Κόκκινο πανί αποτελεί για κατοίκους της κοινότητας Φτερικουδίου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, όχι μόνο για το γεγονός ότι αποκαθήλωσε τους μοναχούς της Μονής Οσίου Αββακούμ αλλά και επειδή δεν λειτουργεί το μοναστήρι, γεγονός το οποίο τους στερεί έσοδα και την προοπτική ανάπτυξης της κοινότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί μάρτυρες υπεράσπισης των μοναχών ή και κατηγορίας κατά του Μητροπολίτη Ταμασού, προέρχονται από την κοινότητα Φτερικουδίου. Ένας από αυτούς είναι και ο κοινοτάρχης Φτερικουδίου κ. Μόδεστος Ιακώβου.  Μάλιστα, κατέθεσε στην Ανακριτική Επιτροπή τη μαρτυρία του για παρουσία οχημάτων της Μητρόπολης Ταμασού στις 11 Μαρτίου, σε ένα εκ των οποίων φορτώθηκαν εικόνες από το μοναστήρι. Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, σε δεύτερο όχημα επέβαινε και ο ίδιος ο Μητροπολίτης ο οποίος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του κοινοτάρχη, ο οποίος κατέθεσε ότι τον Μητροπολίτη είδαν άλλα πέντε άτομα.

Ο κ. Ιακώβου ανέφερε στο philenews, ότι το κοινοτικό συμβούλιο με επιστολή του προς όλους τους ιεράρχες, πλην του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ζήτησε να επανέλθουν οι μοναχοί ώστε να λειτουργήσει κανονικά η μονή. Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι  το συμβούλιο επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ζητώντας τη βοήθεια του. Πρόσθεσε πως ο Μακαριότατος παρέπεμψε τον ίδιο και την αντιπροσωπεία να καταθέσουν στην Ανακριτική Επιτροπή όλα τα στοιχεία που έχουν ενώπιον τους, ώστε να εξεταστούν.

Σε παρατήρηση πως όλα οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι δύο μοναχοί θα καθαιρεθούν και ότι προφανώς θα εξευρεθούν άλλοι μοναχοί να επανδρώσουν τη μονή, ο κ. Ιακώβου ανέφερε, ότι ο ίδιος και η κοινότητα θεωρούν πως το μοναστήρι πρέπει να επαναλειτουργήσει, είτε με τους εν αργία μοναχούς είτε με άλλους. Ανέφερε επίσης, πως η κοινότητα στήριξε το μοναστήρι και στηρίχθηκε από αυτό και επιθυμία είναι όπως αυτό συνεχιστεί και στο μέλλον.  Ο κόσμος δώρισε τα κτήματά του για να κτιστεί το μοναστήρι το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί ώστε να βοηθηθεί και η κοινότητα, είπε.

Αν έχει οικονομικό πρόβλημα η Μητρόπολη Ταμασού δεν θα το λύσει από τη Μονή Οσίου Αββακούμ, ανέφερε ο κοινοτάρχης.

Ερωτηθείς ως προς το ρόλο που διαδραμάτισε η παρουσία του μοναστηριού στο Φτερικούδι, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι πέραν των μικρών επιχειρήσεων που λειτούργησαν στην ευρύτερη περιοχή, στην ίδια την κοινότητα άρχισε η αναπαλαίωση σπιτιών με σκοπό να νοικιάζονται σε προσκυνητές. Παρατηρήθηκε κινητικότητα η οποία, όπως εξηγεί ο κ. Ιακώβου, ατόνησε μετά τα γεγονότα της 5ης Μαρτίου, όταν ουσιαστικά έκλεισε το μοναστήρι.  

Τέλος, αναφερόμενος στους εν αργία μοναχούς ανέφερε, πως «ήταν εργατικότατοι και  παρά την κούραση τους από την πολλή εργασία στη Μονή, με την αγάπη του κόσμου συντελέστηκε το θαύμα της άνθισης της περιοχής, πάντα με τη βοήθεια των κατοίκων.

Ως κοινότητα, πεθαίνουμε από όλες τις απόψεις, κατέληξε ο κοινοτάρχης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη να λήξει η εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατόν.