Ενώπιον του Υπουργού Εργασίας βρίσκεται το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, ενώ ούτε για την ανανέωση της σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν αποδώσει οι απευθείας διαπραγματεύσεις, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, οι οποίοι εξέφρασαν την ελπίδα οι δύο μεγάλες συμβάσεις που εκκρεμούν για ανανέωση να κλείσουν εντός των επόμενων βδομάδων.

Συγκεκριμένα, η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι όσον αφορά την ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, «ο Υπουργός άκουσε τις δύο πλευρές. Θεωρούμε ότι οφείλει άμεσα να κλείσει το ζήτημα», είπε.

Σημείωσε ότι το ζητούμενο στη συγκεκριμένη σύμβαση από πλευράς συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι το πώς οι μισθοί πρόσληψης, όπως συμφωνούνται στη σύμβαση, εφαρμόζονται από όλους. «Ζητάμε το σχετικό άρθρο της σύμβασης που αφορά τους μισθούς πρόσληψης να περάσει στον νόμο για τους όρους απασχόλησης στην οικοδομική βιομηχανία, ώστε να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή των μισθών που υπάρχουν στις συλλογικές συμβάσεις, από όλους τους εργοδότες του κατασκευαστικού τομέα», διευκρίνισε.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε ότι η ανανέωση της σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία θα έπρεπε ήδη να έχει ανανεωθεί. “Το τραγελαφικό είναι ότι είμαστε στη διαδικασία ανανέωσης και όταν ανανεωθεί θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία ανανέωσης της ανανεωμένης σύμβασης”, είπε.

Ανέφερε ότι φαίνεται ότι υπάρχει μια δυστοκία, σημειώνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα είναι πολύ στενά. “Έχουμε δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος του Μάη για να κλείσει η όλη διαδικασία και εκκρεμότητα και ελπίζω ότι δεν θα έχουμε οποιεσδήποτε άλλες ανατροπές”, είπε, διευκρινίζοντας ότι αναμένουν την πρόσκληση από τον Υπουργό Εργασίας για να εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες.

Η δεύτερη μεγάλη σύμβαση που εκκρεμεί, είναι αυτή των Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, οι απευθείας διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποδώσει και «αποταθήκαμε στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας για μεσολάβηση».

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να παρατραβά η συζήτηση. Εκεί και όπου παραπέμπονται τα ζητήματα για μεσολάβηση, η μεσολάβηση πρέπει να ενεργεί τάχιστα, διότι οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να δουν και αυξήσεις και να δουν τους όρους απασχόλησής τους να βελτιώνονται», ανέφερε.

Με τη σειρά του, ο κ. Μάτσας, είπε ότι τα πράγματα “δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα”, όσον αφορά την ανανέωση σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, προσθέτοντας ότι φαίνεται να υπάρχει μία “δυστοκία” από τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων για την ανανέωση της σύμβασης.

“Προειδοποιούσαμε εδώ και αρκετό καιρό ότι μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο. Τα πράγματα είναι οριακά, είναι επικίνδυνα και σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα διατήρησης της εργατικής ειρήνης”, σημείωσε ο κ. Μάτσας. Είπε ότι δεν είναι “ούτε στόχος μας, ούτε επιλογή μας να δημιουργήσουμε προβλήματα, ιδιαίτερα με δεδομένο ότι μπαίνουμε στην τουριστική περίοδο”, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι θα υπάρξουν οι ανάλογες προσεγγίσεις και από πλευράς Υπουργείου και από τους εμπλεκόμενους συνδέσμους των εργοδοτών.

Ερωτηθείσα η κ. Χαραλάμπους αν προτίθενται να λάβουν μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου, είπε ότι «ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο». Ωστόσο, σημείωσε ότι, παρόλο που «δεν είναι επιδίωξή μας», «θεωρούμε ότι τα αιτήματα που έχουμε υποβάλει σε όλους τους κλάδους είναι λογικά και δίκαια. Η οικονομία αναπτύσσεται. Αν και εφόσον αναγκαστούμε να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με δυναμικά μέτρα, θα το κάνουμε».

Πέρα από τις δύο μεγάλες συμβάσεις που εκκρεμούν προς ανανέωση, η ΓΓ της ΠΕΟ είπε ότι υπάρχουν πολλές άλλες που έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, όπως οι συμβάσεις για τα λεωφορεία, ενώ εκκρεμεί και η σύμβαση των Λιμενεργατών.

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι από την πλευρά των εργοδοτών δεν υπάρχει ανταπόκριση», είπε, αναφέροντας ότι όταν προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις, «είτε θέλουν να τις ανανεώσουμε ως έχουν, χωρίς καμιά βελτίωση», είτε υποβάλλουν αντι-αιτήματα, είπε.

Ωστόσο, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι είναι αρκετές οι συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί, κυρίως σε επιχειρησιακό επίπεδο, στον κλάδο της βιομηχανίας και αλλού. Από την πλευρά του και ο κ. Μάτσας πρόσθεσε ότι έχουν ανανεωθεί αρκετές συμβάσεις, και σε μεμονωμένες επιχειρήσεις στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, στη μεταποίηση, σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών και σε παράπλευρους κλάδους των κατασκευών.

Ελλιπής η ενημέρωση για τον νόμο για ορθοστασία

Ένα άλλο μεγάλο θέμα για μερίδα εργαζομένων είναι η τήρηση του νόμου για ορθοστασία και οι δύο συνδικαλιστικοί ηγέτες εντοπίζουν ελλείμματα σε ό,τι αφορά την ενημέρωση ή και την τήρησή του.

Μετά από την εκστρατεία που διεξήγαγε η ΠΕΟ στα καταστήματα, με την ευκαιρία της Μέρας της Γυναίκας, για ενημέρωση του κοινού για τον νόμο και «για να δούμε πόσο ο κόσμος το ξέρει και αν τηρείται», η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι «διαφάνηκε ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και ότι αρκετοί εργοδότες δεν παίρνουν τα μέτρα που με βάση τον νόμο πρέπει να πάρουν».

Σημείωσε ότι μετά από αυτό, η ΠΕΟ απευθύνθηκε στον Υπουργό Εργασίας με επιστολή, με την οποία επαναλαμβάνει ότι πρέπει να ξεκινήσει «μια πολύ συγκροτημένη εκστρατεία, και από τα ΜΜΕ και με πιο τακτικές επιθεωρήσεις, με στόχο να υπάρξει συμμόρφωση με τον νόμο και σωστή ενημέρωση των εργαζομένων».

Ο κ. Μάτσας πρόσθεσε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Εργασίας να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το θέμα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα γίνεται πιο δύσκολα διαχειρίσιμο εκεί που δεν υπάρχει συνδικαλιστική παρουσία. “Είναι εξόφθαλμο ότι κινούμαστε όλοι σε χώρους που υπάρχει πραγματικά πρόβλημα”, είπε, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν πιο έντονες παραστάσεις για να εφαρμοστεί στην ολότητά της η νομοθεσία.