήματος Πολεοδομίας, η ξενοδοχειακή μονάδα Sun City είναι εγκριμένη για 7 και προστίθεται ένας όροφος, ενώ η οικιστική είναι 6 και προστίθενται 2 όροφοι. Αντίθετα, ο κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε ότι προστίθεται ένας όροφος στην οικιστική ανάπτυξη από τη στιγμή που δεν λήφθηκε υπόψη ότι το ισόγειο και ο χώρος στάθμευσης, μετατράπηκαν σε χώρο στάθμευσης και επομένως δεν πρέπει να προσμετρούνται ως όροφος. 

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι είναι έκδηλη η ανησυχία όλων για το τι συμβαίνει στην περιοχή. Επισήμανε ότι θα κληθούν σε προσεχή συνεδρία τόσο οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, όσο και οι διοικητικοί, καθώς επίσης και ο Γενικός Εισαγγελέας. Έκανε λόγο για δυσμενή διάκριση σε βάρος της συγκεκριμένης περιοχής. Απευθυνόμενος στην τοπική Αρχή σε περίπτωση που δεν επιτραπούν οι αναπτύξεις τους κάλεσε «να πάρετε μπουλντόζα και να δημιουργηθεί νέο δεδομένο στην περιοχή». 

Ο Δήμος Σωτήρας προτίθεται να ετοιμάσει μελέτη δέουσας εκτίμησης για την περιοχή, η οποία να αποτελέσει τη βάση για τροποποίηση της ΕΟΑ. Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, περιβαλλοντική μελέτη θα διενεργηθεί και για λογαριασμό του Sun City, συγκρίνοντας τα διάφορα σενάρια της αδειοδότησης του έργου ως έχει και να κατεδαφιστούν οι παράνομοι όροφοι, ή να κτιστεί νέο τριώροφο κτήριο στο χώρο πρασίνου της εταιρείας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατά συρροήν παραβιάσεις για την ανάπτυξη Sun City

Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η εν λόγω περιοχή στερείται τα πολεοδομικά κίνητρα, ενώ έχουν δοθεί σε ανάπτυξη 100 μέτρα πιο κάτω. Επισήμανε ότι υπάρχει δυσμενής διάκριση μεταξύ αναπτύξεων και τόνισε ότι οι ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών δεν είναι στο απυρόβλητο. 

Δρομολογούνται συναντήσεις με επενδυτές

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολεοδομίας και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας. Πρόσθεσε ότι δρομολογούνται συναντήσεις με τους αιτητές προκειμένου να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Παρεμβαίνοντας ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε «να ξεπερνούμε το βαθύ κράτος της Κύπρου».

Εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας συμφώνησε με την τοποθέτηση της περιβαλλοντικής Αρχής. Πρόσθεσε ότι ενώπιον των αρμοδίων Αρχών υπάρχουν αιτήματα για έργα σε περιοχή με ιδιαιτερότητες, σε παραλιακή περιοχή που έχει καθοριστεί ως προστατευόμενη και εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000, ενώ, παράλληλα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει από τη στιγμή που η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνεται σε ανοικτή υπόθεση παράβασης που έχει αποστείλει η Κομισιόν.  

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας αναφερόμενος στην αίτηση για νομιμοποίηση των παράνομων ορόφων στο Sun City ανέφερε ότι ο Γενικός Ελεγκτής έχει αποστείλει επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών για ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να χορηγηθεί πολεοδομική άδεια κατά παρέκκλιση για όλη την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι έχουν σταλεί όλα τα δεδομένα στον υπουργό Εσωτερικών για λήψη απόφασης. Τόνισε ακόμα ότι ζητήθηκε γνωμάτευση και από τη Νομική Υπηρεσία. Ο κ. Χατζηγιάννης διερωτήθηκε κατά πόσο με τις ενέργειες του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται προσπάθεια να επηρεαστεί η απόφαση ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων.