Από το 2017 κατοικία στον συνοικισμό Τσιακκιλερό κατακρατείται παράνομα και χρησιμοποιείται παράνομα ως ξυλουργείο, και τόσο το Τμήμα Πολεοδομίας όσο και ο Δήμος Λάρνακας, παρά τις συστάσεις, δεν πήραν μέτρα.

Αυτά τονίζει η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη σε έκθεσή της, μετά από καταγγελία που δέχθηκε από κάτοικο που διαμένει δίπλα και παραπονείτο για οχληρία από την μετατροπή της οικίας σε ξυλουργείο.

Η Επίτροπος ζήτησε τις θέσεις του Τμήματος Πολεοδομίας και του Δήμου Λάρνακας για το ζήτημα. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτρόπου, ο διευθυντής του Τμήματος Πολεοδομίας με απαντητική επιστολή του επιβεβαίωσε την παράνομη κατοχής της παλιάς κατοικίας του κυβερνητικού οικισμού Τσακκιλερού, αναφέροντας πως από το 2017 το Τμήμα είχε αποστείλει επιστολή στον ιδοκτήτη για τερματισμό της χρήσης της κατοικίας ως ξυλουργείο και πως τότε είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον κάτοχο του υποστατικού ότι λόγω ηλικίας (84 χρονών) δεν χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση το ξυλουργείο παρά μόνο περιστασιακά.

Ενόψει τούτου, σύμφωνα με το διευθυντή του Τμήματος, κρίθηκε σκόπιμο να μη προωθηθεί εναντίον του η λήψη μέτρων για ανάκτηση της κατοικίας. Ωστόσο μετά από ενημέρωση που είχε από το Γραφείο μου για πρόκληση οχληρίας, κατά το 2020 το Τμήμα θα προέβαινε στη λήψη δικαστικών μέτρων για το θέμα.

Ο δε Δήμος Λάρνακας με επιστολή του δημοτικού μηχανικού ενημέρωσε το γραφείο της Επιτρόπου ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο που έκανε περί τον Αύγουστο του 2020, διαπιστώθηκε ότι στην εν λόγω κατοικία λειτουργούσε όντως ξυλουργείο/βαφείο χωρίς τις απαιτούμενες εκ του νόμου άδειες και για το λόγο αυτό ο Δήμος θα απόστελλε καταρχήν προειδοποιητική επιστολή για άρση της παράνομης λειτουργίας και σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμμόρφωση εντός 30 ημέρων θα προέβαινε σε λήψη δικαστικών μέτρων προς αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή.

Έκτοτε το θέμα «κοιμήθηκε» μέχρι που ο παραπονούμενος επανήλθε αναφέροντας ότι ο 84χρονος απεβίωσε και οι οικείοι του ενοικίασαν την κατοικία σε τρίτους που επίσης την χρησιμοποιούν ως ξυλουργείο. Η οικογένεια του παραπονούμενου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, αποδίδει την όλη κωλυσιεργία και αδικαιολόγητη ανοχή που παρατηρείται, στο γεγονός πως οι κάτοχοι του ξυλουργείου έχουν συγγενικούς δεσμούς με το Δήμαρχο Λάρνακας.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Επιτρόπου, η εν λόγω κατοικία τουλάχιστον από το 2017, κατακρατείται παράνομα και χρησιμοποιείται παράνομα ως ξυλουργειο προκαλώντας οχληρία. Τόσο ο Δήμος Λάρνακας όσο και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως παρά τις διαβεβαιώσεις τους από το 2020 για λήψη μέτρων εναντίων των παρανομούντων προς τερματισμό της λειτουργίας του ξυλουργείου και ανάκτησης της κατοχής της κατοικίας από το Τμήμα δεν έχουν προχωρήσει σε ενέργειες προς αποκατάσταση της νομιμότητας στην περιοχή. Συνεπώς εύλογα, οι παραπονούμενοι διαμαρτύρονται για ευνοϊκή μεταχείριση.

Όπως προκύπτει από το ιστορικό της υπό εξέταση υπόθεσης, το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και ο Δήμος Λάρνακας επέλεξαν τη μη διατάραξη της παράνομα διαμορφωθείσας κατάστασης επιδεικνύοντας ανοχή στις παράνομες ενέργειες, αδιαφορώντας, ουσιαστικά, για τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτές προκαλούν στις ανέσεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.

Η προσέγγιση αυτή δηλώνει πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους και περιορισμένη ευαισθησία στο δικαίωμα όλων των κατοίκων της περιοχής να διαβιούν σε συνθήκες απαλλαγμένες από παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής τους, καταγράφεται στην Έκθεση.

Συνεπώς, η Επίτροπος εισηγείται όπως: α) ο Δήμος Λάρνακας να λάβει άμεσα δικαστικά μέτρα εναντίον των παρανομούντων για την παράνομη χρήση της κατοικίας ως ξυλουργείο και, β) το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται για να ανακτήσει την κατοχή της κατοικίας.