Χωρίς αιτία οι κατοχικές αρχές απέρριψαν αίτημα για δεκαπεντάλεπτη παράκληση με ιερέα έξω από το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στις ακτές της Κερύνειας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της «Ιστορικής και Θρησκευτικής Κίνησης Άγιος Φανούριος – Κερύνειας». Το εν λόγω προσκύνημα, διευκρινίζει η κίνηση, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί προχθές, ανήμερα της γιορτής του Αγίου, όπως συνέβαινε επί σειράν ετών τα τελευταία χρόνια.

Η κίνηση και πλήθος Κυπρίων εκφράζουν αγανάκτηση και αποτροπιασμό για τη στάση των κατοχικών “αρχών”, και καλούν την Κυπριακή Δημοκρατία και τους αρμόδιους φορείς να επιληφθούν άμεσα και να προβούν στις δέουσες ενέργειες. Επιπλέον, καλεί τα Ηνωμένα Έθνη να αντιδράσουν, καθώς δεν μπορεί να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Ο κόσμος διερωτάται πού είναι, επιτέλους, η ελεύθερη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μας ελευθεριών;» προστίθεται.

Όλα αυτά, επιμένει η κίνηση, παρά το γεγονός ότι στις 8 Αυγούστου 2023 η Κυπριακή Δημοκρατία επέτρεψε τη διέλευση περίπου 1.000 Τουρκοκυπρίων προς τα Κόκκινα ενόψει της μαύρης επετείου των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας. Παρά το γεγονός ότι επιτρέπει καθημερινώς τη διέλευση μουσουλμάνων για προσκύνημα στο τέμενος Χαλά Σουλτάν Τεκέ στη Λάρνακα και παρά το γεγονός ότι προ ημερών μουσουλμάνοι έκλεισαν δρόμο στη Λεμεσό για να προσευχηθούν έξω από νέο τζαμί.