Κοροϊδία χαρακτηρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες μελετητές, αρχιτέκτονες και πολιτικοί μηχανικοί της ΠΟΕΕΜ, την ηλεκτρονική αδειοδότηση που εφαρμόστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, για έκδοση Πολεοδομικών Αδειών και Αδειών Οικοδομής σε διάστημα 20 ημερών.

Όχι μόνο δεν εκδίδονται σε αυτό το διάστημα, αλλά χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τότε που οι αιτήσεις γινόντουσαν σε έντυπη μορφή, ισχυρίζονται οι άμεσα επηρεαζόμενοι.

Αυτή τη στιγμή χιλιάδες αιτήσεις εκκρεμούν στα επαρχιακά γραφεία του Τμήματος Πολεοδομίας αλλά και στους 4 μεγάλους Δήμους της Κύπρου που λειτουργούν ακόμη ως Πολεοδομικές αρχές. Η Παγκύπρια Οργάνωση Ελεύθερων Επαγγελματιών Μελετητών, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών κατήλθε χθες το απόγευμα σε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, ζητώντας από την Πολιτεία να δώσει άμεση λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει χιλιάδες πολίτες αλλά και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΜ, Χρίστος Ανδρέου, ανέφερε ότι οι 20 ημέρες για εξέταση των αιτήσεων είτε ηλεκτρονικά ή και γραπτώς, έχουν γίνει μήνες. «Δυστυχώς δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά εργαλεία, σύγχρονη τεχνολογία και ούτε έμπειρους λειτουργούς με αποτέλεσμα σήμερα να εκδίδονται ηλεκτρονικά οι απαιτούμενες άδειες μετά από έξι μήνες».

Εξήγησε ότι στο παρελθόν οι Πολεοδομικές Άδειες και Άδειες Οικοδομής, εκδίδονταν σε διάστημα περίπου τριών μηνών και σε έξι μήνες ένας εργολάβος ή πολίτης, είχε τις άδειες στο χέρι. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα συμπλέγματα, μέχρι να συγκροτηθούν τα τεχνικά θέματα. «Ζητάμε να υπάρξει άμεση στελέχωση του Τμήματος Πολεοδομίας, απλοποίηση των διαδικασιών και της γραφειοκρατίας και εισηγούμαστε μέρος της δουλειάς να το αναλάβουν εγγεγραμμένοι Μελετητές του ΕΤΕΚ για να εκκρίνουν άμεσα άδειες μέχρι τετρακατοικία σε εγγεγραμμένα οικόπεδα», επεσήμανε ο κ. Ανδρέου, λέγοντας ότι έχουν εισηγηθεί να διατεθούν αίθουσες στα Επαρχιακά Τμήματα Πολεοδομίας και εκεί με τάχιστες διαδικασίες να ελέγχονται τα απαιτούμενα, όπως οι αποστάσεις στα σύνορα, το ύψος και η κάλυψη εδάφους για την έκδοση Πολεοδομικής.

Επιπρόσθετα, υποστήριξε ότι έχουν αφυπηρετήσει έμπειροι τεχνικοί από το Τμήμα Πολεοδομίας με αποτέλεσμα σήμερα να έχει δημιουργηθεί το χάος. «Δυστυχώς η νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης έχει αποτύχει με εκατοντάδες επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και απλούς ιδιοκτήτες να αναμένουν εδώ και μήνες να πάρουν στα χέρια τους τις απαραίτητες άδειες. Από τον Ιανουάριο έχουμε υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση για άδεια ανέγερσης μικρής κατοικίας και ακόμη δεν μας έχουν ειδοποίηση που βρίσκεται», είπε.

Από την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση αδειών προκύπτει ακόμη ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη δανειοδότηση από τα Τραπεζικά Ιδρύματα τα οποία όπως υπογράμμισε ο κ. Ανδρέου, δεν εγκρίνουν δάνεια εάν δεν τους παρουσιαστεί η άδειας Οικοδομής. Τόνισε πως από αυτήν τη μεγάλη καθυστέρηση έχουν παγιοποιηθεί αρκετές αναπτύξεις και οικοδομές.

Στα επαρχιακά Τμήματα της Πολεοδομίας εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις για άδειες οι οποίες για να εξεταστούν μόνο αυτές, θα χρειαστούν τρία χρόνια σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΕΜ. Πρόσθεσε ότι στη Λεμεσό η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη καθώς το Τμήμα Πολεοδομίας εξετάζει πλέον και αιτήσεις για άδειες που εμπίπτουν σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.