Κατσάδα από την Ελεγκτική Υπηρεσία άκουσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη διάρκεια συζήτησης στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής με θέμα τον συμπληρωματικό προϋπολογισμού €5,6 εκατ. που ζήτησε το ίδρυμα και αφορά ερευνητικά προγράμματα του 2019. Με αυτή την αφορμή, η Ελεγκτική Υπηρεσία υπογράμμισε ότι υπάρχουν καθηγητές που λαμβάνουν αντιμισθίες, οι οποίες αντιστοιχούν στο 64%, στο 70%, ακόμη και στο 125% του μισθού τους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου, ζήτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό €5,6 εκατ., ο οποίος σχετίζεται με ερευνητικά προγράμματα του 2019, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου στα €22 εκατ. Όπως είπε, για να μειώσουν την πιθανότητα το Πανεπιστήμιο να επανέρχεται με συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς προχώρησαν σε κάποιες ενέργειες, όπως να κάνουν αυξημένες προβλέψεις σε σχέση με τις επιτυχίες των ερευνητικών προγραμμάτων τους.

Από την πλευρά της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφέρθηκε ότι από τα €22 εκατ. τα €10,5 εκατ. αφορούν σε μισθούς του προσωπικού. Υπογραμμίστηκαν οι διαφωνίες της Υπηρεσίας ως προς το ύψος της αντιμισθίας που λαμβάνουν καθηγητές για διάφορα ερευνητικά προγράμματα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τις ετήσιες απολαβές τους, ενώ εισήγηση της Υπηρεσίας είναι να τεθεί οροφή ώστε η αντιμισθία να μην ξεπερνά το 30% των ακαθάριστων απολαβών.

Αναφέρθηκε, ακόμη, ότι υπάρχει περίπτωση καθηγητή που το 2016 έλαβε ως αντιμισθία ποσό που αντιστοιχεί στο 125% του μισθού του, δηλαδή είχε μισθό περίπου €70.000 και έλαβε άλλες €90.592 από ερευνητικά προγράμματα. «Έχουμε συμπεριλάβει και στην έκθεσή μας παραδείγματα από τρεις καθηγητές, οι οποίοι το 2019 έλαβαν έξτρα ποσό που αναλογεί στο 64,1% έως 70,5% του μισθού τους ως επιπρόσθετο ποσό σε αντιμισθία», σημειώθηκε.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, οι βουλευτές εξέφρασαν αρκετούς προβληματισμούς και ερωτήματα, μεταξύ των οποίων κατά πόσον οι καθηγητές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα ερευνητικά προγράμματα που είναι άκρως προσοδοφόρα, παρά στα καθήκοντά τους.