«Δεν πρέπει να ρίχνουν ευθύνες στους Ελληνοκύπριους» λέει στον «Φ» ο υπεύθυνος του τζαμιού Τζεντίτ και εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στη Λεμεσό, Αϊχάν Μεχμέτ, σε σχέση με την απόπειρα εμπρησμού που διεπράχθη την περασμένη Παρασκευή.

Η επίθεση στο τζαμί στη Λεμεσό έχει λάβει προεκτάσεις και εξακολουθεί να τυγχάνει εκμετάλλευσης σε Τουρκία και κατεχόμενα, ωστόσο μιλώντας στον «Φ» ο κ. Αϊχάν Μεχμέτ επισημαίνει πως είναι λάθος, τονίζοντας ότι με τέτοιου είδους πράξεις δίνεται η ευκαιρία στην Τουρκία και στον Ερντογάν, να εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του «Φ» στο τζαμί Τζεντίτ που βρίσκεται στην οδό Αγκύρας στη Λεμεσό, πετύχαμε την κ. Fusun Boranhan, η οποία έχει οριστεί από τον Μουφτή της Κύπρου, Ahmet Ünsal, επόπτρια των τζαμιών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Η κ. Boranhan ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο του κτιρίου, για τις μικρές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν στην είσοδο του τεμένους, όπως επίσης και το τί διαδραματίστηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής.

Ο Αϊχάν Μεχμέτ κληθείς να εξηγήσει τι έγινε, μας ανέφερε ότι κάθε Παρασκευή το τζαμί λειτουργεί από τις 11:30 το πρωί μέχρι τις 14:30 το μεσημέρι, ενώ προχθές όπως υποστηρίζει, ομάδα Σύρων προχώρησε σε διαμαρτυρία κατά του Ασαντ. «Η Αστυνομία ήταν ενήμερη για την πορεία και ήταν εδώ. Όταν τέλειωσε η προσευχή- τελετή, 50-60 άτομα που ήταν εδω προχώρησαν στην πορεία με προορισμό το Μόλο. Εδώ στον δρόμο υπήρχε η Αστυνομία για επίβλεψη, αλλά επειδή είχε πολύ κόσμο και δεν τους χωρούσε το τζαμί, έκλεισαν τον δρόμο για να προσευχηθούν».

Ο κ. Μεχμέτ τονίζει ότι δεν πρέπει να κλείνει ο δρόμος, εξηγώντας πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δίκιο. «Φωνάζει ο κόσμος εδώ και έχουν δίκιο, ο δρόμος δεν πρέπει να κλείνει αλλά την ίδια ώρα διαμαρτύρονται και οι Σύριοι ότι για το που θα πάνε», λέει.

Σε ό,τι άφορα τις ζημιές που προκληθήκαν από την απόπειρα εμπρησμού ο κ. Μεχμέτ, σημείωσε ότι απλά μαύρισε η πόρτα της εισόδου του και ευτυχώς δεν προκλήθηκαν άλλες πιο σοβαρές ζημιές.«Είχε μούζες στην πόρτα, αμέσως τη βάψαμε για να μεν κατηγορούν ποτζί τους Ελληνοκύπριους. «Δεν φταίνε οι Ελληνοκύπριοι. Ξεκίνησαν τώρα στα κατεχόμενα και κατηγορούν τους Ε/κ, ενώ εμείς λέμε ότι επειδή έγινε αυτή η πορεία εναντίον του Ασαντ, ενδεχομένως να έκαναν κάποιοι άλλοι αυτή την εγκληματική ενέργεια. Είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο».

Σε σχέση με τις έρευνες του ΤΑΕ Λεμεσού για την απόπειρα εμπρησμού στο τζαμί όπως πληροφορείται ο «Φ» έχει παραληφθεί αριθμός κλειστών κυκλωμάτων της περιοχής για μελέτη, με στόχο να εντοπιστεί ο δράστης. Το βίντεο που υπάρχει στα χέρια των ανακριτών και καταγράφονται οι κινήσεις του δράστη, αλλά δεν διακρίνονται τα χαρακτηριστικά του.

Ο δράστης φαίνεται να φοράει κουκούλα ή κράνος, μαύρα ρούχα ενώ φέρεται να είναι νεαρό πρόσωπο. Ο δράστης σύμφωνα με την Αστυνομία προσεγγίζει τα ξημερώματα του Σαββάτου το τζαμί και εκτοξεύει προς την είσοδο του τεμένους, δυο χάρτινες κροτίδες σε μπουκάλια που περιείχαν υγρή εύφλεκτη ύλη ενώ στη συνέχεια διαφεύγει τρέχοντας.