Αρχίζει η κατασκευή του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγεια, με δυνατότητα φιλοξενίας 1.000 προσώπων.

Το συμβόλαιο κατασκευής υπογράφηκε σήμερα στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου. Το έργο, περιλαμβάνει ανέγερση εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού 27.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) και μετατροπές σε υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού περίπου 1.400τ.μ.

Επίσης, πλησίον του έργου, θα κατασκευαστεί μέσω άλλης σύμβασης, βιολογικός σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, που θα καλύπτει τις ανάγκες του κέντρου, καθώς και τις ανάγκες του παραπλήσιου Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (Κ.Υ.Φ.Α.Δ.Π.), στην Κοφίνου.

Στο προαναχωρησιακό κέντρο θα φιλοξενούνται υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η αίτηση για διεθνή προστασία έχει απορριφθεί πρωτοβάθμια και δεν έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, είτε απορρίφθηκε η προσφυγή τους στο Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας είτε έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό αποποιούμενοι την εν λόγω αίτηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποινή φυλάκισης σε 58χρονο για υποβοήθηση μεταναστών

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κέντρο θα φιλοξενούνται επίσης και αιτητές, οι οποίοι προέρχονται από ασφαλείς χώρες καταγωγής (σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής) και των οποίων το αίτημα εξετάζεται με την ταχύρρυθμη διαδικασία, όπως προνοείται από τον περί Προσφύγων Νόμο. Ταυτόχρονα, θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός τους σε περίπτωση λήψης τελικής απόφασης οπότε και θα πρέπει να τροχοδρομείται η διαδικασία της επιστροφής τους.

Η ανέγερση του Κέντρου Φιλοξενίας Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας και του Προαναχωρησιακού Κέντρου «Λίμνες» στην περιοχή Μενόγεια υλοποιείται στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης για αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνεχιζόμενων και δυσανάλογων μεταναστευτικών ροών. Η ανέγερση του προαναχωρησιακού κέντρου πλησίον του κέντρου φιλοξενίας εκτιμάται ότι θα συμβάλει αποτελεσματικά στη διαχείριση και διευκόλυνση των διαδικασιών επιστροφής στις χώρες καταγωγής.

Τα άτομα που θα διαμένουν θεωρούνται «παράτυποι μετανάστες» οι οποίοι τελούν σε διαδικασία επαναπατρισμού. Όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα από τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, η απουσία ενός τέτοιου χώρου αποτέλεσε τροχοπέδη για τη διενέργεια συστηματικών επιστροφών.

Ο Χώρος Κράτησης Απαγορευμένων Μεταναστών (ΧΩΚΑΜ) στη Μενόγεια που λειτουργούσε για αυτό τον σκοπό με στόχο την απέλαση παράτυπων μεταναστών, είναι χωρητικότητας μόλις 126 ατόμων, αριθμός πολύ μικρός για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ροές και μεταναστευτικές πιέσεις.

Η ανέγερση των δύο τελευταίων κέντρων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών.

Τα έργα έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση και για την Κύπρο ευρύτερα, καθώς αποσκοπούν στη βελτίωση της διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών ασύλου και στη διευκόλυνση της επιστροφής των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί. Τέλος, για την κυβέρνηση αποτελούν και σημαντικά ορόσημα στις προσπάθειές του κράτους να ενισχύσει την ικανότητα της Κύπρου να διαχειρίζεται αποτελεσματικότερα τις μεταναστευτικές ροές.

Το συμβόλαιο θα υπογραφεί, εκ μέρους της κυβέρνησής, από τον αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Ελευθέριο Ελευθερίου και εκ μέρους της κοινοπραξίας «CYFIELD- IACOVOU (MN) JOINT VENTRU», από τους διευθυντές Γιώργο Χρυσοχό και Γιώργο Ιακώβου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αστυνομικό αλαλούμ για επιστροφή 73 μεταναστών

Ο υπουργός Εσωτερικών θα χαιρετίσει την τελετή υπογραφής ενώ θα μιλήσει και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών στο οποίο υπάγονται τα Δημόσια Έργα τα οποία θα υπογράφουν τη σύμβαση, η οποία ολοκληρώνεται εντός 24 μηνών. Ο εργολάβος θα έχει πρόσθετα την ευθύνη για την οκταετή συντήρηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όπως προκύπτει από σχετικό σημείωμα του Τμήματος Δημοσίων Έργων το οποίο δημοσίευσε πρόσφατα ο «Φ», το Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες» περιλαμβάνεται στα κτήρια τα οποία θα είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, οπόταν οι συνθήκες για τους φιλοξενούμενους θα είναι πολύ πιο ανθρώπινες σε σχέση με το τι ισχύει τώρα. Παράλληλα, η παρουσία 1.000 ανθρώπων σε ένα τέτοιο κτήριο, συνεπάγεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας σε σύγκριση με τη φιλοξενία τους σε κτήρια τα οποία δεν έχουν μηδενική κατανάλωση.

Σημειώνεται, πως στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» επιλύθηκαν μεν αρκετά προβλήματα και βελτιώθηκαν οι συνθήκες, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι και οι καλύτερες. Σύμφωνα με σχετικά πρόσφατα στοιχεία, διέμεναν περίπου 1.020 μετανάστες σε σχέση με περίπου 2.290 την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πρώτη η Κύπρος σε αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε όλη την ΕΕ

Όπως είναι γνωστό, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, δήλωσε κατ’ επανάληψη, πως η Κύπρος ως κράτος – μέλος της ΕΕ που βρίσκεται στα εξωτερικά της σύνορα της Ένωσης, καλείται να διαχειριστεί δυσανάλογες ροές, τόσο σε σχέση µε το μέγεθος και τους πόρους της, όσο και σε σχέση µε τον πληθυσμό της.

Σύμφωνα και με στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT για το 2022, το ποσοστό των αιτητών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του πληθυσμού της χώρας. Τα τελευταία 6 χρόνια, η Κύπρος είναι σταθερά το κράτος – μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων διεθνούς προστασίας σε σχέση με τον πληθυσμό της, με την αύξηση από το 2015 να φτάνει το 490%. Ποσοστό 96% των αιτήσεων διεθνούς προστασίας είχαν αρνητικές αποφάσεις.

Σύμφωνα πάντα με τους αριθμούς, ποσοστό 95% των αιτητών ασύλου εισήλθαν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, παράνομα μέσω των κατεχομένων. Το υπόλοιπο 5% των αιτητών ασύλου έχει αφιχθεί διά θαλάσσης είτε από την Τουρκία είτε από τη Συρία – Λίβανο.

Όπως αναφέρεται στη στατιστική της EUROSTAT, ο υψηλότερος αριθμός των νέων αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ για το 2022 (σε αναλογία πληθυσμού) καταγράφηκε στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, στην Κύπρο οι αιτήσεις ανήλθαν σε 23.864 ανά εκατομμύριο κατοίκων που είναι διπλάσιος σε σχέση με την Αυστρία (11.848) και επταπλάσιος από του Λουξεμβούργο που ήταν 3.711. Ο χαμηλότερος αριθμός καταγράφηκε στην Ουγγαρία (5 νέες αιτήσεις), ενώ ακολουθεί η Σλοβακία (92) και η Τσεχία (127). Το 2022, ο μέσος όρος σε ολόκληρη την ΕΕ ήταν 1.973 αιτούντες άσυλο ανά εκατομμύριο κατοίκων.