Ο συνδυασμός της διά βίου μάθησης με την τεχνολογία, ο οποίος επιλέχθηκε από τους θεματοθέτες για να δώσει την ταυτότητα του χθεσινού δοκιμίου των Νέων Ελληνικών, ήταν αρκετός για να ανεβάσει το επίπεδο απαιτήσεων της εξέτασης.

Αν και οι περισσότεροι μαθητές βρήκαν τα θέματα βατά και αρκετά κατανοητά εκφράζοντας αισιοδοξία για την απόδοσή τους, φιλόλογοι ανέφεραν στον «Φ» πως επρόκειτο για ένα γραπτό το οποίο είχε ιδιαίτερες απαιτήσεις. Και δη, σε όλα τα μέρη του πλην εκείνου της Λογοτεχνίας. Κοινή αντίληψη όλων κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης μέρας των Παγκύπριων Εξετάσεων είναι ότι οι υποψήφιοι είχαν ενώπιον τους θέματα με κάποια δυσκολία, χωρίς όμως αυτό να χαρακτηρίζεται ως κακό ή αρνητικό. Το γεγονός ότι από πέρσι οι Παγκύπριες Εξετάσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο την πρόσβαση και κατάταξη των υποψηφίων σε Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, εκ των πραγμάτων οδηγεί σε ένα πιο απαιτητικό δοκίμιο. Κι αυτό διότι, ο σκοπός της απόλυσης από το Λύκειο εξυπηρετείται πλέον από τις εξετάσεις του δευτέρου τετραμήνου, οπόταν στις Παγκύπριες πλέον δεν παρακάθονται οι μαθητές που δεν επιθυμούν πρόσβαση σε Πανεπιστήμια.

Πέραν όμως από το περιεχόμενο του δοκιμίου, η εξεταστική δοκιμασία κύλησε ομαλά και δεν καταγράφηκαν προβλήματα. Η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, επισκέφθηκε χθες το πρωί το Λύκειο Δασούπολης, όπου έστειλε το μήνυμα ότι «η συγκεκριμένη εξέταση δεν αποτελεί το τέλος αλλά την αρχή για μια πορεία που μπορεί να είναι λαμπρή και αυτό εξαρτάται κυρίως από τους ίδιους και τις ίδιες».

Οι Παγκύπριες Εξετάσεις Πρόσβασης συνεχίζονται τη Δευτέρα με τα μαθήματα των Αγγλικών και της Φυσικής 4ωρο Τεχνικών Σχολών.