Με την άρση κάποιων περιορισμών που σήμερα εφαρμόζονται στο ΓεΣΥ και υποχρεώνουν στην ουσία τους ασθενείς να επισκέπτονται πολύ συχνά ειδικούς γιατρούς, αλλά και την επέκταση των ημερών και ωρών λειτουργίας των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων για συγκεκριμένες ειδικότητες στον δημόσιο τομέα, σκοπεύουν, σε πρώτη φάση, υπουργείο Υγείας και αρμόδιοι φορείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που υπάρχει με τον μεγάλο χρόνο αναμονής των ασθενών για επίσκεψη σε ειδικό γιατρό του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Στο υπουργείο Υγείας βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι πριν από λίγο ευρεία σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε η υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη και σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της πριν από λίγο η υπουργός Υγείας, «η σύσκεψη είχε σκοπό να βρεθούν λύσεις για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, κυρίως για επείγοντα περιστατικά ή περιστατικά που χρήζουν γρήγορης ανταπόκρισης. Εδώ και καιρό υπάρχουν παράπονα τόσο σε εμάς ως Υπουργείο, αλλά και στην ΟΣΑΚ και στον Επιτρόπου Εποπτείας του ΓεΣΥ κι αυτό είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν ευχαριστεί κανένα», ανέφερε.

«Οι λίστες αναμονής αφορούν τους ειδικούς γιατρούς και μάλιστα σε συγκεκριμένες ειδικότητες οι λίστες είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Άρα και από τη συζήτηση φάνηκε σίγουρα ότι υπάρχει το πρόβλημα.

Έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τους λόγους που φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση, προτάθηκαν κάποιες λύσεις και σίγουρα κάποιες λύσεις μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και κάποιες χρειάζονται χρόνο. Στις άμεσες λύσεις, έχει προταθεί ότι θα υποβληθεί από πλευράς του ΟΚΥπΥ ένα σχέδιο που θα επεκταθούν οι ώρες και ημέρες των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων κυρίως σε ειδικότητες όπως η καρδιολογία, της νεφρολογίας, ενδοκρινολογίας κλπ. Έτσι που να γίνει μια σχετική αποσυμφόρηση στις λίστες αναμονής. Έχουμε επίσης πει ότι θα δοθεί η ευχέρεια στους προσωπικούς γιατρούς να συνταγογραφούν κάποια φάρμακα, όπως για παράδειγμα να χορηγούν μια βιταμίνη για οστεοπόρωση, που δεν μπορούν τώρα να το κάνουν, για να μη χρειάζεται να γίνεται παραπομπή σε ειδικό γιατρό. Πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος δηλαδή των προσωπικών γιατρών και προχωρούμε μετά σε πιο δύσκολες και όχι άμεσες λύσεις με τον ΟΑΥ για θέματα αλλαγής συστήματος και μηχανισμών στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Εδώ θα ήθελα να πω ότι χρήζουν διαφοροποίησης κάποιοι μηχανισμοί και θα τους μελετήσουμε για να επανέλθουμε με περισσότερες λύσεις. Υπάρχουν και πολλές άλλες λύσεις αλλά πρέπει να τις επεξεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς», ανέφερε η Υπουργός Υγείας.

Περαιτέρω, «έχει συζητηθεί με τους προσωπικούς γιατρούς να δούμε πως θα τυγχάνουν άμεσης προτεραιότητας τα επείγοντα, αυτά που επίσης πρέπει να εξετάζονται γρήγορα και να δούμε ποιο θα είναι το περιθώριο που πρέπει να δίνεται. Σε όλα τα συστήματα της ΕΕ υπάρχουν λίστες αναμονής, δεν είμαστε η εξαίρεση και αντιλαμβανόμαστε ότι χρήζει βελτίωσης το σύστημα αλλά είναι και θέμα κουλτούρας των ασθενών αλλά και των γιατρών που δέχονται πιέσεις από ασθενείς για να πάνε σε ειδικό γιατρό χωρίς να χρειάζεται πολλές φορές. Το κομμάτι των ασθενών το χειρίζεται ο ΟΑΥ μαζί με την ΟΣΑΚ μέσα από το ταξίδι του ασθενούς διότι πρέπει και οι ασθενείς να καταλάβουν ότι όταν δεν χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης πρέπει να δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς που χρήζουν άμεσης εξυπηρέτησης. Πρέπει να δοθεί όπως είπαμε και η ευχέρεια στους γιατρούς να ορίζουν τα πολύ επείγοντα, επείγοντα και αυτά που δεν επείγουν», κατέληξε