Εκρηκτικό πακέτο το οποίο περιλαμβάνει παράνομες αθλητικές σχολές, ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, φοροδιαφυγή και λειτουργία τους σε μη κατάλληλους χώρους, κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί απεγνωσμένα να επιβάλει τάξη, ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησής της Κύπρου σχετικά με πιθανό ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Αξίζει να σημειωθεί, πως στους μη ελεγμένους χώρους δραστηριοποίησης κάποιων σχολών αθλούνται ακόμη και παιδιά 3-4 ετών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς ασφάλειας.

Και ενώ τα δεδομένα είναι άκρως αρνητικά, ύστερα και από τη χαμηλή βαθμολογία «Μερικής συμμόρφωσης» με την οποία αξιολογήθηκε η Κύπρος σε τρία από τα 40 κριτήρια που εξετάστηκαν το 2019 και αφορούν και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), κάποιες από τις επηρεαζόμενες σχολές φέρονται να προσεγγίζουν πολιτικούς με σκοπό να διαιωνίσουν την απουσία ελέγχου και να αποκομίζουν κέρδη από την επικρατούσα, εδώ και χρόνια, κατάσταση.

Το γεγονός ότι η βαθμολογία ήταν χαμηλή («Μερικής Συμμόρφωσης») σε τρία σημεία, έθεσε την Κύπρο και το χρηματοοικονομικό της σύστημα στο σύνολο του, στο λεγόμενο μηχανισμό ενισχυμένης παρακολούθησης. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πολύ αρνητική λαμβανομένου υπόψιν του βαθμού εξάρτησης της οικονομίας της από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Η Κύπρος θα περάσει, εκ νέου, από το βάσανο του ελέγχου της Moneyval (επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που αξιολογεί τα μέτρα κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας) εντός Δεκεμβρίου, αλλά φαίνεται πως οι ενέργειες συμμόρφωσης από πλευράς εμπλεκομένων φορέων έχουν βαλτώσει, οπόταν η χώρα κινδυνεύει να εκτεθεί.

Τα ανησυχητικά φαινόμενα της φοροαποφυγής καθώς και της αποφυγής ελέγχου (που δυνατόν να μετρήσουν στη νέα αξιολόγηση) επιτυγχάνονται μέσω της λειτουργίας σωματείων, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ακόμη και από κυβερνητικές υπηρεσίες. Μια άλλη πτυχή αφορά το γεγονός πως η ακαταστασία που επικρατεί διευκολύνει κάποιες σχολές να λειτουργούν χωρίς τις κατάλληλες προδιαγραφές και δίχως εξειδικευμένο προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τους αθλούμενους σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

Εξάλλου, ο μετασχηματισμός κάποιων αθλητικών σχολών σε σωματεία τους δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνουν χορηγίες από τον ΚΟΑ και οι επικεφαλής τους να αναλαμβάνουν μέλη των διοικητικών συμβουλίων Ομοσπονδιών, υπό την ιδιότητά τους ως πρόεδροι σωματείων.

Οι έφοροι σωματείων στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν την επικρατούσα κατάσταση, διέγραψαν 200 από τις 600 σχολές, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών ήρθε σε συμφωνία με τον ΚΟΑ και το υπουργείο Παιδείας η οποία προνοούσε:

>> Διαγραφή όλων των παράνομων αθλητικών σχολών, κάτι το οποίο υλοποιήθηκε, εν μέρει, με τη διαγραφή 200 από τις 600. Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως ο ΚΟΑ δεν έφερε αποτελέσματα, οπόταν το υπουργείο Εσωτερικών άρχισε εκ νέου τη διαδικασία διαγραφών με στόχο την πλήρη διαγραφή των 600 ιδιωτικών σχολών πριν την επαναξιολόγηση της Moneyval τον Δεκέμβριο.
>> Οι ιδιοκτήτες των σχολών, σε κάθε άθλημα, ανά επαρχία θα εγγράφονται ως μέλη σε νέα σωματεία που θα δημιουργηθούν (το μέγιστο δύο σωματεία ανά επαρχία, δύο σωματεία και ανά άθλημα) με μέλη τους ιδιοκτήτες των σχολών.
>> Να ολοκληρωθούν οι διαγραφές, οικειοθελώς (μετά από έκκληση προς αυτές από τον ΚΟΑ), αν όχι θα συνεχίσει το Υπουργείο τις διαγραφές.

Λόγω του γεγονότος ότι τα χρονικά περιθώρια (μέχρι την αξιολόγηση της Κύπρου) στενεύουν, το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να καταλήγει στην άποψη, πως μια αλλαγή που θα μπορούσε να επέλθει στη νομοθεσία, ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος χειρισμού του ζητήματος, θα ήταν να περιληφθεί στον περί ΚΟΑ Νόμο μεταβατική διάταξη, ώστε ιδιωτικές σχολές που διαγράφονται από το μητρώο των σωματείων να εγγράφονται αυτόματα ως αθλητικές σχολές και να απολαμβάνουν «αμνηστία» περίπου ενός έτους προκειμένου να συμμορφωθούν προς τις σχετικές διατάξεις.

Για την αντιμετώπιση του θέματος των αθλητικών σχολών, η Νομική Υπηρεσία συνέστησε τόσο προς το υπουργείο Εσωτερικών όσο και προς τον ΚΟΑ ρύθμιση της παρανομίας εντός του μητρώου των αθλητικών σωματείων, με τροποποίηση της νομοθεσίας του ΚΟΑ, κατά τρόπον ώστε να καταστεί ο ίδιος ο Οργανισμός έφορος των αθλητικών σωματείων. Παράλληλα και με την ιδιότητα του ΚΟΑ, ως έφορος και των αθλητικών σχολών, θα μπορούσε να ελέγχει το σύνολο του αθλητισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενώ λειτουργούν εκατοντάδες αθλητικές σχολές, το έτος 2020 ο αριθμός των εγγεγραμμένων /αδειοδοτημένων  (που δεν είχαν περάσει στο καθεστώς των σωματείων) ήταν περιορισμένος. Το 2022, ουδεμία εγγεγραμμένη σχολή εμφανίζεται για 15 από τα 17 αθλήματα που ρυθμίζονται από τους σχετικούς κανονισμούς.