Συναγερμός έχει σημάνει στη Λευκωσία τις τελευταίες ώρες για το ενδεχόμενο κατάπλου στην Κύπρο πλοιαρίων γεμάτων Σύρους πρόσφυγες, τα οποία απέπλευσαν από τον Λίβανο.

Οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες από Σύρους πρόσφυγες ,που αφίχθηκαν στην Κύπρο τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με τους οποίους, εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες τους βρίσκονται ή αναχώρησαν από το Λίβανο με τον ίδιο προορισμό.

Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο και ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου βρίσκεται σε επικοινωνία με αξιωματούχους του Λιβάνου, στο πλαίσιο της συνεννόησης που έγινε πρόσφατα για επιστροφή προσφύγων.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Λιβάνου, για ανακοπή των σκαφών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προετοιμάζονται για άμεση ανταπόκριση σε περίπτωση που υπάρξει μαζική άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων τα επόμενα 24ωρα.

Η Λιμενική διέσωσε 95 ψυχές

Στο μεταξύ, χθες αργά το απόγευμα η Λιμενική Αστυνομία διέσωσε 95 Σύρους μετανάστες, οι οποίοι έρχονταν στην Κύπρο.

Είχε ληφθεί πληροφορία στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ότι δυο βάρκες παρουσίασαν πρόβλημα ανοικτά της Κύπρου και οι επιβαίνοντες κινδύνευσαν να πνιγούν. Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έρευνας και διάσωσης με τη Λιμενική να κινητοποιείται άμεσα. Εντόπισε τις δύο βάρκες που έμπαζαν νερά και τους επιβαίνοντες να προσπαθούν να σωθούν.

Τελικά, τα μέλη της Αστυνομίας διέσωσαν 89 άντρες, δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά, όλους από τη Συρία. Είχαν φύγει από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Κύπρο.

Μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στις ακτές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και αφού τύχουν ιατρικής εξέτασης, στη συνέχεια θα καταλήξουν στο Κέντρο Πουρνάρα. Σχετικές έρευνες διενεργεί η Αστυνομία για εντοπισμό διακινητών.