Συντονίζονται υπουργείο Υγείας και Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προκειμένου να πετύχουν καλύτερη διαχείριση των ελλείψεων φαρμάκων που προκύπτουν καθημερινά και ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς προκαλώντας ταυτόχρονα και πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού, λόγω μη έγκαιρης ενημέρωσης του ΟΑΥ, σε κάποιες περιπτώσεις, δημιουργούντα κενά στην αγορά.

Κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, ο ΟΑΥ καλείται να διαχειριστεί 35 ελλείψεις σκευασμάτων, όλων των κατηγοριών και από αυτές τις ελλείψεις, οι πέντε, κατά μέσο όρο, αφορούν φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα διαθέσιμα σκευάσματα στο σύστημα και επιβάλλεται η εξασφάλιση τους μέσω των διαδικασιών που ακολουθεί η Διεύθυνση Αγορών και Προμηθειών (ΔΑΠ) του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που σήμερα ακολουθείται και βάσει της σχετικής νομοθεσίας οι εισαγωγείς, υποχρεούνται να ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία διαχειρίζονται οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, δύο μήνες πριν την επικείμενη έλλειψη. Στη συνέχεια, οι εισαγωγείς ενημερώνουν και τον ΟΑΥ με τη διαφορά ότι η βαρύτητα της κάθε έλλειψης είναι διαφορετική για τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και διαφορετική για τον ΟΑΥ.

Συγκεκριμένα, εάν ο εισαγωγέας ενημερώσει τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες ότι η νέα εισαγωγή ποσοτήτων θα είναι δυνατή σε διάστημα που δεν ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες, δεν προωθούνται οι διαδικασίες εξασφάλισης του σκευάσματος από άλλες πήγες. Οι τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, δηλαδή ένας μήνας, για το Γενικό Σύστημα Υγείας και για τις ανάγκες των ασθενών θεωρείται μεγάλο χρονικό διάστημα, με τον ΟΑΥ να απαιτεί ενημέρωση από την πρώτη ημέρα, αφού με την παραμικρή καθυστέρηση στην εισαγωγή νέων ποσοστών η έλλειψη αρχίζει να παρουσιάζεται και στα φαρμακεία του ΓεΣΥ.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και ΟΑΥ, προχωρούν στην ενοποίηση, ουσιαστικά, των διαδικασιών τους. Όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, «μετά από επαφές που είχαμε τόσο με τις φαρμακευτικές εταιρείες, όσο και με τον ΟΑΥ, προχωρούμε στην επέκταση των λειτουργιών της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία και σήμερα λειτουργεί και σε αυτήν, οι εισαγωγείς καταχωρούν τις ελλείψεις που αναμένουν ότι θα παρουσιαστούν σε σκευάσματα τους».

Μετά από κάποιες επισημάνσεις του ΟΑΥ, «προχωρούμε στην αναπροσαρμογή της πλατφόρμας, ώστε να καλύπτονται με πιο ασφαλή τρόπο και οι ανάγκες του οργανισμού σε σχέση με τη διαθεσιμότητα φαρμάκων στην αγορά και μόλις είμαστε έτοιμοι, το σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή».

Με τις αλλαγές αυτές, είπε η κ. Παναγιωτοπούλου, «θα διευκολυνθεί και ο ΟΑΥ, ώστε να είναι σε θέση να προωθεί πιο γρήγορα τις διαδικασίες που χρειάζεται, τόσο στο λογισμικό του ΓεΣΥ, όσο και για την εξασφάλιση φαρμάκων αλλά, θα διευκολυνθούν και οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες τώρα υποχρεούνται να ενημερώσουν και εμάς και τον οργανισμό».

Από πλευράς της, η αρμόδια λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, εξήγησε ότι «για τα σκευάσματα τα οποία ενημερωνόμαστε ότι θα υπάρξει έλλειψη και διαθέτουμε στον κατάλογο φαρμακευτικών προϊόντων του ΓεΣΥ άλλα αντίστοιχα φάρμακα, τα οποία μπορούν να τα αντικαταστήσουν, ως οργανισμός προχωρούμε, εκεί και όταν χρειάζεται σε αλλαγές στο λογισμικό του ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να εκτελέσουν τις συνταγές τους και να πάρουν το αντίστοιχο φάρμακο. Η διαδικασία αυτή γίνεται, κυρίως, όταν το σκεύασμα που παρουσιάζει έλλειψη είναι το φθηνότερο στον κατάλογο».

Παράλληλα, «όταν για ένα φάρμακο δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα, τότε πρέπει να ενημερώσουμε τη ΔΑΠ του υπουργείου Υγείας, η οποία με τη σειρά της πρέπει να προωθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση του σκευάσματος από άλλες πηγές, με στόχο να καλύψουμε το κενό και να μην παρατηρηθεί πρόβλημα στην αγορά. Αντιλαμβάνεστε ότι για αυτές τις διαδικασίες χρειάζεται να έχουμε στη διάθεση μας κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν είναι ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν ως διά μαγείας. Άρα, η έγκαιρη ενημέρωση του οργανισμού είναι πάρα πολύ σημαντική. Με την επέκταση της πλατφόρμας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα».

Έλενα Παναγιωτοπούλου και Γνώσια Αχνιώτου επεσήμαναν το γεγονός ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι ελλείψεις επηρεάζουν την αγορά, εξαιτίας της καθυστέρησης που παρατηρείται από πλευράς των εισαγωγέων φαρμάκων στην ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών. Και οι δύο τόνισαν, τέλος, ότι για την πλειονότητα των φαρμάκων που παρουσιάζουν ελλείψεις, υπάρχουν διαθέσιμα αντίστοιχα σκευάσματα.