Η Κύπρος προχωρεί με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση μιας σημαντικής δέσμευσης που αναλήφθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για λειτουργία ενιαίας πανευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής για στήριξη των θυμάτων έμφυλης βίας. Η πρωτοβουλία αυτή αναλήφθηκε στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και στηρίχθηκε συνολικά από 15 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αντεγκληματικής και Σωφρονιστικής Πολιτικής στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Άριστο Τσιάρτα, τα τελευταία χρόνια, η παρατεταμένη πανδημική και όχι μόνο κρίση, οδήγησε στην αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για λήψη άμεσων, συντονισμένων και ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας και στήριξης των θυμάτων. Η εγκαθίδρυση ενός ομοιόμορφου τηλεφωνικού αριθμού βοήθειας ανά την Ευρώπη, του 116016, ανέφερε, αναμένεται να δώσει στα θύματα βίας τη δυνατότητα να έχουν άμεση και δωρεάν πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης και βοήθειας, οποιαδήποτε μέρα και ώρα της εβδομάδας, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στην Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συστάθηκε Φορέας κατά έμφυλης βίας

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατήρησε, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για δέσμευση ενός ομοιόμορφου πανευρωπαϊκού τηλεφωνικού αριθμού, μέσω του οποίου οι γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, θα μπορούν να λαμβάνουν συμβουλές, στήριξη και καθοδήγηση γύρω από όλες τις μορφές βίας που καλύπτει η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο διεθνώς, το οποίο ετοιμάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης σε μια προσπάθεια ολιστικής αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας. Είναι μια πρωτοποριακή Συνθήκη, η οποία καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, αναγνωρίζοντας ότι η ύπαρξη νόμιμης και πραγματικής ισότητας ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες αποτελεί βασικό στοιχείο για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών.

Η Σύμβαση αναγνωρίζει, επίσης, με ανησυχία ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται συχνά σε υψηλότερο κίνδυνο βίας με βάση το φύλο απ’ ότι οι άνδρες και προτείνει στα κράτη-μέλη το σχεδιασμό περιεκτικού πλαισίου, πολιτικών και μέτρων για την πρόληψη του φαινομένου, την αποτελεσματική προστασία και στήριξη των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης υπογράφηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2015 και επικυρώθηκε το 2017. Ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίστηκε το 2021.

Σε εθνικό επίπεδο, σημειώνει ο κ. Τσιάρτας, έχουν επίσης γίνει όλες οι απαραίτητες διεργασίες και συνεννοήσεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς και έχει ετοιμαστεί σχετική πρόταση για να υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Σχετικό κονδύλι για υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης έχει περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό τόσο για τη φετινή χρονιά, όσο και για τα επόμενα έτη. Συνεπώς, αναμένεται ότι μετά την εξασφάλιση της σχετικής έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο, η Κύπρος θα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα προχωρήσουν στη λειτουργία της γραμμής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκαθίδρυση και λειτουργία της πανευρωπαϊκής τηλεφωνικής γραμμής 116016, θα φέρει την Κύπρο ένα βήμα εγγύτερα στην πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υπαγορεύει μεταξύ άλλων, την παροχή βοήθειας, μέσω δωρεάν τηλεφωνικών γραμμών προς τα θύματα όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών. Η υποχρέωση αυτή απορρέει επίσης από το βασικό εφαρμοστικό νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος αναφέρεται στην ανάγκη δημιουργίας δωρεάν τηλεφωνικών γραμμών στήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας, οι οποίες θα στελεχώνονται από κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.