Σε αργία τίθεται σήμερα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, ο οποίος γλυτώνει την καθαίρεση ένεκα του ότι καταχώρησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο τον καταδίκασε σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για υπόθεση άσεμνης επίθεσης.

Το αδίκημα, σύμφωνα με τον απόφαση του δικαστηρίου, έγινε εις βάρος 16χρονης στο γραφείο του Μητροπολίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, τον Νοέμβριο του 1981.

Η έφεση αφήνει μεν ανοικτό το τελεσίδικο της ποινής, αλλά δεν ακυρώνει την απόφαση, οπόταν η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να ακολουθήσει την μέση οδό που είναι να τον θέσει σε αργία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», μέλη της Ιεράς Συνόδου λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του πρωτόδικου δικαστηρίου, η οποία είναι καταδικαστική, καθώς και την κοινή γνώμη η οποία είναι ξεκάθαρα αρνητική προς το πρόσωπο του Μητροπολίτη, θεωρούν πως υπό τας περιστάσεις, απαλλαχτική απόφαση ή απόφαση «ναι μεν αλλά», θα μετέθετε την αντίδραση στο σύνολο της ιεραρχίας.

Με τέτοια εξέλιξη διαφωνούν έντονα μέλη της Ιεράς Συνόδου τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τέτοιες πρακτικές και διερωτώνται προς τι να φορτωθούν οι ίδιοι και κατ’ επέκταση η Εκκλησία το βάρος της παρενόχλησης. Όπως πληροφορείται ο «Φ», κάποιοι κρίνουν ότι ενόσω εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου δεν ενδείκνυται να καθαιρεθεί ο Μητροπολίτης τέως Κιτίου, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει αν επιβεβαιωθεί η απόφαση του πρωτόδικου Δικαστηρίου ή αν η ποινή γίνει πιο αυστηρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», κάποιοι εγείρουν το ερώτημα, τι θα πράξει η Ιερά Σύνοδος, αν καθαιρέσει τον Κιτίου και τελικά αυτός αθωωθεί από το Ανώτατο.

Εισήγηση για το τι δέον γενέσθαι θα καταθέσει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο οποίος ενόσω ήταν Μητροπολίτης, ουδέποτε ανέχτηκε ιερείς οι οποίοι εμπλέκονταν σε αδικήματα ηθικής, σε σημείο που έλαβε μέρος ακόμη και σε παρακολουθήσεις ιερέων. Όπως μας υπεδείχθη, ο Μακαριότατος δεν θα ήθελε να φανεί ανακόλουθος σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, το οποίο ήδη πλήττει την εικόνα της Εκκλησίας η οποία μπορεί να εξωραϊστεί ή να τσαλακωθεί περαιτέρω, αναλόγως και της σημερινής απόφασης.

Η Ιερά Σύνοδος, επίσης εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αποκαθιστά σήμερα τον αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή και τον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη.

Όπως είναι γνωστό ο Παγκράτιος Μερακλής τέθηκε σε αργία το 1998, ενώ Ανδρέας Πιτσιλλίδης αφορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο σχετικά με θέσεις τις οποίες ανέπτυσσε και οι οποίες έρχονταν σε σύγκρουση με τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας. Ο κ. Πιτσιλλίδης έστειλε επιστολή στη Σύνοδο, η οποία διαμοιράστηκε σε όλους τους Συνοδικούς.

«Η Εκκλησία συγχωρεί», ήταν η θέση μέλους της Ιεράς Συνόδου με το οποίο επικοινώνησε ο «Φ».
Τέλος, όσον αφορά το θέμα της μη συλλειτουργίας του Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού με τον Αρχιεπισκόπο, ένεκα του ουκρανικού, δεν αναμένεται να συζητηθεί (τουλάχιστον σε έκταση), δεδομένου ότι ο αριθμός των Συνοδικών δεν μνημονεύουν τον Ουκρανίας Επιφάνιο περιορίζεται σε κάτω από τρεις.