Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα αντιπλημμυρικά/αντιδιαβρωτικά έργα ύψους €100.000 στις πυρόπληκτες περιοχές που πλήγηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 Αυγούστου και κατάκαψε στο πέρασμά της 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, μεταξύ επτά κοινοτήτων της ημιορεινής Λεμεσού.

Στόχος του Υπουργείου Γεωργίας και συγκεκριμένα του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, τα έργα να ολοκληρωθούν εντός Οκτωβρίου και πριν τη βρόχινη περίοδο. Αφού ολοκληρωθούν αναμένεται να αρχίσουν και οι αναδασώσεις στην περιοχή.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Γεωργίας, Πέτρου Ξενοφώντος, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Κοινοτικό Συμβούλιο της Απεσιάς, με τους κοινοτάρχες των πυρόπληκτων περιοχών, Παραμύθας, Λιμνάτη, Κορφής, Απεσιάς, Γεράσας, Αψιού, Άλασσας και Φασούλας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι κοινοτάρχες είχαν την ευκαιρία να θέσουν επί τάπητος τις απόψεις τους και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την κατάσβεση της τεράστιων διαστάσεων πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τους ίδιους, βασικό και κύριο θέμα που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, είναι η βελτίωση και η χαρτογράφηση αγροτικών δρόμων όπως επίσης και η παροχή υδροδότησης στις κοινότητες καθώς κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης παρουσιάστηκε θέμα με το νερό.

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη, την οποία ζήτησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να γίνει πλήρης αποτίμηση για το θέμα των φετινών πυρκαγιών και λήψη καθοριστικών αποφάσεων. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι πλέον η ύπαιθρος έχει ενωθεί μαζί με τα δάση και γι’αυτό το λόγο θα πρέπει να δράσουν άμεσα, για την επόμενη περίοδο. Τόνισε ότι ανάμεσα στις εισηγήσεις που θα τεθούν κατά τη σύσκεψη ενώπιον του ΠτΔ είναι η τοποθέτηση καμερών και η αύξηση ποινών σε όσους προκαλούν φωτιές. «Δεν μπορεί να έχουμε συνεχώς πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή εδώ που είμαστε σήμερα. Το βλέπετε, επαναλαμβάνεται, εμείς πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Λεμεσού και κοινοτάρχης Απεσιάς, Λευτέρης Περικλής, σημείωσε ότι ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα είναι βελτίωση των αγροτικών δρόμων.

«Πρέπει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες, πρέπει να διορθωθεί η νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται στις κοινότητες να μπορούν εκτός οικιστικών ζωών να επεμβαίνουν, να μπορούν να καλλιεργούν ή να καθαρίζουν τεμάχια τα οποία σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε». Προσέθεσε ακόμη ότι από την πυρκαγιά διαφάνηκε και το πρόβλημα με την υδροδότηση των κοινοτήτων, το οποίο πρέπει να διορθωθεί.

Σε ό,τι αφορά τα 9 αντιδιαβρωτικά έργα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τη μελέτη που παρουσιάστηκε από το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων, έχουν προγραμματιστεί 2 έργα στην κοινότητα Αψιού και 7 εντός των ορίων της Παραμύθας.

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεων Υδάτων, έχουν εξευρεθεί οι πόροι και μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να προκηρυχθεί προσφορά για τοποθέτηση λιθοπλήρωτων συρματοκιβώτιων (cabions). Πρόκειται για μικρά τεχνικά έργα για μείωση των πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία κατασκευάστηκαν και τοποθετήθηκαν και στις πληγείσες περιοχές της πυρκαγιάς του 2021.

Σε σχέση με τις αιτήσεις για αποζημιώσεις στους πληγέντες της πυρκαγιάς της ημιορεινής επαρχίας Λεμεσού, μέχρι τη 23η Αυγούστου, παραλήφθηκαν και μηχανογραφήθηκαν συνολικά 43 Δηλώσεις Ζημιάς με το συνολικό ύψος να φτάνει τις €400.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Γεωργίας, οι ζημιές αφορούν καλλιέργειες χαρουπιών, ελιών, αμυγδαλιών, φυλλοβόλων δέντρων καθώς και συστημάτων άρδευσης και κεντρικούς αγωγούς άρδευσης. Επηρεάστηκαν επίσης γεωργικές αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα, μελίσσια και κτηνοτροφικά υποστατικά. Επισημάνθηκε ωστόσο, ότι από τις 43 αιτήσεις, οι 20 δεν έχουν αίτηση εκταρικών επιδοτήσεων στο ΚΟΑΠ και ούτε έχουν καταβάλει την υποχρεωτική με βάση τον Νόμο, εισφορά. Επίσης, γεωργικές αποθήκες αλλά και κτηνοτροφικά υποστατικά δεν είχαν Άδεια Οικοδομής.