Τραγικές ώρες βίωσε η καρδιά της Πιτσιλιάς, με την περιοχή να πνίγεται στους καπνούς καθώς ο πύρινος όλεθρος καταπίνει τα δάση της περιοχής, εκθέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπους και χωριά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπου Αλεξάνδρου στο philenews, η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, από τις ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, που επιχειρούσαν όλο το βράδυ στην περιοχή, ενώ έχουν καθηλωθεί τα εναέρια μέσα εδώ και λίγη ώρα.

Αυτή τη στιγμή στην περίμετρο της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποια ενεργή εστία, ωστόσο στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης για αντιμετώπιση τυχόν αναζυπυρώσεων. “Παραμένουν επίγειες δυνάμεις για τυχόν αναζυπυρωσεις”.

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Δασών, από την πυρκαγιά κάηκε έκταση 1,5 τετραγωνικό χιλιόμετρο, καλυμμένη με δασική βλάστηση. 

Μάχη με τις πύρινες γλώσσες έδωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύκτας ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που ξέσπασε, χθες, νωρίς το μεσημέρι στην επαρχία Λεμεσού.

Με το πρώτο φως της ημέρας τέθηκε σε εφαρμογή και πάλι το σχέδιο «ΙΚΑΡΟΣ 2», και επιχείρησαν εννέα εναέρια μέσα για κατάσβεση σε όλη την έκταση της πυρκαγιάς, η οποία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το ενάμιση τετραγωνικό χιλιόμετρο δασικής γης. Πρόκειται για έναν μεγάλο δασικό πνεύμονα μεταξύ των κοινοτήτων Αγίου Μάμα, Καλού Χωριού, Πελενδρίου και Κάτω Μύλου.

Η φωτιά ξεκίνησε μεταξύ του Αγίου Μάμα και Καλού Χωριού, ωστόσο επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω της έλλειψης δρόμων και του δύσβατου της περιοχής. Μάλιστα, από πλευράς του ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, παραδέχθηκε ότι στο αρχικό στάδιο το «παιχνίδι» είχε χαθεί λόγω του ότι δεν υπήρχε δρόμος για να προσεγγίσουν οι επίγειες δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα.

Στην ολονύχτια μάχη της κατάσβεσης επιχείρησαν πέραν των 300 πυροσβεστών με 40 οχήματα από Πυροσβεστική, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα, Υπηρεσία Θήρας και εθελοντές. Επιπλέον, εννέα εναέρια μέσα μέχρι τη δύση του ηλίου έδιναν μάχη να ανακόψουν τη φωτιά και να μην επεκταθεί προς τις κοινότητες. Εθελοντικές ομάδες, κοινοτικά συμβούλια, μέλη της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, της Υπηρεσίας Θήρας, της Αρχής Ηλεκτρισμού αλλά και μέλη της Αστυνομίας Υπαίθρου και του Τμήματος Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων Λεμεσού παρέμειναν στην περιοχή, συνδράμοντας στη γιγάντια επιχείρηση για κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο κοινοτικό στάδιο Πελενδρίου στήθηκε από το απόγευμα συντονιστικό κέντρο από το Τμήμα Δασών με τα μέλη να συντονίζουν τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Οι επίγειες δυνάμεις πυροσβέσεις ενισχύθηκαν μετά τις 19:30 με όλο το προσωπικό που εργαζόταν στη δασική περιφέρεια του Τροόδους.

«Κάναμε προσπάθειες να προσεγγιστεί από τα πλάγια, ωστόσο δεν ήταν δυνατόν, μέχρι που αποφασίσαμε ότι η ανάπτυξη των δυνάμεων θα γίνει από το χωριό Πελένδρι προς τα νότια, οπότε και άρχισε να αποδίδει η προσπάθεια». Από αργά χθες το απόγευμα οι προσπάθειες των πυροσβεστών γιγαντωθήκαν από την πλευρά του ποταμού που ξεκινάει περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το χωριό Πελένδρι, μέχρι το δρόμο που οδηγεί από το Καλό Χωριό προς τον Άγιο Μάμα.

Μέχρι τις 21:00 χθες το βράδυ η φωτιά μαίνονταν εκτός ελέγχου καθώς υπήρχαν πολλά ενεργά μέτωπα από την πλευρά του ποταμού. Καδενοφόρα και άλλα μηχανήματα συνέδραμαν για τη διάνοιξη δρόμων, ούτως ώστε να μπορέσουν να πλησιάσουν επίγειες δυνάμεις κοντά στα πύρινα μέτωπα. Χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Αλεξάνδρου, ο οποίος σημείωσε «ότι εάν εισέλθει η πυρκαγιά εντός του ποταμού, το παιχνίδι θα χαθεί».

Σχετικά με το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και εάν τέθηκε κακόβουλα, ο κ. Αλεξάνδρου επεσήμανε πως «εμείς τοποθετούμε το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς νοτιότερα του χωριού Αγίου Μάμαντος. Υπήρχε σωρός από σκουπίδια. Δεν ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου. Πιθανολογούμε, δεν είμαστε βέβαιοι. Δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στα σκουπίδια, σίγουρα ούτε μπορούμε να το αποδώσουμε σε κακόβουλη ενέργεια», σημείωσε.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης για κατάσβεση της πυρκαγιάς τραυματίστηκε πυροσβέστης ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Όπως πληροφορείται ο «Φ» ο πυροσβέστης τραυματίστηκε στη θωρακική χώρα, ευτυχώς ελαφριά. Ο κ. Αλεξάνδρου εξέφρασε την συμπαράστασή του προς τον αγροπυροσβέστη, σημειώνοντας πως μπορεί να μην είναι σοβαρός, ωστόσο δεν παύει να είναι τραυματισμός εν ώρα καθήκοντος.   

Σε ό,τι αφορά το περιστατικό πτώσης κάδου από ελικόπτερο του Τμήματος Δασών, τόνισε πως υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα, με τα σχοινιά. «Εντοπίστηκε το πρόβλημα και για να γίνει ασφαλέστερη η προσγείωση του ελικοπτέρου αναγκάστηκε και απόρριψε τον κάδο. Ευτυχώς, είναι όλα καλά, δεν έχουμε τραυματισμούς ή βλάβη στο ελικόπτερο», ανέφερε.

Τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας εκκένωσαν προληπτικά το μοναστήρι στην περιοχή του Αγίου Μάμα, με τρεις μοναχούς και έναν ιερέα με την οικογένεια του, οι οποίοι εγκατέλειψαν για λίγη ώρα το σημείο. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 15:15 το μεσημέρι, μίση ώρα μετά από την αποχώρηση περιπόλου της Πολιτικής Άμυνας από την περιοχή.