Bρίσκεται στο γραφείο στις 5.30 το πρωί, τρέχει έξι χιλιόμετρα κατά μήκος του ποταμού Πεδιαίου και μετά αρχίζει δουλειά. Αυτός είναι ο νέος αρχιπύραρχος που ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη μετά την αυτονόμηση εποχή, με τις προκλήσεις να είναι πολλές.

Πρέπει η κατά παραδοχή γερασμένη Υπηρεσία να ανανεωθεί, να ληφθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών όπως στον Αρακαπά και στη Σολιά, και ποτέ μα ποτέ να μην θρηνήσουμε άλλους πυροσβέστες όπως στο Μαρί. Ο αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος πέρασε απ’ όλα τα στάδια της Υπηρεσίας. Πήρε μάνικα στα χέρια και μπήκε στις φλόγες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ήρθε πολλές φορές κατάφατσα με τραγωδίες. Κινδύνεψε και ο ίδιος. Κουβαλά στην πλάτη του εμπειρίες δεκαετιών. Τώρα θέλει να αλλάξει πολλά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στα σχέδιά του είναι να προσληφθούν μέχρι και ψυχολόγοι για να στηρίζονται οι πυροσβέστες μετά από ανταπόκριση σε τραγικά επεισόδια.

-Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 12 χρόνια από την τραγωδία στο Μαρί. Χάσατε έξι συναδέλφους, τι άφησε στην Υπηρεσία αυτό το τραγικό γεγονός;

–  Η 11η Ιουλίου είναι πλέον μια θλιβερή μέρα για μας. Η απώλεια των συναδέλφων στοίχισε πάρα πολλά στην Πυροσβεστική. Όμως η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο τους, να παραδειγματιστούμε από τα γεγονότα που έγιναν και από την ημέρα εκείνη που στιγμάτισε την Υπηρεσία, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά. Έχουν καθοριστεί νέες τακτικές, επιχειρησιακές διαδικασίες που ακολουθούνται με κάθε σοβαρότητα γιατί αυτό που φαίνεται απλό, τελικά είναι το πιο δύσκολο. Πρέπει το κάθε επεισόδιο στο οποίο ανταποκρινόμαστε, να το αντιμετωπίζουμε με κάθε σοβαρότητα αφού δεν γνωρίζεις πως θα εξελιχθεί. Οπότε η θυσία τους για μας και ο ηρωισμός τους, μάς έκανε να δούμε τα πράγματα με άλλες τακτικές ώστε ο πυροσβέστης στο τέλος της ημέρας να επιστρέφει πίσω στην οικογένεια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομοσχέδιο αλλάζει τα πάντα για την πυρασφάλεια

– Εσείς πως βιώσατε αυτή την απώλεια;

–  Άστα. Προσωπικά για μένα ήταν πολύ δύσκολη μέρα. Μια ώρα μετά την έκρηξη ήμουν στο πεδίο που έγινε το κακό. Είχα δει πάρα πολλά τα οποία θα μείνουν στη μνήμη μου μέχρι τέλους. Παντού καταστροφές, πτώματα στο έδαφος, αυτοκίνητα διαλυμένα, ένα εργοστάσιο δίπλα εντελώς καταστραμμένο, εστίες πυρκαγιάς παντού, σκόρπια σίδερα. Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Μετά από αυτό η Υπηρεσία είχε ν’ αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και έπρεπε να διαχειριστούμε το προσωπικό μας για να τού τονώσουμε την ψυχολογία, γιατί να χάνεις μια καλή ημέρα έξι συναδέλφους σου, αντιλαμβάνεστε είναι ότι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην Υπηρεσία. Δεν σας κρύβω ότι μετά την τραγωδία αυτή και λόγω του δύσκολου έργου του πυροσβέστη που έρχεται συχνά κατάφατσα με τραγωδίες, ζήτησα την πρόσληψη ψυχολόγων για τη συνεχή στήριξή τους μετά από κάθε επεισόδιο όπου έρχονται αντιμέτωποι με μακάβρια γεγονότα.

– Έγιναν προσπάθειες για εξύψωση του ηθικού των πυροσβεστών μετά το Μαρί;

–  Έγιναν προσπάθειες, κλήθηκαν ψυχολόγοι, έγιναν μετακινήσεις για να σταθεί ξανά η ΕΜΑΚ, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η ψυχολογία του προσωπικού ήταν καταρρακωμένη. Γι’ αυτό και έγιναν άλλες τακτικές, προσεγγίζουμε πλέον τα επεισόδια με άλλο τρόπο. Μετά το συμβάν αυτό ήρθε η οικονομική κρίση το ’13 που άφησε την Υπηρεσία χωρίς νέες προσλήψεις, πολλά μέλη αποφάσισαν να φύγουν πρόωρα και δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό. Στη συνέχεια ήρθε η πανδημία, αλλάξαμε τον τρόπο εργασίας μας, οι εναλλαγές εργάζονταν 24ωρο και κάποιους άλλους τους κρατούσαμε πίσω ώστε αν συμβεί κάτι να μπορούσαμε να αναπληρώσουμε το προσωπικό, οπόταν επήλθε η κούραση και φτάσαμε σήμερα, όπου ευτυχώς έχουν εγκριθεί νέες θέσεις και θ’ αρχίσουν οι διαδικασίες πρόσληψης ώστε να ενισχυθούν οι πυροσβεστικοί σταθμοί και να δοθεί η ευκαιρία στους παλιούς πυροσβέστες να ανασάνουν.

Στόχος της δικής μας διοίκησης και ευχαριστώ τους προηγούμενους διευθυντές για τις προσπάθειες που κατέβαλαν, είναι να οδηγήσουμε την Πυροσβεστική ακόμα πιο ψηλά γιατί αντιλαμβάνεστε η τεχνολογία προχωρά, οπόταν μπορούμε να αναβαθμίσουμε ορισμένους τομείς. Μέσα στα πλάνα μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου Κέντρου Ελέγχου το οποίο χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω του οποίου θα υπάρχει άμεση επικοινωνία με τα οχήματα που ανταποκρίνονται σε ένα επεισόδιο, θα έχουμε ζωντανές εικόνες από μια πυρκαγιά και έτσι θα μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις ανάλογα και με την εξέλιξη ενός επεισοδίου.

– Πώς σχεδιάζεται την ανανέωση και ενίσχυση;

-Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για πρόσληψη 260 νέων πυροσβεστών, η οποία για πρώτη φορά διεξάγεται αποκλειστικά από εμάς χωρίς την εμπλοκή της Αστυνομίας. Με τις θέσεις αυτές θα ενισχύσουμε τον πυροσβεστικό σταθμό Ευρύχου που θα λειτουργεί πλέον σε μόνιμη 24ωρη βάση, ενώ τώρα είναι με τακτικό ωρομίσθιο προσωπικό. Θα ενισχυθεί ο σταθμός στον Μονιάτη, στο Βασιλικό και παράλληλα θα επανδρωθεί το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής. Με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, όλες οι κλήσεις προς την Πυροσβεστική θα έρχονται σ’ αυτό και θα γίνεται άμεση ενημέρωση του πυροσβεστικού σταθμού που είναι πιο κοντά σε μια πυρκαγιά, για ν’ ανταποκρίνεται χωρίς να μεσολαβεί η οικεία επαρχιακή διεύθυνση. Στη συνέχεια θα είναι εγκατεστημένα τάμπλετ επί των πυροσβεστικών οχημάτων τα οποία θα δείχνουν τη διαδρομή του οχήματος ώστε να συντομεύσει η πορεία που θ’ ακολουθήσει για να φτάσει πιο έγκαιρα σε ένα επεισόδιο χωρίς να το ψάχνουμε και να μην γνωρίζουμε που βρίσκεται.

– Οι άλλοι σχεδιασμοί τι διαλαμβάνουν;

-Παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα app, μια εφαρμογή, ώστε όταν μας καλέσει ένας πολίτης και μας ενημερώσει ότι υπάρχει ένα επεισόδιο όπως μια πυρκαγιά ή ένα δυστύχημα, να του στέλλουμε ένα link ώστε να μας δίνει εικόνα με το κινητό του για να γνωρίζουμε κατά πόσον ένα επεισόδιο είναι μεγάλο, ώστε να ενεργοποιήσουμε και άλλες πυροσβεστικές δυνάμεις. Τώρα πάμε στην ουσία στα σκοτεινά, αφού περιμένουμε να φτάσει στη σκηνή ένα όχημα, το πλήρωμα να αξιολογήσει την κατάσταση και να μας πει.

 Επίσης έχουμε νέο στόλο, ήδη τώρα παραλαμβάνουμε εννιά νέα πυροσβεστικά οχήματα νέου τύπου με τα οποία θα ενισχύσουμε τόσο τις πόλεις όσο και τους σταθμούς υπαίθρου. Ξεκινά ο νέος πυροσβεστικός σταθμός στην Αγία Νάπα αφού έχει κατακυρωθεί η προσφορά από τα Δημόσια Έργα με κόστος €7,5-8 εκατ. οπότε ενισχύεται η τουριστική περιοχή, σύντομα ξεκινά η ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην Πάχνα, αρχίζουν τα έργα για τον πυροσβεστικό σταθμό Εφταγώνιας ο οποίος είχε καταστραφεί από τις τελευταίες πυρκαγιές και παράλληλα ανοίγει η προοπτική για την ανέγερση νέου σταθμού στον Πεδουλά, ενώ υπάρχουν μελέτες για αναβάθμιση του παλαιού κεντρικού σταθμού Λάρνακας ο οποίος είναι κτισμένος από το 1958 όπου ουσιαστικά θα γίνει νέος πυροσβεστικός σταθμός. Στα υπόψη μας είναι η δημιουργία ενός νέου σύγχρονου μηχανουργείου, ενώ ξεκινούν συνεντεύξεις και προσλαμβάνουμε πολίτες μηχανικούς για να μειωθεί το κόστος. Συντήρησης των οχημάτων μας.

Τέλος προγραμματίζεται νέος πυροσβεστικός σταθμός Λακατάμιας, ο οποίος τώρα εδρεύει στο Αρχηγείο Πυροσβεστικής και είμαστε σε επαφές για εξασφάλιση χαλίτικης γης μεταξύ Λακατάμιας και Ανθούπολης και προγραμματίζονται νέες εγκαταστάσεις για το Τμήμα Πυρασφάλειας. Μέχρι να γίνει το κτήριο αυτό, ζητούμε χώρο 400 τ.μ. για να μεταφερθεί το Τμήμα.

Με κάμερες, με drones και πυροφυλάκια

Η κατάσταση με τις ψηλές θερμοκρασίες έχει αλλάξει και τον τρόπο επιτήρησης των περιοχών υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με τον κ. Λογγίνο, λειτουργεί ένα ολιστικό πρόγραμμα όπου έχουν στηθεί τέσσερις κάμερες στα δάση και παρακολουθείται ένα μεγάλο μέρος δασικής γης και υπαίθρου. Επίσης, λειτουργούν σύγχρονα κέντρα ελέγχου που δίνουν εικόνα ζωντανά από ένα επεισόδιο, ενώ θα εγκατασταθούν κάμερες για παρακολούθηση και στις βιομηχανικές ζώνες για να παρακολουθούνται εγκαταστάσεις με επικίνδυνα υλικά. Παράλληλα λειτουργεί ομάδα με drones με καλά αποτελέσματα. Με τα drones παρακολουθούνται επικίνδυνες περιοχές και μαζί με τα πυροφυλάκια να έχουμε μια συνολική εικόνα όλων των ζωνών επιτήρησης.

Κατά τον κ. Λογγίνο, η πρόκληση της νέας ηγεσίας είναι να χτίσουμε μια σύγχρονη Υπηρεσία και να παραμείνουμε η πρώτη Υπηρεσία του δημοσίου που βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση του κόσμου. «Να πως επίσης, ότι η Πυροσβεστική δεν είναι μόνο για την κατάσβεση πυρκαγιών, αλλά και για τη διάσωση ζωών ανθρώπων και ζώων, εξέταση εμπρησμών, αποπαγίδευση πολιτών κ.ά. Για το θέμα της αυτονόμησης, ο Αρχιπύραρχος αναφέρει ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική απόφαση για την μετεξέλιξη της Πυροσβεστικής.

Συνεργασία με ΕΤΕΚ και Εργολάβους

– Το ΕΤΕΚ και ο Σύνδεσμος Εργολάβων παραπονιούνται για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεών τους για αναβάθμιση κτηρίων ή για νέες επενδύσεις. Πως απαντάτε;

– Ήδη έγινε σύσκεψη στην παρουσία της υπουργού Δικαιοσύνης με το ΕΤΕΚ και έχουν τροχιοδρομηθεί κάποιες συναντήσεις κατά τις οποίες θα καθοδηγήσουμε τους μελετητές και όσους ασχολούνται με το αντικείμενο της υποβολής αιτήσεων που αφορούν την πυρασφάλεια. Βάσει του νόμου, θα πρέπει οι μελετητές να ετοιμάζουν τα σχέδια για θέματα πυρασφάλειας, δηλαδή ανιχνευτές καπνού, τυλιχτήρες και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για σκοπούς πυρασφάλειας και να μην τα ετοιμάζουμε εμείς, οπόταν βρήκαμε κοινή συνισταμένη, τα σχέδια θα έρχονται ολοκληρωμένα από τους μελετητές και εμείς θα κάνουμε επίβλεψη και θα τους συμβουλεύουμε ώστε να υπάρχει επίσπευση στην εξέταση των αιτήσεων. Έτσι θα ασχοληθούμε με αυτό που πρέπει, γιατί τώρα κάνουμε τη δουλειά των μελετητών.