Τελικά τι συμβαίνει με το πρόγραμμα στάθμευσης ιδιωτικών οχημάτων στο στάδιο ΓΣΠ «park and ride» και τη μεταφορά των οδηγών και των επιβατών τους στο κέντρο της Λευκωσίας; Φαίνεται να επιτυγχάνει ή μήπως είναι «άνθρακες ο θησαυρός»;

Σίγουρα η απάντηση θα δοθεί σε βάθος χρόνου διότι με τρεις μέρες εφαρμογής του προγράμματος πρέπει κανείς να έχει και μαντικές ικανότητες για να αποφασίσει ή έστω να διαβλέψει κατά πόσον θα επιτύχει ή όχι το εγχείρημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λεωφορειολωρίδα χωρίς λεωφορεία…αλλά με πρόστιμα

Όπως μας υπεδείχθη, το γεγονός ότι την Πέμπτη έκαναν χρήση των λεωφορείων 44 άτομα, την Παρασκευή 166 και χθες μέχρι τις 8 το πρωί 91 δεν λέει τίποτε, έστω και αν παρατηρείται αύξηση του αριθμού των χρηστών, αν ληφθεί υπόψιν πως την περασμένη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου (ημέρα που επέστρεφαν οι δάσκαλοι στα σχολεία) ως τις 8 π.μ. καταμετρήθηκαν 3.880 οχήματα (προερχόμενα από άλλες πόλεις) λίγο πριν το ΓΣΠ. Σήμερα στο ίδιο σημείο και παρόλον ότι άνοιξαν τα δημοτικά σχολεία, κατεγράφησαν 3.349 οχήματα. Η ερμηνεία που δίνεται είναι ότι επειδή τις προηγούμενες μέρες στους δρόμους «έγινε ο κακός χαμός», κάποιοι οδηγοί παρέκαμψαν την είσοδο της Λευκωσίας και επέλεξαν άλλους δρόμους πρόσβασης. Από την περασμένη Δευτέρα στην είσοδο της Λευκωσίας, κάθε μέρα καταγραφόταν μείωση 100 οχημάτων. Τον περσινό Σεπτέμβρη, την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία μεταξύ 7-8 π.μ. κατεγράφησαν 3.638 οχήματα.

Για να διαπιστώσουμε «προς τα που κινείται το πράγμα» με το πρόγραμμα «park and ride» (σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής) επιβιβαστήκαμε χθες στο λεωφορείο της Εταιρείας Μεταφορών – Cyprus Public Transport (CPΤ) που εκτελεί τις διαδρομές και το λεωφορείο ξεκίνησε στην ώρα του. Δεν είναι και λίγο πράγμα, Κύπρος είναι εδώ. Υπάλληλοι της εταιρείας για σκοπούς καταμέτρησης των επιβατών δίνουν τα δωρεάν εισιτήρια στους επιβάτες. Στο λεωφορείο υπήρχαν 20 επιβάτες. Σχεδόν όλοι επιχειρούσαν να κατέλθουν στη Λευκωσία για πρώτη φορά. Τρεις επιβάτες βγάζουν αναμνηστικές φωτογραφίες. Τους ρωτάμε πώς πήραν την μεγάλη απόφαση να επιβιβαστούν σε λεωφορείο. Εξηγούν ότι από τα Λατσιά, όπου διαμένουν, χρειάζονταν περίπου 45 λεπτά να φτάσουν στην περιοχή του παλαιού σταδίου ΓΣΠ. Δηλαδή, σχεδόν όσο χρειάζεται κάποιος να φτάσει από Λεμεσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσα άτομα χρησιμοποίησαν την πρώτη μέρα το Park & Ride (εικόνες)

Ρωτάμε αν θα το επιχειρήσουν ξανά και η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από την ώρα που θα απαιτηθεί μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους. Την ώρα που κατέβαιναν, περίπου στις 7.25 π.μ., η πλάστιγγα έχει ήδη γύρει. Και αύριο εδώ με το λεωφορείο. Γενικά, από ότι μπορέσαμε να αντιληφθούμε από τους επιβάτες που συνομιλήσαμε, το συγκεκριμένο μέτρο θα αγκαλιαστεί από μερίδα οδηγών αλλά το ερώτημα είναι πόσοι θα είναι αυτοί και αν η χρήση των λεωφορείων θα είναι τέτοιου εύρους ώστε να διαφοροποιήσει την κατάσταση στους δρόμους, οι οποίοι πραγματικά ήταν, και χθες, αυτό που λέμε «πήχτρα».

Μία από τις επιβάτιδες διαμένει στην περιοχή του ΓΣΠ οπόταν χρειάζεται ελάχιστα λεπτά να φτάσει το σημείο αναχώρησης. Προορισμός η οδός Στασίνου, όπου λειτουργεί τη δική της επιχείρηση. Πριν την εφαρμογή του μέτρου χρειαζόταν 50 λεπτά για να φτάσει στη δουλειά. Δηλώνει ικανοποιημένη.

Άλλη επιβάτης εξηγεί, πως και ίδιος να είναι ο χρόνος που απαιτείται, χρησιμοποιώντας το λεωφορείο, πέραν των καυσίμων γλυτώνεις και τους κινδύνους στο δρόμο και το άγχος λόγω του τρόπου που οδηγούμε κ.ο.κ..

Βεβαίως, για κάποιον που θα συνεχίσει να μεταβαίνει στη δουλειά με λεωφορείο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και τα έξοδα συντήρησης του οχήματός του. Ένα άλλο πρόβλημα, όταν διακινείσαι με το δικό σου όχημα, αποτελεί η εξεύρεση χώρου στάθμευσης αλλά και η διάθεση ενός κονδυλίου μηνιαίως γι’ αυτό το σκοπό.

Οι οδηγοί πρέπει επίσης να λάβουν υπόψιν, πως η δωρεάν μεταφορά περιορίζεται στους έξι μήνες και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο ποσόν, αγοράζοντας ίσως μηνιαία κάρτα, η οποία επίσης θα είναι συμφέρουσα σε σχέση με το κόστος των καυσίμων. Αν δε η κυβέρνηση χορηγεί μέρος τους κόστους της κάρτας, τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

Καταγραφή και αρνητικών στοιχείων

Στα αρνητικά μπορεί να καταγράψει κανείς το γεγονός ότι οι στάσεις είναι περιορισμένες και σε κάποιες περιπτώσεις σε κάποια απόσταση από τον τελικό προορισμό του καθενός, οπόταν με το κρύο και τη βροχή τον χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι, υπάρχει ένα θέμα.

Κάτι άλλο που πρέπει να ρυθμιστεί και το οποίο εξαρτάται και από τους χρήστες του οδικού δικτύου είναι ο σεβασμός των σημάτων τροχαίας. Όπως διαπιστώσαμε κατά τη διαδρομή και φαίνεται και από τις φωτογραφίες, οδηγοί ιδιωτικών οχημάτων παραβιάζουν το ελεγχόμενο τετράγωνο στα φώτα «Καλησπέρα», κάτι το οποίο δεν επιτρέπει στο λεωφορείο να αλλάξει πορεία και να κατευθυνθεί προς το κέντρο της πόλης (προς το πρώην Χίλτον), οπόταν δυνατόν να παρατηρηθεί καθυστέρηση. Χθες αν δεν υπήρχαν αστυνομικοί στα φανάρια θα δημιουργείτο πρόβλημα. Το άλλο που διαπιστώσαμε είναι ότι ιδιωτικά οχήματα χρησιμοποιούν τη λωρίδα του λεωφορείου, όχι μόνο στα σημεία που δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν για να στρίψουν αριστερά αλλά και σε άλλα σημεία, κάτι το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα του λεωφορείου.

Χθες ο χρόνος μεταφοράς από το ΓΣΠ προς το κέντρο της Λευκωσίας επιμηκύνθηκε κατά περίπου 7 λεπτά (σε σχέση με την Πέμπτη, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου) και κυμάνθηκε στα 25 λεπτά. Η αύξηση του χρόνου αποδίδεται στην έναρξη λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, κάτι το οποίο οδήγησε είτε τους γονείς είτε τους παππούδες και σε διαδρομές πέραν των χώρων εργασίας τους, επιβαρύνοντας το οδικό δίκτυο περιλαμβανομένης και της εισόδου της Λευκωσίας.