Και κατά στρατιωτικών θα στρέφεται τελικά η ιδιωτική ποινική δίωξη που θα καταχωρηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα, σε σχέση με τον θάνατο του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου το 2005 στη Λεμεσό.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στο κατηγορητήριο θα βρίσκονται περί τα οκτώ ίσως και περισσότερα πρόσωπα και θα περιλαμβάνονται μέλη της Αστυνομίας, που είχαν την ευθύνη της αρχικής διερεύνησης της υπόθεσης, του ιατροδικαστή που διενήργησε αυτοψία και νεκροτομή στη σορό, αλλά και στρατιωτικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι στρατιωτικοί αποφασίστηκε να προστεθούν στο κατηγορητήριο μετά από τη μελέτη των καταθέσεων που υπάρχουν στο φάκελο της υπόθεσης που δόθηκε μαζί με το πόρισμα Μάτσα – Αλεξόπουλου από τη Νομική Υπηρεσία, αλλά και τις αναφορές της οικογένειας κυρίως για την αντίδραση κάποιων μετά από την είδηση του θανάτου του Θανάση. Όλα αυτά αξιολογήθηκαν από τον δικηγόρο Χρίστο Τριανταφυλλίδη που αποφάσισε, σε συνεννόηση  με την οικογένεια του Θανάση, να διευρύνουν τον κύκλο των προσώπων εναντίον των οποίων θα ασκηθεί ιδιωτική ποινική δίωξη, πάντα σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό αμέλεια καθήκοντος και όχι για την ευθύνη όσον αφορά στον θάνατό του.

Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή με την προσθήκη μελών της Εθνικής Φρουράς που υπηρετούσαν τότε και είχαν ευθύνη για τον 26χρονο, πρώτη φορά προκύπτει, αφού ούτε στο πόρισμά τους οι ποινικοί ανακριτές επέρριπταν ευθύνες σε στρατιωτικούς.

Οι Μάτσας – Αλεξόπουλος αναφέρθηκαν σε τέσσερα πρόσωπα που θα μπορούσαν να διωχθούν ποινικά για κατ’ ισχυρισμό παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μέλη της ΕΦ. Σε αυτούς που εισηγούνταν οι ανακριτές, περιλαμβάνονταν οι αξιωματικοί που είχαν πάει στη σκηνή, όπου βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης, και δεν είχαν προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες για εξέταση των συνθηκών του θανάτου του. Όπως και για τον ιατροδικαστή στο πόρισμα γίνονται διάφορες επισημάνσεις που έρχονταν σε σύγκρουση με τα ευρήματά του.

Σε περίπτωση μελλοντικής δίκης θα αναφερθεί, όπως πληροφορούμαστε, πως δεν συνάδουν τα ευρήματα από τη νεκροτομή με την πτώση του Θανάση από τη γέφυρα της Άλασσας, όπως αναφέρεται στο πόρισμα Μάτσα – Αλεξόπουλου, από ύψος πολυκατοικίας 11 ορόφων με ταχύτητα 71 χιλιόμετρα και με βάρος πτώσης 211 κιλά. Επίσης θα γίνει αντιπαραβολή του ευρήματος από τη νεκροψία για το υοειδές οστό, το οποίο μετά την εκταφή διαπιστώθηκε ότι ήταν σπασμένο, εξ ου και εξήχθη το συμπέρασμά  ότι ο θάνατός του προήλθε δια στραγγαλισμού. Επίσης στη σκηνή βρέθηκε μόνο το πορτοφόλι και το ρολόι του, ενώ έλειπε το κινητό του.

Πάντως χθες, ο νομικός Χρίστος Τριανταφυλλίδης δήλωσε ότι το κατηγορητήριο για ιδιωτική ποινική δίωξη αναφορικά με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου είναι έτοιμο. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, το κατηγορητήριο έχει κοινοποιηθεί στην οικογένεια, από την οποία αναμένονται σχόλια και παρατηρήσεις, προτού αυτό καταχωρηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Όπως μας ανέφερε, ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι στο κατηγορητήριο θα περιλαμβάνονταν 4-5 πρόσωπα, τώρα αυτά έχουν αυξηθεί. Δεν θέλησε να πει συγκεκριμένα για πόσους θα ασκηθεί ιδιωτική ποινική δίωξη, άφησε όμως να εννοηθεί ότι θα είναι περισσότεροι από πέντε.

Όπως εξήγησε, λόγω του αμελούς τρόπου με τον οποίο έγινε η διερεύνηση, δεν θα είναι τουλάχιστον τώρα ενώπιον δικαστηρίου τα πρόσωπα που του αφαίρεσαν τη ζωή, αλλά θα είναι εκείνα τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να μας είχαν καθοδηγήσει σωστά, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που θ’ αντιμετωπίσουν όσοι θα βρεθούν στο κατηγορητήριο, θα αφορούν τον αμελή τρόπο διερεύνησης και την παράβαση υπηρεσιακού καθήκοντος όσων δεν έπραξαν τα όσα έπρεπε. Υπάρχουν πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην ιστορία μετά που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης και είχαν διαπιστώσει κάτι άλλο, ενώ η  ζωή του αφαιρέθηκε παράνομα, ανέφερε. Ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε επίσης ότι μετά την καταχώρηση της υπόθεσης, θα αποστείλει στον Γενικό και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα το κατηγορητήριο για να γνωρίζουν για την εξέλιξη.  

Όσον αφορά στην αγωγή της οικογένειας εναντίον της Δημοκρατίας, ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας συμφώνησε και θα εκδοθεί απόφαση ότι υπήρξε αμέλεια από κρατικούς λειτουργούς, αποσύροντας έτσι την ένσταση που υποβαλλόταν τόσα χρόνια.